سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۸ - ۱۱ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۰۹۳۶
محیط زیست و گردشگری

چشم‌انداز سفرهای عید ۱۴۰۱ / سناریوهای سفر در نوروز امسال چگونه است؟

سفرهای نوروز,سفر های عید
شیوع سویه جدید کووید- ۱۹ با نام« اُمیکرون» بار ديگر بازار گردشگری جهان را با چالش مواجه کرد، به ویژه اینکه شیوع اُمیکرون با شروع سال میلادی و جشن کریسمس تلاقی داشت. این امر منجر به اجرای مجدد سیاست های محدودیت سفرها و حتی بستن دوباره مرزهای برخی کشورها شد.

درست زمانی که صنعت گردشگری پس از یک رکود سنگین از مارس ۲۰۲۰ تا نیمه ۲۰۲۱ با تسریع طرح واکسیناسیون عمومی، در سه ماه سوم سال جاری ، جانی تازه یافته بود و سفرها در حال رونق گرفتن بودند، اُمیکرون منجر به تعطیلی و کاهش مجدد سفرها به ویژه در بخش بین الملل شد. بسياري از پروازها طی هفته گذشته لغو شده یا بسياري از مسافران به علت نگرانی های ناشی از ابتلا به کرونا، سفرها را لغو کرده یا به حالت تعلیق درآوردند. شیوع اُمیکرون در ایران نیز به سرعت در حال فراگیری است و احتمال وقوع پیک ششم کرونا همانند جهان وجود دارد.

اکنون با توجه به نزدیک شدن به سال جدید و تعطیلات نوروز،« دنیای اقتصاد» با بررسی تجربه سياست گذاري ها برای سفرهای نوروزی دو سال گذشته و همچنين تجربه کشورها در تعطیلات کریسمس در جهان، سه سناریو از چشم انداز سفرهای نوروز در سال آینده ارائه می دهد.

همه گیری کووید- ۱۹ از اسفند ۹۸ در ایران شروع شد و این امر با توجه به نزدیکی به سال جدید و تعطیلات عید، صنعت گردشگری را در شوک بزرگی فرو برد؛ زیرا با اعمال ناگهانی مقررات محدودکننده و قرنطینه های اجباری، تمامی سفرها لغو شد یا بسياري از مسافران به دلیل نگرانی از شیوع کرونا سفرهای خود را برای تعطیلات نوروز لغو کردند.

بنابراین، نوروز سال ۹۹ برخلاف تمام سال های گذشته بدون مسافر گذشت و سهم سفرهای نوروزی تنها ۱۰درصد بوده و ۹۰ درصد از مسافران خود را از دست داد. باوجود اینکه محدودیتی جدی بر تردد خودروها و مسافران اعمال نشده بود؛ اما ترجیح مردم در خانه ماندن و ادامه قرنطینه به امید تمام شدن شیوع کرونا بود.

اما با شروع پیک های دوم و سوم کرونا، در پاییز سال ۹۹ محدودیت های تردد بین استانی به اجرا درآمد و به مدت یک سال برقرار ماند و این امر تقریبا سفرها را به حالت نیمه تعطیل درآورد. اعمال این محدودیت ها و تأکید دولت مبنی بر تعطیلی سفرهای نوروزی، تا پیش از پایان سال همه را برای در خانه ماندن آماده کرده بود که در آخرین روز سال، تمامی محدودیت های سفر بطور ناگهانی برداشته شد و این امر منجر به هجوم مسافران به ویژه در هفته دوم تعطیلات عید به مقاصد مختلف شد.

هجمه مسافران در یک بازه زمانی خاص منجر به وقوع پیک چهارم کرونا پس از پایان تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ شد و تعداد مبتلایان به کرونا را تا ۳ برابر افزایش داد.

اگرچه پیک پنجم به دلیل همه گیری دلتا کرونا نسبت به پیک های گذشته شدت بیشتری داشت؛ اما پس از آن با تسریع در روند واکسیناسیون عمومی و افزایش افراد واکسینه شده، شیوع کرونا کاهش یافت و درنتیجه کشور از شرایط بسیار پرخطر به کم خطر رسید.

این امر منجر به برداشته شدن محدودیت های سفر و بازگشت سفرها و مسافران به مقاصد گردشگری شد. اطمینان از واکسینه شدن و کاهش شیوع کرونا، بسياري از افراد را بر آن داشت که به منظور جبران دو سال گذشته ، برای تعطیلات عید سال آینده برنامه سفرهای دوهفته ای و حتی گروهی را تدارک بینند. اما جهان مجددا با شوک سویه جدید کرونا مواجه شده که این امر تأثير بسیار منفی بر سفرهای کریسمس گذاشته و بار دیگر بسياري از سفرها لغو یا تعلیق شد. با توجه به اینکه پیش بینی می شود اُمیکرون در بهمن ماه به اوج خود برسد و محدودیت ها مجددا بازگردند، سفرهای عید نیز با چالش های بسياري همراه خواهد بود و سه سناریو برای تعطیلات نوروز ۱۴۰۱ مطرح می شود.

سناریوهای سفر چگونه است؟

سناریوی اول که بدبینانه ترین حالت از وضعیت سفرهای عید خواهد بود اینکه، محدودیت های تردد مجددا برقرار شود و سفرها بطور کل بسته شود. زیرا با احتمال اوج گیری اُمیکرون در بهمن ماه ، کنترل و مهار مجدد کووید- ۱۹ عمدتاً تا دو ماه زمان می برد، از این جهت ، سفرهای نوروز نیز همانند کریسمس لغو خواهند شد.

سناریوی دوم، تکرار سیاست عید ۱۴۰۰ را نشان می دهد که در روزهای پاياني سال، محدودیت ها کاملاً برداشته شود و سفرهای بی برنامه و هجومی افزایش یابد.

تکرار این سیاست، میتواند منجر به تحقق پیک هفتم کرونا پس از پایان تعطیلات عید شود، همچنان که در بهار امسال اتفاق افتاد. اما در سناریوی سوم که میتواند بهترین سناریو هم برای بازار گردشگری و هم برای جلوگیری از پیک های بعدی باشد، این است که اول از همه تنها به افراد واکسینه شده اجازه سفر داده شود و بعد از آن با افزایش تجهيزات پروتکل های بهداشتی جهت ایمن سازی و اطمینان بخشی به مردم و کاهش نسبی هزینه های سفر، مردم را تشویق به سفرهای امن کنند.

اعتمادسازی برای سفرهای امن و برخورداری از خدمات گردشگری منجر به علاقه مندی مردم به مقاصد با جمعیت کمتر در روستاها و طبیعت می شود و این امر بر بازیابی و بهبود تدریجی بازار گردشگری تأثير مستقیم خواهد داشت و از طرف ديگر مردم سفرهای خانوادگی و شخصی را بر دورهمی های خانوادگی ناشی از محدودیت های سفر یا هزینه بالای سفر ترجیح خواهند داد و این کاهش دید و بازدیدها قطعا بر کاهش مبتلایان به کرونا تاثیرگذار خواهد بود.

اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت اینکه، بعد از برداشتن محدودیت های سفر، اگرچه سفرها تا حدودی بازگشتند و برخی از کسب و کارها مجددا فعالیت خود را از سر گرفتند، اما نبود تعطیلات در فصول سرد، منجر به هجمه ناگهانی سفرهای نوروز خواهد شد و با توجه به این که تنها تعطیلات مناسبتی قابل توجه طی سال در نوروز خلاصه می شود از این رو سفرهای سالانه تنها برای این دو هفته برنامه ریزی خواهد شد و نه تنها مسائل مربوط به شیوع مجدد کرونا خطرآفرین خواهد بود، مشکلات پیش از کرونا همچون ترافیک، تجمع جمعیت در یک مقصد خاص، کیفیت پایین خدمات، افزایش چشمگیر هزینه ها و ديگر مسائل دوباره تکرار خواهد شد.

تمامی این ضعف ها و بی برنامگی ها و هجمه ها تنها به علت عدم در پیش گرفتن یک راه حل کاربردی، اثرگذار و مهم است و آن نداشتن تعطیلات آخر هفته است و تا تعطیلات آخر هفته حداقل به دو روز نرسد مشکلات سفرهای نوروز در ایران حل نخواهد شد.

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش