به گزارش همشهری آنلاین، حسن روحانی رییس جمهوری روز یکشنبه ۲۴ فروردین ماه در جلسه ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا گفت: اگر اتوبوسهایی که مثلا در تهران ۵۰۰ دستگاه و استانهای دیگر هم در مجموع ۱۵۰۰ دستگاه نیاز است، اگر بتوانند اتوبوس داخلی و خارجی را تا پایان ماه اردیبهشت به خدمت بگیرند و تحویل داده شود، دولت حاضر است در این زمینه کمک کند. مخصوصا در قسط اول که با پرداخت آن، اتوبوس آماده میشود، دولت کمک میکند؛ قرار شد وزارت کشور این موارد را بررسی کند و بگوید تا اقدامات را انجام دهیم.
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران نیز ۲۵ فروردین ماه اعلام کرد: جهت افزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل عمومی، ۱۵۰۰ اتوبوس برای کل کشور مدنظر قرار گرفته که ۵۰۰ اتوبوس مربوط به تهران است و مقرر شد تا پایان اردیبهشت ماه برآورد شود که چه تعداد از این اتوبوسها توسط تولیدکنندگان داخلی تامین میشود و مابقی از طریق واردات پیگیری شود.
این وعدههای دولت با واکنش مدیریت شهری مواجه شده است به طوری که یوسف حجت سرپرست معاونت حمل و نقل شهرداری تهران، وعده ورود ۵۰۰ دستگاه اتوبوس به حمل و نقل تهران تا اردیبهشت ماه را با توجه به عدم موجودی شرکتهای تولیدکننده داخلی، غیراجرایی خواند.
یوسف حجت در مورد وعده استاندار تهران مبنی بر ورود ۵۰۰ دستگاه اتوبوس تا اردیبهشت ماه به چرخه حمل و نقل عمومی تهران، به ایسنا گفت: ما برای خرید اتوبوس نو برای تهران با کلیه تولیدکنندگان داخلی مکاتبه کردیم و تمامی این شرکتها اعلام کردند که در حال حاضر اتوبوس ساختهشده آماده تحویل ندارند. تولیدکنندگان اعلام کردند از زمان انعقاد قرارداد و پرداخت صورت حساب تا ورود اولین اتوبوس به چرخه حمل ونقل ۳ ماه زمان لازم است بنابراین به نظر میرسد تحویل ۵۰۰ دستگاه اتوبوس نو تا اردیبهشت ماه به شهرداری تهران غیر اجرایی باشد، چرا که حتی برای واردات اتوبوس نیز مدتها زمان لازم است.
سرپرست معاونت حمل و نقل شهرداری تهران با بیان اینکه تنها راهکار موجود خرید مینیبوس است، ادامه داد: ما در حین بررسی با شرکتی مواجه شدیم که در حال حاضر حدود ۵۰ دستگاه مینیبوس آماده تحویل دارد و اعلام کرد که میتواند تا تیرماه حداقل ۲۰۰ دستگاه دیگر نیز تحویل دهد.
بر طبق این گزارش، محمد علیخانی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران نیز با اشاره به سخنان رئیسجمهور در خصوص اینکه اگر مدیران شهری بتوانند اتوبوس داخلی یا خارجی را ظرف ماه اردیبهشت به خدمت بگیرند، آن وقت ما حاضریم قسط اول را پرداخت کنیم، به مهر گفت: اگر آقای رئیس جمهور تا پایان اردیبهشت بتوانند یک فروند هواپیما خریداری و به کشور وارد کنند، من تعهد میدهم کل هزینه آن را پرداخت کنم.
او در ادامه گفت: رئیس جمهور در بخشهای دیگر اظهارنظر خود گفتهاند «مردم به جای استفاده از حمل و نقل عمومی، از وسایل شخصی، تاکسی و اسنپ استفاده کنند و اینها بهتر از وسیله نقلیه عمومی است!» این سخنان یکسری توصیه به مردم است. وظیفه رئیس جمهور توصیه نیست بلکه وی باید به وظایفش عمل کند. رئیسجمهور، رئیس جمهور نیستند بلکه در برابر جمهور مسئول هستند و وضعیت موجود، نیاز به مدیریت و عمل دارد. واقعیت آن است که به دلیل بیتدبیریها، کرونا به آن شکل گسترده وارد کشور شد، شیوع پیدا کرد و مردم گرفتار شدند؛ پس دولت باید هزینههای آن را بپردازد و بر گردن دولت است که به مردم، بهخاطر این بیتدبیری غرامت پرداخت کند.
همچنین بر اساس مصوبه هیأت وزیران در خصوص دستورالعمل طرح خرید اضطراری ناشی از شیوع ویروس کرونا رانندگان حمل و نقل عمومی نیز قشر آسیبپذیر بوده و مشمول این بسته کمک معیشتی میشوند و عدم اجرای این قانون برای رانندگان اعتراضهایی را به دنبال داشته است.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، با تأکید بر اینکه کمترین هزینهای که دولت باید در این زمینه بپردازد، تأمین هزینه بهداشت عمومی و ضدعفونی کردن معابر، مکانهای عمومی و توزیع ماسک رایگان برای افرادی است که از حمل و نقل عمومی استفاده میکنند، گفت: اگر دولت نمیتواند این هزینهها را تأمین کند، باید حمل و نقل عمومی تعطیل شود. با نصیحت کردن کشور اداره نمیشود.
او با اشاره به وعده رئیس جمهور در خصوص پرداخت قسط اول خرید ۵۰۰ اتوبوس برای تهران، گفت: رئیس جمهور انگار اطلاعی از وضعیت کشور ندارد. در وضعیتی که کشور در تحریم است، چگونه طی یک ماه آن هم تا پایان اردیبهشت ۵۰۰ اتوبوس وارد کشور شود یا از خودروسازان خریداری شود؟ در شرایطی که ما بیش از دو سال است که در شورای شهر پنجم پیگیر تحقق مصوبه شورای اقتصاد و وعده دولت برای خرید ۶۳۰ واگن برای متروی تهران هستیم و هنوز پیش پرداخت آن به شرکت خارجی داده نشده است، آن وقت چطور از مدیریت شهری میخواهند تا آخر اردیبهشت اتوبوس بخرد و قسط اول آن را دولت بپردازد.
علیخانی گفت: وقتی قرار است کاری انجام نشود، شرطی نشدنی برای آن میگذارند. اگر تمامی شرایط آماده باشد و امروز به خودروساز داخلی سفارش تولید اتوبوس را بدهیم، شش ماه طول میکشد اتوبوس تولید و تحویل داده شود. اگر قرار باشد اتوبوسها از خارج وارد شود، در صورتی که هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، یک سال زمان میبرد. آن وقت میگویند اگر تا پایان اردیبهشت ۵۰۰ اتوبوس وارد ناوگان کنید قسط اولش را میدهیم! این سخنان یا ناشی از بیاطلاعی است و یا شوخی کردن با مدیریت شهری و افکار عمومی.
او با اشاره به تنها جلسهای که اعضای شورای شهر با رئیس جمهور داشتهاند، گفت: در آن دیدار تمام مشکلات تهران را از جمله کمبود اتوبوس، نیازهای حمل و نقل ریلی درون شهری و… مطرح کردیم. ایشان وعدههای قشنگی دادند اما در عمل، چیزی ندیدیم. اگر قرار است در این حوزه کمکی به شهرداری شود، اعتبار لازم به حساب شهرداری واریز شود تا اقدامات اجرایی لازم، از سوی مدیریت شهری آغاز شود تا امکان نقد کردن این وعده طی شش ماه آینده میسر باشد.
- 19
- 4