چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۳۲ - ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۱۰۶۰
محیط زیست و گردشگری

علت خزان زودرس‌ در تهران چیست؟

خزان زود رس,تهران

این روزها رهگذران در معابر بزرگ شهر تهران برگ‌های درختان را زیرپای خود احساس می‌کنند. برگریزان در نیمه نخست مردادماه، چیزی شبیه حال و هوای پاییز است. به‌ویژه آنکه بارش‌های سنگین در روزهای اخیر گاه آسمان را ابری کرده و فضا حکایت از لوکیشن پاییزی یک فیلم در تابستان دارد. با این تفاوت که برگ‌ها سبز و زرد هستند و در عین زیبایی بصری، فضای غریبی به برخی از نقاط شهر داده است؛ اینکه بارش‌های ممتد به گیاهان سطح شهر آبرسانی زیادی می‌کنند، مناسب است یا برگریزان در گرم ترین ماه سال به گیاهان آسیب می‌زند یا حتی ممکن است سبب از بین رفتن درخت یا درختانی در پایتخت شود.

تغییرات اقلیمی هم‌اکنون و در آینده چه تأثیری روی گیاهان خواهد گذاشت؟ یک اقلیم‌شناس معتقد است که به بارش‌های اخیر در تهران، بارش موسمی گفته می‌شود: «معمولا در ایران و در فصل تابستان باران موسمی اتفاق می‌افتد، اما در اکثر اوقات در نیمه جنوبی کشور، چنین پدیده‌ای رخ نمی‌دهد و می‌توانیم ۳۰سال یک‌بار شاهد باران‌های موسمی باشیم.»‌

بهلول علیجانی به همشهری می‌گوید: «امسال سامانه موسمی خیلی قوی بوده است؛ هم از نظر شدت و هم از نظر گسترش که تا شهر تهران هم کشیده شد.» همین اتفاق، اگرچه به‌نظر می‌رسد گیاهان را از آب سیراب کرده است اما این میزان برگریزان در تابستان عجیب به‌نظر می‌رسد. استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران بر این باور است که به‌طور کلی بارندگی‌ها برای گیاهان مفید است: «این بارش‌ها هر زمان اتفاق بیفتد می‌تواند جذب گیاهان شده و مقداری از آب سفر‌ه‌های زیرزمینی را که وضعیت نامناسبی دارند، تامین کند. بنابراین ضرری برای گیاهان ندارد.» حسین آخانی به همشهری می‌گوید: «برای شهر تهران مشکلی وجود دارد و ما به‌دلیل اینکه اصولا وضعیت مناسبی در شهرسازی نداریم، طی دهه‌های قبل حق فضای سبز شهر را ندادیم. درختانی که در خیابان ولیعصر قرار دارند یا درختانی که در بافت قدیمی شهر هستند، به‌شدت در تنش هستند زیرا دیگر آن بافت به‌دلیل توسعه شهری، افزایش ساخت‌وسازها، توسعه معابر و حتی بستر رودخانه‌ای و جویباری از بین رفته است.»

 میزان رطوبت گیاهان

بارندگی‌ها درصورتی که در زمین نفوذ کنند، تأثیرات بهتری برای گیاهان خواهند داشت. در عین حال، به‌گفته علیجانی، نفوذپذیری خاک هم میدان مشخصی دارد. این اقلیم‌شناس معتقد است اگر میزان بارندگی بیشتر از نفوذپذیری خاک باشد، در زمین جاری می‌شود: «بارش باران معمولا در خاک نفوذ می‌کند و نفوذپذیری خاک هم یک میدان مشخصی دارد. برگریزان درختان در فصل تابستان تماما به بارش باران ارتباط پیدا نمی‌کند. درختان، آب را از ریشه جذب می‌کنند تا برگ‌ها روی شاخه‌ها تبخیر و تعرق انجام دهند. بنابراین اگر زمین آب نداشته باشد، می‌گوییم درخت پژمرده شده و باید آبیاری صورت بگیرد.»

او تأکید می‌کند: «میزان جذب رطوبت درخت از زمین محدود است. یعنی هر درختی یک میزان معینی می‌تواند رطوبت جذب کند حتی اگر شما زمین را پُر از آب کنید. بنابراین زمانی که دمای هوا خیلی زیاد باشد، تبخیر روی شاخه‌ها افزایش می‌یابد، درحالی‌که ریشه‌ نمی‌تواند آن مقدار رطوبت را جذب کند؛ هر چند که هر روز به درختان آب دهید. در نتیجه برگ‌ها زرد شده و از شاخه درختان جدا می‌شوند.»  استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران نیز از این منظر به موضوع نگاه می‌کند: «مقداری از آبی که به سبب بارندگی‌ها جریان پیدا می‌کند، با آلاینده‌هایی که در سطح معابر شهر وجود دارد، مخلوط می‌شود و دیگر آب کیفیت لازم را برای نفوذ در خاک ندارد؛ موضوعی که می‌تواند به درختان آسیب وارد کند.»

حسین آخانی ادامه می‌دهد: «‌از اینکه میزان آسیب وارد شده به درختان چقدر است، اطلاعاتی در دسترس نیست، زیرا پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است. زمانی که بارندگی صورت می‌گیرد و سبب سیل و آبگرفتگی در معابر می‌شود، باید از آب نمونه‌برداری شده و ترکیبات آن را مورد بررسی قرار داد تا ببینیم چه تأثیرات منفی‌ای روی گیاهان می‌گذارد. متأسفانه ما اطلاعات اینچنینی نداریم، اما پیش‌بینی می‌کنیم که آسیب‌هایی هم برای گیاهان دارد.»‌

تهران، جزیره گرمایی

تفاوت ارتفاع ۹۰۰متری میان شمال و جنوب پایتخت، می‌تواند تهران را به شهر چند اقلیمی تبدیل کند. به‌گفته استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران، تغییر اقلیم یک مسئله جهانی است: «تغییر اقلیم مختص تهران نیست و یک تغییر اقلیم جهانی در حال صورت گرفتن است. منتها براساس داده‌ها، در خاورمیانه و به‌طور مشخص تأثیرات ناشی از تغییر اقلیم تقریبا ۲ برابر خیلی از مناطق دیگر است. اگر در دنیا تغییر اقلیم یک درجه‌ای را تجربه کرده‌ایم، در خاورمیانه ۲ درجه است و متأسفانه به درجه خطر رسیده‌ایم.» آخانی اضافه می‌کند: «البته در تهران مشکل دیگری داریم و اینکه خودِ شهر تهران یک جزیره گرمایی اضافی محسوب می‌شود. به‌دلیل وسایلی که انرژی مصرف می‌کنند و به‌خصوص میلیون‌ها خودرویی که روزانه در شهر به حرکت درمی‌آیند، طبیعی است که شهر تهران گرمایی حتی بیشتر از خاورمیانه داشته باشد.»  علیجانی گرمای زمین را دلیل به‌وجود آمدن پدیده تغییر اقلیم می‌داند و می‌گوید: « بارندگی شدید در فصول گرم سال سبب ریزش برگ‌های سبز درختان می‌شود. برگریزان این روزهای درختان سبز هم به‌دلیل شدت بارندگی است، ولی اگر برگ‌ها زرد است، به‌دلیل نرسیدن آب کافی به ریشه درختان است. آب باید در زمین نفوذ کند تا به ریشه درختان برسد. مثلا در برخی نقاط خیابان ولیعصر جای مناسبی برای نفوذ آب به زمین برای درختان وجود ندارد بنابراین دلیل برگریزان در این موقع از سال گرمای بیش از حد هوایی است که میزان تبخیر و تعرق را بیشتر از میزان رطوبت کرده است؛ گرمایی که پیش از بارندگی‌ها رخ داد.» این استاد گیاه‌شناسی نیز با تأیید تأثیر گرمای زمین در ریزش برگ گیاهان، عنوان می‌کند: «دلیل اصلی برگریزان گرمای بیش از حد است که امسال شاهد آن هستیم. البته شهر تهران مدت‌هاست که با پدیده خزان درختان مواجه است و با توفان و باد برگ‌هایی که سست شدند، به زمین می‌افتند.» 

newspaper.hamshahrionline.ir
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش