دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴
۰۸:۴۶ - ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۱۰۹۲۰
محیط زیست و گردشگری

واکنش‌ها به فروش ۲۰ هکتار از جنگل‌های شمال به نیروهای مسلح

جنگل‌های هیرکانی,واکنش ها به فروش۲۰ هکتار از جنگل‌های شمال به نیروهای مسلح
در روزهای اخیر شماری از فعالان محیط زیست نسبت به فروش ۲۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی غرب مازندران از سوی اوقاف به نیروهای مسلح ابراز نگرانی کرده‌اند و آن را «تداوم واگذاری سیستماتیک اراضی طبیعی غرب مازندران جهت شهرک‌سازی غیربومیان» دانستند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: سال کاری جدید هنوز شروع نشده، تعرض به طبیعت با جدیت شروع شد. در این میان مثل همیشه مناطق خوش آب و هوای شمال کشور بیشتر مورد توجه زمین‌خواران قرار گرفت. زمین‌خواری‌هایی که بعضا سیستماتیک و از سوی نهادهای حاکمیتی دنبال می‌شود.

در روزهای اخیر کلیپی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد افرادی درباره موقوفه‌ای موسوم به آیت‌الله مرشدی تنکابنی صحبت می‌کنند. بر اساس این گفته‌ها، وسعت این موقوفه چندین هکتار از اراضی جنگلی روستاهای تکیش، مهران و کوده، هلوبن، گردنی و بی‌سر است. در پی انتشار این ویدیو شماری از فعالان محیط زیست ایران نسبت به فروش ۲۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی غرب مازندران به نیروهای مسلح ابراز نگرانی کرده‌اند.

در هفته نخست امسال رسانه حقوق بشر و محیط زیست هیرکانی، این خبر را با عنوان «تداوم واگذاری سیستماتیک اراضی طبیعی غرب مازندران جهت شهرک‌سازی غیربومیان» منتشر کرد. این رسانه در پلتفرم ایکس خود نوشت که «نهادهای شبه‌دولتی و نظامی، ٢٠ هکتار از جنگل‌های هیرکانی روستای تیکیش تنکابن موسوم به «موقوفه‌ی آیت‌الله مرشدی» را به شکل گسترده و تفکیک شده به نیروهای بازنشسته‌ی نظامی و خانواده‌های ایثارگران» عرضه می‌کنند.

بنابر این گزارش، این زمین‌ها توسط شرکت «جهان فرزانگان» در قالب قطعات ۲۰۰ متری با قیمت‌هایی پایین‌تر از نرخ واقعی منطقه، به فروش گذاشته شده‌اند.

هرچند سیدحسین حسین‌پور، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان تنکابن در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت که «موقوفه آیت‌الله مرشدی تنکابنی غیرمتصرفی بوده و با رأی دادگاه و توسط شخص اداره می‌شود و هیچ ارتباطی با اداره اوقاف ندارد» و« موضوعات مطروحه فعلی درباره موقوفه مذکور کلاهبرداری از سوی افرادی سودجو بوده و قرار است توسط متولی موقوفه آیت‌الله مرشدی تنکابنی در محاکم قضایی طرح دعوی شود»، اما جامعه محلی با توجه به سوابق گذشته و تعدی‌های فراوان به اراضی این مناطق از سوی صاحبان قدرت، نگران نابودی جنگل‌های هیرکانی بوده و خواستار ورود سازمان منابع طبیعی هستند.

کارشناس محیط زیست: این اقدام غیرقانونی است

در همین خصوص محمد درویش، کارشناس محیط زیست عنوان کرد: «سازمان منابع طبیعی کشور هیچ اختیاری برای واگذاری ارضی منابع طبیعی و تغییر کاربری آنها به مسکونی ندارد و این اقدام غیرقانونی است». او ادامه داد: «اگر ثابت شود که این جنگل‌ها، هیرکانی هستند، اوقاف نمی‌تواند ادعای مالکیت بر آن‌ها داشته باشد، زیرا این جنگل‌ها قدمتی چند صد هزار ساله دارند و متعلق به قبل از اسلام هستند».

درویش به ماجرای زمین‌خواری در منطقه آق‌مشهد ساری اشاره کرد و گفت: «در آن مورد اوقاف به دلیل جعل سند مجبور به عقب‌نشینی شد و مشخص شد که این اراضی متعلق به منابع طبیعی است». به گفته او «اکنون لازم است که سازمان منابع طبیعی موضع‌گیری صریحی داشته باشد و مشخص کند که آیا این اراضی جزو منابع طبیعی و هیرکانی هستند یا خیر؟! اگر این اراضی جزو هیرکانی باشند، سازمان منابع طبیعی یا اوقاف یا هر سازمان دیگری حق ندارد آن‌ها را وقف یا واگذار کند».

این کارشناس محیط زیست در ادامه، به درگیری‌های حقوقی بین منابع طبیعی و اوقاف اشاره کرد و افزود: «هر چند در مواردی مثل وقف دماوند، یا وقفی بودن اراضی آق‌مشهد، منابع طبیعی در دعوای حقوقی پیروز شد، اما نباید از یاد برد که حدود ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی طبیعی تاکنون توسط اوقاف تصرف شده است. در نتیجه باید در مواردی از این دست کاملا به هوش بود آن را مطالبه‌گرانه پیگیری کرد». 

تبدیل ۳۳ درصد جنگل‌ها به ویلا

این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان املاک و مستغلات کشور، طی سال‌های اخیر بیش از ۲۰ درصد از اراضی جنگلی و کشاورزی گیلان و بیش از ۳۳درصد مراتع و جنگل‌ها در مازندران به مناطق مسکونی تبدیل شده است. در این گزارش آمده که «۳۳درصد مراتع و جنگل‌های استان‌های شمالی در ۲۵سال اخیر تبدیل به مسکن و ویلا شده است».

سود ویلاسازی در جنگل‌های شمال کشور طی سال‌های اخیر چنان رشد کرد که برخی ویلاسازان با استفاده از استثناهای مسکوت در قانون، از هر فرصتی برای رسوخ ویلا به عمق جنگل‌های هیرکانی بهره می‌برند.

تا ابتدای دهه ۹۰ ارزشمندترین زمین‌ها و ویلاها مربوط به مناطق ساحلی بود. اما در شرایط رشد ارزش افزوده زمین‌ها، نوع ویلاها به ۳شکل ساحلی، شهرکی و جنگلی تفکیک شد. در نتیجه تعدی به جنگل افزایش چشمگیری داشته است. در این میان اما علاوه بر افراد حقیقی، نهاد‌ها و ارگان‌ها و وزارتخانه هم نقش قابل‌توجهی در دست‌درازی به ارضی ملی داشته‌‌‌اند.

اوقاف سرلیست متهمان

اما ماجراهایی که پیش از این بر سر اراضی ملی به نام اوقاف و ... رخ داده نشان می‌دهد باید در این خصوص نگران بود. چرا که به گفته محمد درویش با وجود برنده شدن سازمان اراضی ملی در خصوص ماجرای آق‌مشهد یا کوه دماوند، موارد زیادی هم بوده که اوقاف موفق به تصرف منابع طبیعی شده است که درویش میزان آنها را حدود ۱۸۰ هزار هکتار عنوان کرد.

مهرماه سال ۹۳، غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده وقت مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به درخواست برخی نمایندگان برای تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه که در سال‌های بعد محقق هم نشد، گفته بود: «در سال‌های گذشته و به‌خصوص پس از انقلاب درباره تعدد و افزایش امامزاده‌ها بحث‌های فراوانی وجود داشت و مردم از ما سوال می‌کنند که بعد از انقلاب این همه امامزاده از کجا آمده است؟ در زمینه تولیت امامزاده‌ها و نحوه عملکرد سازمان اوقاف در دیگر مسایل اقتصادی جای سوال زیادی دارد و به شکلی این سازمان به تنهایی پروانه ساخت، فروش و تغییر کاربری می‌دهد». نماینده مردم رشت در مجلس حتی مدعی شده بود که سازمان اوقاف و امور خیریه یک زمین‌خوار بزرگ است. به اعتقاد جعفرزاده ایمن آبادی «زمین‌خواری‌های بزرگ در کشور ما توسط سازمان‌ها و نهادها صورت می‌گیرد و کمتر افراد حقیقی به دنبال زمین‌خواری هستند که در راس آنها سازمان اوقاف و امور خیریه است. این سازمان افسارگسیخته با موقوفات برخورد می‌کند و اینکه از زیر بار پاسخگویی شانه خالی کند درست نیست. متاسفانه سازمان اوقاف و امور خیریه صرفا به بنگاه بزرگ اقتصادی تبدیل شده درصورتی که وقف، جنبه دینی دارد و متولیان اداره این سازمان نیز پاسخگو نیستند. سازمان اوقاف حتی منابع ملی را نیز تصرف کرده و راسا مجوز گردشگری می‌دهد و فکر می‌کنم اگر اینگونه پیش رود سازمان اوقاف بتواند در آینده‌‌ای بسیار نزدیک به اندازه یک کشور مستقل زمین در اختیار داشته باشد».

اما در این میان برخی معتقدند علاوه بر سازمان اوقاف برخی دیگر از سازمان‌ها و نهادها نیز در این موضوع دست دارند. به طوری که مثلا شهرداری‌ها برای تامین هزینه‌های خود دست به زمین‌خواری و تغییر کاربری برخی زمین‌هایی می‌زنند که اساسا جزو منابع طبیعی و ملی است.

حتی گاهی در خبرها دیده شده که برخی از شهرداری‌ها با خشک کردن دریا و تالاب‌ها دست به تملک اراضی آن می‌زنند. 

چندی پیش بابک دین‌پرست، معاون سابق اقتصادی وزیر سابق کشور درباره آمار تصرفات در سواحل گفته بود که «از۸۹۰ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر ۱۸۰ کیلومتر معادل ۲۰ درصد و با وسعتی بالغ‌بر ۴۶۰ هکتار تصرفات انجام شده که ۹۶ کیلومتر از آن معادل ۵۳ درصد در اختیار دستگاه‌های دولتی است. ۶۷ درصد در اختیار دستگاه‌های تابعه قوه قضائیه، ۱۲ صدم درصد در اختیار دستگاه‌های تابعه قوه مقننه، ۱۵.۵ درصد در اختیار نیرو‌های مسلح، ۱۷ درصد در اختیار شهرداری‌ها، ۱۸ درصد در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی و ۲ درصد نیز در اختیار سایر نهاد‌ها قرار دارد».

ترکتازی زمین‌خواران در سایه خلأ قانونی

اما دلیل این میزان زمین‌خواری در کشور چیست؟ برخی از فعالان حقوق ثبت معتقدند در این مورد خلا قانونی وجود دارد. به طوری که در هیچ قانونی تعریف مشخصی از زمین‌خواری نداریم، گرچه در حال حاضر مجموعه اقدامات و جرایمی که در جهت تصرف اراضی ملی صورت می‌گیرد؛ مثل جعل اسناد یا توسعه و ایجاد طرح‌های اقتصادی با تجاوز به بیش از آنچه تصویب شده را زمین‌خواری می‌گویند. همچنین تخریب، تغییر کاربری مراتع و جنگل‌ها، تصرف مازاد عرصه‌های واگذار شده، تصرف و تجاوز به حریم اراضی ساحلی و دریاها و تصرف مناطق حفاظت شده از مصادیق زمین‌خواری است. در حالی که برخی می‌گویند باید در این زمینه قوانین گویاتر باشد تا راه بر هرگونه تخلف از سوی افراد و نهادها بسته شود.

سعیده علیپور

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش