جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۲۹ - ۰۵ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۱۴۶۴
محیط زیست و گردشگری

گرد و غبار با روح‌ و روان خوزستانی‌ها چه می‌کند؟

گرد و غبار در خوزستان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
مدیرکل امور اجتماعی‌فرهنگی استانداری خوزستان به بعد مهمی از تاثیر غبارآلودگی هوای خوزستان اشاره می کند و می‌گوید: ««اگر گردوخاک در خوزستان تا این اندازه اهمیت پیدا کرده به دلیل تبعات اجتماعی فرهنگی آن است. گردوخاک در زندگی مردم ناامیدی به آینده به وجود آورده و نشاط و تحرک اجتماعی را از بین برده است».

به گزارش اعتمادآنلاین، از سال ۸۲ به بعد هر روز که می‌گذرد، اخبار ریزگردها در خوزستان مهم‌تر می‌شود تا جایی که امروز این معضل تبدیل به یک بحران شده است و به نظر می رسد که باید در کنار هشدار دادن درباره تاثیر این پدیده بر سلامتی مردم به تبعات منفی آن بر روح و روان افراد هم توجه شود. محمدصادق کریمی‌کیا، مدیرکل امور اجتماعی‌فرهنگی استانداری خوزستان دراین‌باره به اعتمادآنلاین می‌گوید: «دلیل اصلی که موضوع ریزگردها را تا این اندازه مهم کرده به خاطر تبعات غیرمستقیمی است که بر زندگی شهروندان گذاشته. ریزگردها به صورت غیرمستقیم بر مسائل اجتماعی، فرهنگی و فردی افراد هم تاثیر می‌گذارد و در حال تبدیل شدن به معضلی فرامنطقه‌ای است». 

 

او ادامه می‌دهد: «هر نوع تغییر اقلیمی، تبعات اجتماعی و فرهنگی به دنبال خواهد داشت. موضوع ریزگردها و متاسفانه تداوم آن در بسیاری از حوزه‌ها علاوه بر مسائل اقتصادی، در مسائل اجتماعی و فرهنگی هم تاثیرات خود را گذاشته است. مهم‌ترین مسئله اجتماعی، مهاجرت است. در استان ما از زمان گذشته به دلیل کمبود امکانات، بحث مهاجرت مطرح بوده است. یاس و ناامیدی نسبت به آینده دلیلی است که مردم با مهاجرت آن را نشان می‌دهند و اکنون این موضوع پررنگ‌تر شده است.»

 

او ادامه می دهد: «هرچند نمی توان آمار دقیقی از مهاجرت‌هایی که فقط به دلیل ریزگردها اتفاق می افتند، ارائه داد اما طبق موارد عینی مشخص است که این آمار بالاتر رفته است. بیماران تنفسی که به تشخیص پزشک به شهرهای دیگر نقل‌مکان می‌کنند یا معلم‌ها و دانش‌آموزانی که احساس می‌کنند ضرر و زیان ماندن بیشتر از رفتن است به کوچ تن می‌دهند، از جمله همین مهاجرت کننده‌ها هستند».

 

او می‌گوید :«شاید بسیاری تصور می‌کنند ریزگردها مشکل منطقه‌ای باشد اما با پیامدهایی مانند مهاجرت به شهرهای دیگر که بیشترشان تهران و کلان‌شهرها هستند، می فهمیم که ریزگردها یک مشکل فرا استانی هستند. همین موارد باعث می‌شود تا مسئولان درصدد باشند تا این معضل را حل کنند. استان خوزستان جمعیت بالایی ندارد که مسئله مهاجرت از آن ساده گرفته شود یا اتفاقاتی که در حوزه اجتماعی یا اقتصادی می‌افتد، کم اهمیت باشد. همه از شهر اهواز به عنوان شهر خاک یاد می‌کنند و همین دلیلی است که کسی به این شهر سفر نکند و ما میزبان مسافران نباشیم. این موضوع در کنار مهاجرت مردم، شرایط استان خوزستان را بدتر از گذشته کرده است». 

 

کریمی‌کیا ادامه می‌دهد: «در کنار بحث ریزگردها، این استان هنوز عقب‌افتادگی‌هایی از سال‌های جنگ دارد. این موارد مانع توسعه استان است. ما در استان با مشکلاتی دست‌پنجه نرم می‌کنیم که استان‌های دیگر با آنها درگیر نیستند و همین باعث می‌شود تا نسبت به شهرهای دیگر کشور عقب‌ماندگی داشته باشیم. به هر حال بیشترین سرمایه، بودجه و انرژی دستگاه‌های دولتی و خصوصی و فعالیت‌ بنگاه‌های اجتماعی و اقتصادی استان‌ صرف مشکل گردوغبار منطقه می‌شود. این موضوع باعث شده تا بسیاری از شهروندان ما یاس و ناامیدی داشته باشند و در فعالیت‌ها بی‌انگیزه باشند». 

 

مدیرکل اجتماعی فرهنگی استانداری خوزستان ادامه می‌دهد: «هرچند گردوغبار، از نظر روحی و روانی تاثیر مستقیم ندارد اما باعث بروز واکنش‌هایی در رفتارهای روزانه می‌شود که دلیلشان برای دلسردی و ناراحتی افراد است. وقتی به خاطر ریزگردها چند روز مدارس تعطیل می‌شوند، بچه‌ها مجبورند در خانه بمانند. یا اینکه  بسیاری از شهروندان دوست دارند هر روز صبح در هوای آزاد ورزش کنند اما به خاطر گردوخاک نمی‌توانند. معمولا طبیعی است که خانواده‌ها به پارک و بوستان بروند اما این امر در شهرهای استان خوزستان غیرطبیعی تلقی می‌شود. در نهایت وقتی دائم در اخبار اعلام می‌شود که مردم تنها در مواقع ضروری در شهر تردد کنند، دیگر کسی از خانه بیرون نمی‌آید. این موارد باعث می شود که زندگی طبیعی مختل شود و شهر در سکوت و رخوت فرو رود و نشاط اجتماعی دیگر وجود نداشته باشد. وقتی نشاط و تحرک مردم روز به روز کمتر شود و بیشتر گذران روز مردم در خانه باشد در طولانی مدت تبعاتی چون افسردگی را شاهد خواهیم بود».  

 

کریمی‌کیا افت تحصیلی را یکی از دیگر از تبعات اجتماعی و فرهنگی پدیده گرد و غبار می‌داند و ادامه می‌دهد: «باتوجه به اینکه ساز و کار آموزش‌وپرورش کشور چندان قوی نیست، درس‌های عقب‌مانده دانش‌آموزان به خاطر تعطیلی‌های پی در پی چبران نمی شود. بنابراین ما بهترین فرصت برای داشتن سرمایه‌های اجتماعی در حوزه سوادآموزی را از دست می‌دهیم و تاثیرات منفی آن را آینده خواهیم داشت. ضمن اینکه دانش‌آموزانی که در هوای آلوده به مدرسه می روند و امکان ورزش کردن و تخلیه انرژی‌شان را ندارند قطعا در تحصیل با مشکل مواجه می شوند.»  

 

او در پایان می‌گوید: «ممکن است تغییرات اقلیمی و آب‌وهوایی در هرکشوری رخ دهد. آنچه اهمیت دارد این است که هنگام روبرو شدن با آن برنامه‌ریزی صورت گیرد که پیامدهای آن به حداقل برسد. ما هم باید طبق برنامه‌ریزی آسیب‌ها را کمتر کنیم». 

 

 

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش