چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۴ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۷۰۹۰
محیط زیست و گردشگری

فاجعه خاک و رو آمدن مطالبات عمومی

خوزستان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

 باید چراغ اعــــــتراضات مسالمت‌آمیز مـــــــدنی و مطالبات شهروندی بحق مردمان خوزستان را روشن نگه داشت. در هوای آلوده صنعتی، در فضای خاک آلود و در کنار جریان کم‌رمق کارون، برخورداری از حداقل‌های زیستی و امکانات معیشتی و پاسداری از سلامت تن و پالودگی روان آن‌چنان کم اهمیت نیست که جایی در میان هیاهوها و مشغله‌های مدیریتی نیابد.

 

در شرایطی که ضعف مدیریتی و راهبردهای صنعتی کلان در کنار بی‌توجهی به اثرات زیست‌محیطی و هشدارهای کارشناسان، به وضعیتی بحرانی انجامیده که شرایط زیست متعادل و سالم را ناممکن کرده، می‌بایست درخواست‌ها و مطالباتی که مستقیما با تامین مولفه‌های یک زندگی حداقلی و ایجاد رفاه حداکثری نسبت دارند را به نمایندگی از افکار عمومی و به طرق مختلف و با استفاده از امکانات رسانه‌ای و مردمی و نهادهایی که در حوزه عمومی فعالیت می‌کنند، مطرح و در مسیری صحیح هدایت کرد.

 

پی گرفتن چنین مطالباتی، مستدل کردن آن و ارائه راهکارهای ممکن فنی و علمی در حوزه عمومی و انتقال به لایه‌های مختلف مدیریت می‌تواند دولت و بازوهای اجرایی‌اش را به درکی دقیق و صحیح از نیازها و کمبودهای منطقه‌ای برساند و تحقق خواست‌های عمومی را میسر کند. بی‌عدالتی دیرینه در توزیع امکانات و ثروت عمومی و بی‌توجهی به مناطقی که تولیدکننده این ثروت‌اند، توسعه نامتوازن و از ریخت افتادن زیست طبیعی در اثر فعالیت‌های نفتی و تغییرات اقلیمی و اکولوژیک و بحران‌هایی از نوع طوفان خاک اخیر در کنار مصائب تلخ به‌جا مانده از جنگ طولانی مدت و عدم بازآرایی عناصر رفاهی، به رو آمدن و مطرح شدن یکباره خواست‌ها همراه با یک نوع احساس حاشیه بودن و فراموش شدن در دوران بعد از جنگ انجامیده است. 

 

این توزیع نابرابر ثروت نه خاص این دوران و نه مختص به استان خوزستان است. اما طوفان‌های اخیر و بحث انتقال آب کارون و کاهش شدید دبی این رودخانه و آلوده بودن آب شرب و مصرفی در کنار آسیب‌های تنفسی بعد از بارش‌های زمستانی ناشی از آلودگی‌های صنعتی و فعالیت‌های گسترده نفتی و هم‌زمانی این اتفاقات با هم، به فضای اعتراض‌آمیز و مطالبه‌گر انجامیده است. 

 

در این فضا بحق پرسیده می‌شود چرا توسعه شهری خوزستان بعد از آسیب‌ها و ویرانی‌های جنگ همپای برخی استان‌های دیگر پیش نرفته است؟ چرا آمار فقر و بیکاری در این استان به‌رغم امکانات ذاتی در بخش‌های مختلف بالاست؟

 

چرا وزارتخانه‌های نیرو و نفت و به‌ویژه شرکت ملی نفت ایران، در قبال فعالیت‌های گسترده در شهرهای متعدد و در مناطق مسکونی و محیط‌های طبیعی‌ای چون تالاب‌های جنوب غرب استان، با نقش موثر در تخریب و دستکاری محیطی و ایجاد آلودگی‌ها، از ایجاد امکانات و زیرساخت‌های شهری، خدمات بهداشتی و درمانی، احداث اتوبان در محورهایی که به مناطق و تاسیسات نفتی منتهی می‌شوند، ارائه خدمات تفریحی و رفاهی و سرویس‌دهی به شهروندان خودداری می‌کنند و در این میان با تفکیک بین نیروهای شرکتی و سایر مردم کاملا انحصارطلبانه و تبعیض‌آمیز عمل می‌کنند؟ چرا این وزارتخانه‌ها الزامات زیست‌محیطی را رعایت نمی‌کنند؟

 

چرا از روش‌های جایگزین با کمترین آسیب‌های زیست‌محیطی و انسانی در بحث اکتشاف و استخراج و بهره‌برداری از منابع نفتی استفاده نمی‌شود؟ وزارت نیرو با انجام کدام مطالعات به احداث سدهای عظیم و تونل‌های انتقال آب از سرچشمه‌ها اقدام کرده است؟ و چراهایی از این دست. این مطالبات اگر پاسخی درخور نیابند، هم به سرخوردگی درازمدت اجتماعی منجر می‌شوند و هم راه را بر نفوذ افراط‌گرایی قومی می‌گشایند. بر همین مبناست که باید تغییری راهبردی، از سوی حاکمیت، نسبت به توسعه استان خوزستان بر مبنای معضلات جدید و بحران‌های زیست‌محیطی اخیر و با تغییر رویکرد وزارتخانه‌های مهم نفت و نیرو در بحث جبران خسارات، کاهش آسیب‌ها و ایجاد رفاه، صورت بگیرد.

 

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش