لایحه بودجه شهرداری تهران در سال۹۷ در کمیسیونهای تخصصی شورای شهر تهران بهویژه کمیسیون برنامهوبودجه در حال بررسی است و همچنان این بررسیها نیز ادامه دارد. بدون تردید، این لایحه در نگاه کلان ایرادهایی دارد که بر آن وارد است؛ با وجود این، ازآنجاکه هنوز بررسی نهایی این لایحه در شورای شهر به پایان نرسیده و به عبارت سادهتر، چکشکاریهای لازم درباره همه منابع درآمدی و هزینهای شهرداری تهران کامل نشده، این لایحه ازسوی کارشناسان خارج از شورای شهر موردنقد و بررسی قرار گرفته است.
بسیاری بر این باورند که رویکرد حاکم بر لایحه بودجه سال ۹۷، مطابق سیاستهای بودجهریزی در مدیریت قالیباف است. با توجه به اهمیت مسئله با محمود میرلوحی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه شورای شهر تهران و رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر، گفتوگو کردیم تا مشخص شود آیا لایحه بودجه سال ۹۷ وجه تمایزی با بودجه سالهای گذشته دارد یا نه؟
از دید برخی کارشناسان، بودجه سال ۹۷، باوجود ابلاغ سیاستهای بودجهای از سوی کمیسیون برنامهوبودجه شورای شهر تهران، وجه تمایزی با بودجه سالهای گذشته ندارد؟ چقدر این مسئله را میپذیرید؟
انتظارات ما با توجه به ابلاغ سیاستهای بودجه از سوی شورای شهر بیش از این بود؛ البته تغییراتی در بودجه رخ داده و تقریبا در مسیری هستیم که تغییرات قابلتوجهی در ساختار تبصرهها و منابع درآمدی صورت گرفته است که امیدواریم به سیاستهای ابلاغی نزدیکتر شوند تا شاهد شفافیت، تمرکز بر خزانه، افزایش منابع پایدار و مشخصشدن اولویتهای هزینهها در بودجه باشیم.
در ساختار قبلی اینگونه بود که بودجه یک ظاهر و معنا و یک وجه پنهان داشت؛ یعنی در ظاهر ۱۷هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بود، اما رقم آن بهدلیل وجود موسسات وابسته به شهرداری و برخی از مجوزها بیش از این بود. در سال ۹۷ تلاش شد بودجه شفاف شود و همه بودجههای پنهان شهرداری نیز شفاف شوند؛ برای مثال، علاوه بر بودجه موسسات وابسته به شهرداری، همه تهاترها و فاینانسهای داخلی و خارجی و ردیفهای دیگر نیز تعیینتکلیف شوند.
براساس اعلام نظرهای ارائهشده ازسوی مدیران شهرداری و حتی شورای شهر در لایحه بودجه سال ۹۷، تلاش بر این بود که بحث بودجه غیرنقد شفاف شود و حتی برای آن سقف تعریف شد؟
بودجه غیرنقد یعنی تهاتر و پروانهها و مباحثی از این قبیل که تلاش مدیریت جدید شهری برای شفافسازی این بودجه است؛ بههمین دلیل، در بررسی اعتبارات پروژههای شهری برای سال ۹۷ سعی شده با رویکرد شفافسازی از بودجههای غیرنقد پرهیز شود. منابع ناپایدار شهری در لایحه بودجه سال ۹۷ که عمده در بخش وامها و فروش املاک بوده، کاهش یافته است. همچنین در گام بعدی برای تبصرهها سقف بودجه تعریف شده؛ موضوعی که درگذشته کمتر مورد توجه قرار میگرفت، اما درمجموع، سهم بودجه غیرنقد در بودجه سال ۹۷ کاهش خواهد یافت و رویکردی شفاف خواهد داشت.
گویا برای بودجه غیرنقد سقف ۲۵درصد از کل بودجه تعریف شده است، درحالیکه این رقم در سال جاری ۳۶ درصد بود؟
بله، این رقم تعیین شده است، اما به نظر میآید از این درصد نیز کمتر خواهد بود. در بررسی بخش منابع درآمدی و تبصرهها این موضوع لحاظ شده و ازآنجاکه رویکرد شفافسازی است، پروژهها بهصورت مناقصه برگزار خواهند شد و ترک مناقصه نخواهیم داشت؛ مگر در دلایل خاص همچنین جز بودجه سازمان آتشنشانی همه ردیفهای درآمدی باید به خزانه متمرکز واریز شوند؛ درمجموع معتقدیم باید بخش درآمدهای غیرنقد کاهش یابند، مگر در مواقع استثنایی. البته رویکرد این است که همه درآمدها شفاف شوند؛ نقد و غیرنقد ندارد.
لایحه بودجه سال ۹۷ شهرداری رقم ۱۷۵هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با بودجه سال ۹۶ چهارهزار میلیارد ریال کاهش یافته است. آیا این احتمال وجود دارد که این رقم کمتر شود؟
این رقم کاهش خواهد یافت. براساس آخرین جدول ۱۷۱هزار میلیارد ریال بوده که این پیام خوبی است، این در حالی است با لحاظ تورم باید ۱۰درصد رقم بودجه افزایش یابد، اما حدود ۸درصد بودجه در حال کاهش است. بدون تردید در مواقع بررسی بخش درآمدی بودجه میتواند کاهش یابد. با اصلاح مکانیزم در هزینهها شاید در ظاهر تفاوت اعدادی نداشته باشند، اما در کیفیت قطعا تفاوت خواهند داشت؛ برای مثال، رقم وامی که شهرداری هر سال دریافت میکرد، هزار میلیارد تومان کاهش مییابد و پیشبینی میشود با صرفهجویی در هزینهها، منابع برای پرداخت وامها افزایش خواهد یافت تا ترکیب بودجه بهبود یابد. در بررسی تبصرههای لایحه بودجه، برای قانونمندی و انضباط مالی تلاش داشتیم؛ بهطوریکه در مقایسه با بودجه سال ۹۶، سقف تبصرههای کاهش خواهد داشت.
اگر اشتباه نکنم بخش درآمدی شهرداری از محل تبصرهها در سال ۹۶، بیش از ۲۳هزار میلیارد تومان بود. آیا در سال ۹۷ همچنان رقم بودجه تبصرهها افزایش خواهد یافت؟
این رقم بیشتر بوده است، اما در سال ۹۷ آن را کاهش خواهیم داد. تاکنون این رقم در بخش تبصرهها بیش از ۲۴هزار میلیارد تومان شده که تلاش من بر آن است با پیشنهاد، این رقم را کاهش دهم. معتقدم سقف تبصرهها نباید بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان باشد.
در سال قبل، عملکردی در بخش فاینانسهای داخلی و خارجی نداشتیم و تنها مجوز صادر میشد، اما در بخش املاک مانورها بسیار بود و دادوستدهایی وجود داشت که معتقدیم نباید این بخش غیرشفاف باشد؛ برای مثال، اگر شهرداری میخواهد داراییها خود ازجمله شهر آفتاب را بفروشد و جابهجا کند باید حتما از شورای شهر مجوز دریافت کند؛ البته برای رقمهای ریز میتواند این کار را انجام دهد.
براساس بررسیها، از بخش منابع درآمدی لایحه بودجه ۹۷، شهرداری اقداماتی را انجام داده؛ ازجمله منابع ناپایدار. برای مثال در فصل منابع حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای، بودجه از هشت به هفتهزار میلیاردتومان کاهش یافته است. آیا این روند در سالهای بعدی نیز ادامه خواهد داشت و میتوان این را وجه تمایز لایحه بودجه سال آینده تلقی کرد؟
در اقدامی، شهرداری تهران در مدیریت جدید ۲۱ منبع پایدار را به ۲۸ و نیم درصد رسانده بود و با تغییرات کمیسیون برنامهوبودجه شورای شهر تهران، این درصد به بالای ۳۲ خواهد رسید که این وجه تمایز خوبی است. مدیریت گذشته وامهای بسیاری را دریافت میکرد، اما در لایحه بودجه سال ۹۷ تلاش شده است اینگونه نباشد. حتی سیاست کاهش فروش املاک و تراکم در دستور کار قرارگرفته است. تاکید ما فروش تراکم براساس طرح تفصیلی است و بنا نداریم روالی که در منطقه ۲۲ رخ داده تکرار شود.
- 14
- 2