به گزارش خبرآنلاین؛ عصر پنجشنبه دمای شهری در جنوبغربی ایران به حدی رسید که منجر به شکسته شدن رکورد گرمترین هوای تاریخ ایران شد، همچنین شاید دمایی که این شهر تجربه کرد با گرمترین دمای تاریخ برابری کند.
اتین کاپیکیان یک متخصص در آژانس هواشناسی فرانسه، در این رابطه در توئیتر خودش نوشت: اهواز دمای ۵۳.۷ درجهای را تجربه کرده است و این قطعا یک رکورد شکنی در ایران و همچنین یک رکوردی جدید بین دمای تیرماه آسیا است.
گفتنی است بیشترین دمای پیشین ایران ۵۳ درجه سلسیوس بود.
البته سایت «ودر آندگراند» ادعا میکند که دمای روز گذشته اهواز بیشتر هم بوده و در ساعت ۴:۵۱ و ۵ عصر ایران به ۵۴ درجه سلسیوس رسیده است.
اگر این اطالاعات دقیق باشد، میتوانیم بگوییم احتمالا دمای هوای اهواز با گرمترین دمایی که تاکنون کرهزمین تجربه کرده برابر است.
بررسیهای کریستوف برت، یک مورخ آب و هوایی در همین وبسایت نشان نیدهد؛ دمای ۵۴ درجهای که سال پیش کویت و ۳ سال پیش دره مرگ در آمریکا تجربه کرده بود گرمترینها در طول تاریخ مدرن هستند.
بر اساس اطلاعات رسمی دمای دره مرگ در سال ۱۹۱۳ میلادی به ۵۷ درجه سلسیوس هم رسیده بود، اما کریستوف برت میگوید اساسا چنین چیزی امکانپذیر نیست و هواشناسی در آن زمان اشتباه کرده است، در نتیجه شاید بتوان گفت دیروز اهواز دمایی برابر با گرمترین دمای تاریخ را تجربه کرده است. البته این مسائله نیاز به تایید سازمان جهانی هواشناسی دارد.
رطوبت دمای احساسی اهواز را به بیش از ۶۰ درجه سلسیوس رساند
هوای به شدت گرم اهواز به علت رطوبت زیاد میان کردم گرمتر هم احساس شد و جمعی ۱.۱ میلیونی اهواز دمایی بیش از ۶۰ درجه سلسیوس را احساس کردند. در واقع این ترکیب رطوبت و هوای گرم به قدری زیاد بود که نمیشد آن را محاسبه کرد.
در خلیج فارس، در شهر جاسک رطوبت از اهواز هم بیشتر بود؛ دمای نقطه شبنم در این منطقه ۳۳ درجه بود، دماهای نقطه شبنم بالای ۳۲ درجه بسیار نادر هستند. بیشترین دمای نقطه شبنمی که جهان تا الان تجربه کرده ۳۵ درجه سلسیوس است.
دمای نقطه شبنم دمایی است که هوای مرطوب برای آنکه رطوبتش به حد اشباع برسد، بایستی تا آن دما سرد شود، در واقع هرچقدر این دما بیشتر باشد عنی رطوبت بیشتر است.
گفتنی است دمای اهواز چهارشنبه ۵۲.۹ درجه سلسیوس بود و رکورد این دما تنها یک روز بعد شکسته شد.
تغییراقلیم خاورمیانه را غیرقابل زندگی میکند؟
این اتفاق در ایران دقیقا یک ماه بعد از یک خرداد بسیار گرم در بسیاری از مناطق خاورمیانه رخ داد؛ هفتم خرداد دمای منطقهای در پاکستان به ۵۳.۵ درجه رسید، این گرمترین دمای تاریخ پاکستان و گرمترین دمای تاریخ جهان در ماه «مه» میلادی بود. همان زمان دمای کنارک ایران هم در ماه «مه» به ۵۲.۷ درجه سلسیوس رسید و این هم گرمترین دمای ایران در این ماه بود.
این رکوردشکنیهای پی در پی در دمای هوا، مسئلهی غیرقابل انتظاری برای دانشمندان اقلیمی در جهانی در حال گرمشدن نیست. بر اساس تحقیق ۲۰۱۶ مجله ساینس علت شدیدتر شدن اواج گرمایی تغییراقلیم است که عامل اصلی ایچان آن انسانها هستند.
همچنین بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ توسط مجله نیچر منتشر شد شاید تغییراقلیم دمای خاورمیانه را تا پایان قرن به حدی برساند که بیشتر از دمای قابل قبول برای بقای انسان باشد.
واشنگتن پست/ ۲۹ ژوئن ۲۰۱۷
- 17
- 6