به گزارش باشگاه خبرنگاران، علی بیتاللهی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در وبینار پدیده فرونشست اصفهان و علل آن، گفت: نقشه فرونشست اصفهان نشان میدهد که وسعت فرونشست در اصفهان به ۱۴۵ هزار هکتار رسیده و ۱۰۰ هزار هکتار از این اراضی درگیری مستقیم با مخاطره دارد.
او مساحت مناطق درگیر با بیش از ۵ سانتیمتر فرونشست در سال را ۲۶ هزار هکتار اعلام و اضافه کرد: مناطق ۱۵، ۱۰، ۱۴، ۷ و ۸ اصفهان درگیر پدیده فرونشست هستند، اما به طور کلی باید گفت تغییرات فرونشست در اصفهان از شمال به جنوب و از زاینده رود به سمت دولت آباد و حبیب آباد در حال گسترش است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه این پدیده وقتی در مجاورت آثار تاریخی، مستحدثات صنعتی و تاریخی ایجاد میشود، از اهمیت بیشتری برخوردار است، اظهار کرد: ردپای فرونشست در فرودگاه بینالمللی اصفهان به عنوان دومین فرودگاه کشور با ظرفیت فرود هواپیمای سنگین مشاهده شده است.
بیتاللهی ادامه داد: ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در اصفهان در زون فرونشست ساکن هستند، ضمن آنکه ۹ ایستگاه آتشنشانی، ۳۷ کتابخانه و ۲۵۸ مدرسه در معرض مخاطرات فرونشست قرار دارند.
او یادآور شد: اصفهان دارای خطر متوسط زلزله است و در حالی که پی سازهها به دلیل فرونشست زمین دچار آسیب ببیند، در صورت بروز زلزله، در برابر مخاطره زلزله، آسیبپذیری بالاتری خواهند داشت، بر این اساس نیاز است تا با همکاری متخصصانی از رشتههای ژئوتکنیک، زمین شناسی، آب و سازه و غیره، فرونشست اصفهان را مدلسازی کمّی و راهکارهایی برای مدیریت این پدیده ارائه کنیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به نقش زاینده رود در کاهش و یا افزایش فرونشست زمین در اصفهان، تاکید کرد: زاینده رود تغذیه حداقل ۵۰ درصد آبخوانهای منطقه را بر عهده دارد و اگر آب این حوضه آبریز قطع شود، حتی اگر همه چاهها بسته شود، باز فرونشست زمین به پیشروی خود ادامه خواهد داد و این داده نشان میدهد که به هیچ وجه نمیتوان از نقش زاینده رود در کاهش فرونشست زمین در اصفهان چشم پوشی کرد.
این محقق با تاکید بر اینکه پدیده فرونشست زمین در همه استانها در حال رخ دادن است، اظهار کرد: میزان فرونشست زمین در خراسان ۴ برابر اصفهان است و به تازگی شواهدی از فرونشست در شهرهای ساحلی خزر به دلیل کاهش تراز آب این دریاچه مشاهده شده است.
بهرام نادی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد نجف آباد هم با اشاره به مطالعات پژوهشگران این دانشگاه در زمینه فرونشست زمین در اصفهان، گفت: در این مطالعات مشاهده کردیم که در منطقهای به دلیل فرونشست زمین در اصفهان ۸ مدرسه تعطیل شد، ضمن آنکه موجب قطع لوله گاز در برخی از سازهها و حتی انفجار شد.
او چرخش سازهها را از دیگر عوارض فرونشست در اصفهان نام برد و یادآور شد: بررسی ما نشان داد که برخی از سازهها حدود ۲۸ سانتیمتر چرخش داشتهاند و این اتفاق، موجب تنش در لولههای گاز آنها شده است.
این پژوهشگر با اشاره به ترکخوردگی سازههایی در شمال شهر اصفهان، ترک خوردگی نمای نوساز بیمارستان غرضی را هم به دلیل فرونشست دانست.
نادی برداشت بی رویه آب از منابع آبهای زیر زمینی را از دلایل فرونشست بیان کرد و گفت: بر اساس یافتههای ما سطح آبهای زیر زمینی در چهار دهه، ۷۰ متر افت داشته است.
- 15
- 1