سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۱۳ - ۰۴ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۰۹۵۳
محیط زیست و گردشگری

پاشنه آشیل صنعت گردشگری در ایران

توریسم,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

در آستانه روز جهانی گردشگری، گردشگری ایران همچنان با چالش‌های گوناگونی روبه‌رو است. آمارهای غیر رسمی از افت گردشگر ورودی خبر می‌دهد و تنش‌های سیاسی در سطح بین‌المللی موجب شده باز هم چهره ایران مخدوش شود. در حال حاضر سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز معاون گردشگری ندارد و همچنان بسیاری از کسب و کارهای مرتبط با گردشگری به دلیل افزایش قیمت کالاها، قیمت تمام‌شده خدماتشان افزایش یافته است. از سوی دیگر، در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های متعددی از جمله محدودیت در فروش نفت دست و پنجه نرم می‌کند، بسیاری از کارشناسان معتقدند تنها گردشگری است که می‌تواند گزینه اثرگذاری برای جایگزینی با نفت باشد.باوجود آنکه افزایش نرخ دلار، ایران را برای بسیاری از کشورهای خارجی و گردشگران مقصدی ارزان کرده هنوز هیچ اقدام عملی برای جذب بیشتر گردشگر رخ نداده است. در چنین شرایطی، نسخه‌ای که کارشناسان و متخصصان گردشگری در این زمینه می‌پیچند بیشتر مربوط به بخش مدیریتی و سیاست‌گذاری است؛ چالش‌هایی در این زمینه که به پاشنه آشیل گردشگری ایران تبدیل شده‌اند.

 

چالش سیاست‌گذاری

ضعف در سیاست‌گذاری از جمله موانعی است که موجب شده نتوان از قابلیت‌های بالقوه گردشگری به‌صورت بالفعل استفاده کرد. عضو شورای عالی میراث‌فرهنگی و گردشگری در این زمینه به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: «مهم‌ترین مشکل گردشگری کشور در سیاست‌گذاری و مدیریت این صنعت در سطح کلان و ملی است. این ضعف در سیاست‌گذاری نیز به فقر نظری و ضعف مدیران برمی‌گردد.» غلام‌حیدر ابراهیم‌بای‌سلامی با اشاره به اینکه گردشگری همچنان در کشور جدی گرفته نمی‌شود، ادامه می‌دهد: «از آنجا که هیچ فردی در هیچ جای دنیا بدون آدرس به مقصد نمی‌رسد، صنعت گردشگری نیز بدون راهبرد اصلی، برنامه‌ریزی و قرار گرفتن در اولویت به مقصد نمی‌رسد. دولت هنوز برنامه مشخصی در این زمینه ندارد و تنها بودجه محدودی برای این صنعت در نظر گرفته‌اند که کمکی به گردشگری نخواهدکرد.»

 

او می‌گوید: «دولت در حال حاضر نمی‌تواند بخش خصوصی را مجاب کند تا در بخش گردشگری سرمایه‌گذاری کند؛ چون برنامه‌ای برای اجرای آن ندارد.» به گفته عضو شورای عالی میراث‌فرهنگی و گردشگری مسوولان نه از تحولات بین‌المللی پس از برجام استفاده کردند و نه از تحولات بعد از لغو برجام؛ در صورتی که اگر برنامه‌های درست و کارشناسی وجود داشت باید هم‌اکنون شاهد هجوم تورهای متعدد گردشگری از کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیای شرقی بودیم.  بای‌سلامی همچنین یادآور می‌شود که گرچه مجلس با توجه به قانون ششم توسعه از دولت درخواست ارائه راهبردهای گردشگری را داشته، اما همچنان این برنامه ارائه نشده و در دولت فعلی، امیدی به بهبود زیرساخت‌ها نیست و باید منتظر ماند و دید دولت آینده چه برنامه‌های راهبردی در این زمینه دارد.

 

چالش ساختاری

از سوی دیگر، پژوهشگر و مشاور دانشگاه نورث وست آفریقای جنوبی نیز با اشاره به دو مساله اصلی برای رفع ضعف در گردشگری می‌گوید: «گردشگری در گام نخست نیاز به حمایت‌های قانونی و سیاسی دارد. به همین دلیل باید وارد مجلس شود تا خلأهای قانونی آن برطرف شود. نکته دوم نیز اصلاح و بهبود بدنه سازمان میراث‌فرهنگی است که در حال حاضر یکی از مشکلات موجود پایین بودن سطح سواد و تجربه بین‌المللی نیروهای فعال در این سازمان به شمار می‌رود.» مینو حسنی‌اصفهانی با انتقاد از بی‌انگیزه بودن فعالان سازمان در زمینه توسعه گردشگری ادامه می‌دهد: «شناختِ ضرورت و کارآمدی صنعت گردشگری از طرف دولت و سیستم سیاست‌گذاری کشور مهم است؛ اما گام مهم‌تر بعد از آن اصلاح بدنه سازمان گردشگری ایران و جایگزین کردن نیروی جوان، باسواد و با انگیزه است.» به عقیده این متخصص توریسم، زمانی‌که این دو بخش ساماندهی شود ضعف‌های گردشگری خود به خود درست می‌شود؛ چراکه وقتی یک فرد باسواد گردشگری را مدیریت کند و این فرد از حمایت‌های قانونی برخوردار باشد، زیرساخت‌ها نیز درست خواهدشد و به برنامه‌ریزی و بازاریابی درست می‌رسیم.

 

در همین حال یک کارشناس برنامه‌ریزی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: «مشکل اساسی در وضعیت گردشگری کشور ساختار سازمان است. این نهاد اگر تبدیل به وزارتخانه شود، می‌تواند در زمینه گردشگری گام‌های موثرتری بردارد؛ اما متاسفانه با دست اندازهایی روبه‌رو است که تا به امروز موفق به این امر نشده است.» اردشیر اروجی بر این باور است که در صورت بهبود ساختار سازمان میراث‌فرهنگی می‌توان امیدوار بود که برنامه‌های راهبردی نیز به مرحله عملیاتی شدن برسد: «در صورتی که سازمان طی این ۱۳ سال با توجه به آنکه هر یک سال و نیم یک رئیس سازمان عوض کرده امکان آنکه برنامه‌ای مصوب و اجرایی کند نداشته، در نتیجه هدف‌‌ها، استراتژی‌ها، برندها و ظرفیت‌های گردشگری معلوم نخواهد شد.»

 

اروجی در ادامه می‌گوید: «اگر برنامه‌های راهبردی مدون و اجرایی شود در این شرایط است که ظرفیت‌ها از جمله اقامتگاه‌ها، حمل و نقل،‌ پذیرایی و... مشخص خواهدشد. اما این اتفاق نیز به این دلیل رخ نداده است که ضعف در آمار و اطلاعات مستند داریم.» این کارشناس برنامه‌ریزی در نهایت به نبود حساب‌های اقماری اشاره می‌کند که موجب می‌شود دسترسی مناسبی به اطلاعات درست نباشد: «برای ارائه آمار باید شاخص‌های گردشگری بسیار دقیق باشد؛ اما همچنان حساب‌های اقماری وجود ندارد و فاقد آمار صحیح در گردشگری هستیم.» درحالی که گردشگری به تنهایی می‌تواند یک نسخه حیات‌بخش برای اقتصاد کشور باشد، اما هم‌اکنون خود بیمار است. گرچه موضوعات مطرح‌شده از سوی کارشناسان، موضوعات تازه‌ای نیستند و بارها نیز گفته شده؛ اما گویا چالش اصلی آن باشد که اراده‌ای برای عملی کردن این توصیه‌ها وجود ندارد.

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش