به گزارش ایسنا، علی بیتاللهی در همایش تخصصی پیشگیری از مخاطرات زلزله و لغزش لایههای زمین که امروز (چهارم بهمنماه) در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس آمار سال گذشته، ۲۲ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد که ۱۲ میلیون واحد آن دارای اسکلت و حدود ۱۰ میلیون واحد دیگر ساختمانهای بنایی هستند. در طول تاریخ این نسبت متفاوت بوده است.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی عنوان کرد: تعداد ساختمانهای بنایی در طول زمان افزایش یافت و با وجود کیفیت ساخت و ساز در کشور، ریسک زلزله در ایران افزایش یافته است که یک علت آن میتواند افزایش المانهای تحت ریسک زلزله باشد که با افزایش ریسک زلزله، تعداد تلفات و میزان تخریب ناشی از زلزله نیز طبیعتا بیشتر میشود.
بیتاللهی با بیان اینکه گسلهای ممتدی در کشور وجود دارد، گفت: بیش از ۳۱۰ گسل اصلی در اقصا نقاط کشور وجود دارد که طول هر کدام از آنها حداقل بیشتر از ۱۰ کیلومتر است و اگر از یک گسل دور شویم، قطعا به یک گسل دیگر نزدیک شدهایم.
دبیر کارگروه ملی زلزله ادامه داد: نکته مهم، همگرایی توزیع مراکز جمعیتی با توزیع این گسلها است. نیاکان ما در نقاطی که شکستگی زمین و گسلها و رودخانهها وجود داشتند، هستههای اولیه شهرها را تشکیل دادند. بنابراین این بر هم نشستگی گسلها با مراکز جمعیتی، بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به ارتباط میان کیفیت ساخت و سازها و استحکام سازهها با میزان تلفات و تخریب ناشی از زمینلرزهها بیان کرد: با زلزلههایی مانند بم و رودبار که آمار تلفات بالایی داشتند، جزو کشورهای آسیبپذیر دنیا تلقی شدیم.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: در عرصه شهرهای کشور نیز گسلهای ممتدی وجود دارند، که جزئی ازحریم شهرها شدهاند. مردم در حال ساخت و ساز روی این گسلها هستند و در صورت فعال شدن گسلها، خسارت بسیاری متحمل خواهیم شد.
بیتاللهی بیان کرد: موضوع زلزله در خوزستان مهم است. حدود ۲۰ گسل اصلی و فعال در خوزستان وجود دارد که طول هرکدام حداقل بیش از ۱۰ کیلومتر است و موجب وقوع زلزلههای تاریخی شدهاند.
وی با اشاره به زمینلرزه سال ۸۴۰ میلادی در اهواز تصریح کرد: این زمینلرزه موجب تخریب گسترده شهر اهواز شد. در محدوده زاگرس در استان خوزستان، تأثیر این گسلها بسیار بیشتر است. در مناطق مسجدسلیمان و ایذه نیز زلزلههای بزرگ و ویرانگری داشتهایم.
- 13
- 4