
به گزارش اعتمادآنلاین، سال گذشته یکی از اعضای شورای شهر اعلام کرد که با تصویب شورا، کمک شهرداری به هر هیئت مذهبی به ۳۰۰-۴۰۰ هزار تومان خلاصه میشود که جمع آن به ۷۰۰ میلیون میرسد اما چندی نگذشت که رسانهها از کمک ۸ میلیاردی سخن گفتند. امروز این عدد به ۵۵ میلیارد میرسد. آن هم نه برای ۶ هزار هیئت ثبت شده بلکه تنها برای ۴۵ هیئت.
در این میان بیشترین مبالغ به نام حسینیه و هیئتهایی است که رد و نشان مشخصی از آنها وجود ندارد و نمیتوان متوجه شد که آیا این هیئتها مردمی هستند یا وابسته به نهاد یا دستگاه خاص. از این گذشته موضوعی که باز هم ماجرای کمک به هیئتهای مذهبی را سر زبانها انداخت خبر کمک میلیاردی شهرداری فعلی منطقه ۶ تهران به یک هیئت مذهبی بود. برخی اعضای شورای شهر فعلی این کمک را به دلیل مصوبه قانونی اعلام کردند که شورای شهر قبل آن را به تصویب رسانده بود. البته محسن سرخو، عضو سابق شورای شهر تهران در اینباره به اعتمادآنلاین میگوید: «ما چنین مصوباتی در شورای شهر نداشتیم. برای این هزینهها از ما مصوبه گرفته نشده است و من در جریان چنین مصوباتی نیستم».
اما اقبال شاکری، عضو دیگر شورای شهر چهارم عکس این نظر را اعلام میکند و در گفتوگو با اعتمادآنلاین خبر جدیدی میدهد، او میگوید: «مصوبه شورای شهر برای کمک به هیئتهای مذهبی نه تنها سالهای گذشته وجود داشته بلکه در لایحه امسال هم در نظر گرفته شده است».
او ادامه میدهد: «طبق این مصوبه شورای شهر، شهرداری نه تنها کمک به هیئتهای مذهبی، بلکه کمک به آموزشوپرورش، میراث فرهنگی و دستگاههای دیگر، همچنین بسیاری از مراکز و انجمنهای تخصصی را که اصلاً با رویکرد شهرداری مرتبط نیستند در دستور داشته است».
شاکری از دلیل اعطای این کمکها میگوید: «شهرداری بنا بر ضرورت اداره امور شهری باید این کمکها را در برنامه داشته باشد. چون اکثر مراکز فرهنگی درآمدی ندارند و قادر نیستند نیازهای خود را تأمین کنند. از آنجایی که دولت حتی نمیتواند بدهی خود را پرداخت کند، بودجه کاملی هم نتوانسته به این نهادها بدهد. برای همین شهرداری هرچند اصلاً وظیفهای ندارد اما تلاش دارد تا در هزینه نهادهای فرهنگی یاریرسان باشد. چون اگر این کمکها نباشد، فعالیت آنها تعطیل میشود. شهرداری با مصوبه شورا، حتی به برخی از مراکز مبالغ قابل توجهی پرداخت».
او ادامه میدهد: «افرادی که این موضوع را با نگاه منفی مطرح میکنند و میخواهند درباره آن بزرگنمایی کنند، یا متوجه واقعیتها نیستند یا با غرض آن را مطرح میکنند. از شما سؤال میکنم، اگر محفلی باشد که جوانان را با فرهنگ اهل بیت(ع) و پیامهای دینی آشنا کند و از فشارهای فرهنگی شبکههای اجتماعی و عواقب فضای مجازی مصون بدارد، حاضر نیستید به چنین مرکزی کمک کنید تا فعالیت خود را ادامه دهد؟ مردم به صورت خودجوش وقتی محیطی را پیدا میکنند که رشد و تربیت دینی دارد، با جان و دل کمک میکنند. در این شرایط از نمایندگان مردم در شورا و شهرداری هم انتظار میرود به وظیفه خود عمل کنند».
شاکری در پاسخ به این سؤال که چرا مبالغ چند میلیاردی برای کمک به یک هیئت در نظر گرفته میشود، میگوید: «من از این موضوع اطلاعی ندارم. مسئولیت تعیین مبلغ کمکهزینه و اینکه به کدام یک از هیئتها تعلق گیرد به عهده معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری و کمیسیون فرهنگی شورا است. معمولاً در هر دوره بررسی کمک به هیئتها به مسئولان آن دوره بستگی دارد و آنها تعیین میکنند که بر چه اساسی هیئتها را انتخاب کنند».
این عضو سابق شورای شهر میگوید: «ما آنقدر نگرانی درباره خرجهای بیهوده داریم که بین آنها پرداخت کمکهزینه به فعالیتهای فرهنگی بسیار ناچیز به شمار میآید. در بودجه کل کشور سرانهای که به نهادهای فرهنگی اختصاص داده شده، نیمدرصد بودجه را هم شامل نمیشود یعنی کل فرهنگ کشور با اعتباری کمتر از نیمدرصد اداره میشود».
کمک به هیئتها در بودجه امسال اندک خواهد بود
در حالی این عضو سابق شورای شهر از وجود ردیف بودجه برای کمک به هیئتهای مذهبی در لایحه بودجه امسال شهرداری خبر میدهد که گفته میشود شهرداری به دلیل کمبود بودجه از اتمام پروژههای عمرانی و برنامههای شهر بازمانده و برخی اعضای شورای شهر درباره پرداخت بدهی پیمانکاران نگران هستند، محسن خلیلآبادی عضو فعلی کمیسیون فرهنگی شورای شهر درباره این موضوع میگوید: «هنوز لایحه بودجه شهرداری در دست بررسی است. شاید کمک به هیئتهای مذهبی از پیشنهادهای شهرداری در لایحه بودجه باشد اما فعلاً مصوبهای برای آن صادر نشده است.
البته در بودجه سالهای گذشته این موارد تصویب و پرداخت هم شده است. اما امسال شورای شهر در نظر دارد بیشتر در راستای وظایف مرتبط با شورا و شهرداری تصمیمگیری کند و در فعالیتهایی غیرمرتبط مداخله نکند. به همین دلیل بخشی از کمکهایی که به وظایف شهرداری بیربط یا بدون مناسبت است و در دورههای گذشته انجام میشده، تعدیل خواهد شد. فقط مقدار کمی از کمکهای جزئی و مناسبتی تصویب میشود و باقی میماند».
خلیلآبادی میگوید: «هرچند هنوز لایحه بودجه ۹۷ در کمیسیون فرهنگی کامل ارزیابی نشده است. اما به نظر میرسد سرانه بالایی برای کمک به هیئتها در نظر گرفته نشده باشد. اگر هم باشد شورای شهر با توجه به این سیاست که شهرداری باید در محدوده وظایف و قوانین مربوط به خود عمل کند، سرانه بالایی برای چنین اقداماتی تصویب نخواهد کرد».
او ادامه میدهد: «شهرداری با بحران مالی روبرو است. بسیاری از پیمانکاران و مالکانی که خانههایشان در طرح بوده، مطالبات سنگینی از شهرداری دارند که چندین سال پرداخت نشده است. وقتی شهرداری به مردم بدهی دارد، از لحاظ شرعی و قانونی درست نیست که به جای پرداخت پول به مردم آن را به مساجد و هیئتهای مذهبی بدهد».
عضو کمیسیون شورای شهر میگوید: «بعید میدانم رقمی که سالهای گذشته برای کمک به هیئتهای مذهبی پرداخت شده، امسال هم تصویب شود. حتماً این کمکهزینه بسیار کمتر خواهد بود».

مرجان خسروی
- 18
- 1