به گزارش مهر، فرشاد مومنی، شامگاه شنبه، در سلسله نشست های رویداد علمی «حکمرانی آب» در گرگان، با بیان این که وارد شدن فناوری های برونزا در کشور مهم ترین عامل بحران آب در ایران است، اظهار کرد: وارد کردن فناوری حفرچاه های عمیق در ایران، با همه محدودیت ها و تلقی های سطحی و ناقصی که از فناوری در ایران وجود دارد، بدون پشتیبانی های نهادی از این فناوری ها شد بحران آبی را به همراه داشته است.
وی تصریح کرد: بحران آب حال حاضر کشور دو دلیل عمده دارد که یک عامل آن تخریب نهادهای تاریخی پشتیبانی کننده پایداری منابع آب در ایران بود و دیگری سرعت بی سابقه در بهره برداری های بدون کنترل نهادی از منابع آب است.
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی تهران بیان کرد: در حالی که دانش توسعه ای بسط پیدا کرده در ایران درباره همه چیز صحبت می کند الا نهاد و فناوری.
مدرن سازی نیازمند بسترهای نهادی مهارکننده است
مشاور سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: بیش از ۷۵ درصد سازه ذهنی تصمیم گیرنده های کلیدی ایران، هنوز فناوری را در وجه سخت افزاری آن مانند ماشین آلات و تجهیزات می دانند.
مومنی در خصوص مسئله آب در ایران افزود: وارد کردن تجهیزات مدرن بدون آنکه بسترهای نهادی مهارکننده عوارض آن را تدارک ببینیم ما را در معرض شوک های اقتصادی و اجتماعی ویرانگر قرار داده است و چون این ویرانگری ها با یک وقفه زمانی اتفاق می افتد دیر متوجه آن می شویم.
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی حق مالکیت را از جمله موارد مهم برای کشور در خصوص مطرح شدن تکنولوژیکی ایران در جهان عنوان کرد.
وی در خصوص ایجاد دانایی در کشاورزی و تحقیقات انجام گرفته در این راستا اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان داده است که اگر در زمینه محصولات جالیزی اندکی دانایی وارد تابع تولید شود تحولات پایدار بسیار حیرت انگیزی را شاهد خواهیم بود.
مومنی خاطر نشان کرد: به طور مثال اگر در زمینه کشت محصولات جالیزی به سمت کشت گلخانه ای برویم برآوردهای اولیه نشان می دهد که میزان آب بری این محصولات حدود ۹۰ درصد و زمین بری آن حدود ۸۵ درصد کاهش پیدا می کند و بازدهی در یک دوره زمانی میان مدت هفت برابر می شود.
تولید زیرساخت عمرانی وظیفه عمده سازمان های مناطق آزاد نیست
در ادامه این نشست مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم به بیان دیدگاه های خود پرداخت و مشکلاتی که در این منطقه در راستای احیا سازه های تاریخی آبی با آن روبرو هستند را تشریح کرد.
فرامرز مومنی گفت: شاخص برخورداری از آب در جزیره قشم سال گذشته زیر ۱۰ درصد بود و در حال حاضر بالای ۷۰ درصد است.
مومنی افزود: از سال ۱۳۸۱ تصمیم گرفته شد در چهار گوشه جزیره قشم آب شیرین کن نصب شود و در راستای تامین منابع آبی علی رغم اینکه وظیفه ما نبود این مهم را به عهده گرفتیم.
وی با اشاره به اینکه کل آب روستاهای این منطقه قرار است از طریق آب شیرین کن تامین شود ادامه داد: شدت حمایتی بودن این موضوع باعث شده است که خیلی ها به علت اینکه منابع مورد نیاز را در اختیار ندارند از آن امتناع کنند.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به وظایف سازمان هایی همچون سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: ما به عنوان سازمان منطقه آزاد باید با جامعه بین الملل تعامل کنیم در حالی که سازمان منطقه آزاد قشم کار عمرانی منطقه را انجام می دهد و زیرساخت تولید می کند.
فرامرز مومنی با اشاره به پایداری جنگل حرا و لزوم احیا جامعه محلی منطقه قشم افزود: با توجه به اینکه زندگی مردم منطقه به این جنگل ها وابسته است خودشان به صورت حساب شده از این جنگل ها برداشت می کنند.
علی اصغر بانویی مشاور مرکز پژوهش های مجلس، انوش اسفندیاری نوری دبیر کل اندیشکده تدبیر آب ایران، حجت میان آبادی و علی باقری اساتید دانشگاه تربیت مدرس تهران دیگر حاضران در جلسه بودند که در ادامه به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
- 18
- 5