چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۳۲ - ۲۸ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۷۰۲
زنان، جوانان و خانواده

خشونت علیه زنان در آیینه دین اسلام

خشونت علیه زنان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

برابری انسان‌ها در نگاه دین شامل همه جنبه‌ها، اعم از برابری در حقوق اساسی، از جهت برابری در برابر قانون، برابری در برابر قاضی و تساوی در حقوق و تکالیف است. نگاه اسلام، اصل را بر عدم تسلط انسان بر انسان دانسته و هر کس بر خود، عمل، مال و طبیعت خود مسلط است. 

 

دین اسلام: 

یکی از اصول دین مبین اسلام، اصل تساوی انسان‌هاست. به موجب این اصل که از کرامت ذاتی هر انسانی نشئت می‌گیرد، هیچ انسانی فراتر یا فروتر از دیگران آفریده نمی‌شود. از این اصل نتایج دیگری نظیر عدم سلطه شخصی بر شخص دیگر نیز قابل استخراج است، ازاین‌روست که قرآن کریم در آیه شریفه‌ «انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوبا و قبایل لتعارفوا، ان اکرمکم عندالله اتقیکم» صراحتا به برابری مرد و زن اشاره و تنها مزیت افراد را در تقوا و فضائل اخلاقی و معنوی می‌داند. 

 

یا در آیه مبارکه ٩٨ سوره انعام به «و هوالذی انشاکم من نفس واحده» به برابری تأکید می‌کند. با این وصف آیه‌های شریفه و احادیث نبوی بر برابری و عدم تسلط شخصی بر شخص دیگر اصرار می‌ورزند. 

 

 خشونت در اسناد بین‌المللی: 

مجمع عمومی سازمان ملل متحد خشونت علیه زنان را در هرگونه عمل خشونت‌آمیز بر پایه جنسیت که بتواند منجر به آسیب فیزیکی (بدنی) جنسی یا روانی زنان بشود، تعریف می‌کند که شامل تهدید به انجام کار، اعمال اجبار یا سلب مستبدانه آزادی؛ چه در اجتماع و چه در زندگی (به صورت آشکار یا پنهان) است. این موضوع در اعلامیه رفع خشونت علیه زنان در سال ١٩٩٣ سازمان ملل به دقت ذکر و بیان شده است. 

 

برای تأکید بر این مبارزه و جلوگیری از هرگونه اعمال خشونت، سازمان ملل متحد یک روز را در سال (٢٥ نوامبر) روز بین‌المللی مبارزه با خشونت علیه زنان نام‌گذاری کرده و برای آگاه‌سازی در این زمینه به‌طور مرتب فعالیت می‌کند. 

 

اما عوامل متعددی در بروز خشونت علیه زنان مؤثرند که عبارتند از: 

 

الف: عوامل بنیادی:

از این عامل به‌عنوان عامل سنتی هم می‌توان یاد کرد، به این معنا که برخی مصادیق به‌عنوان عوامل ریشه‌ای و بنیادی در ذات و هویت افراد وجود داشته و به‌آسانی قابلیت تغییروتحول ندارند. شدت و ضعف این عامل به مکان و زمان تولد و سن افراد بستگی کاملی دارد، به عبارتی ممکن است محل تولد یک انسان در یک نقطه از کره زمین، نسبت به فرد مشابه دیگری که در مکان دیگری متولد شده تأثیر بسزایی در بروز خشونت علیه زنان داشته باشد یا نگرش افرادی با سن بیشتر نسبت به افراد همان منطقه با سن کمتر در بروز عوامل خشونت‌بار شدیدتر باشد. این عوامل، به‌سادگی در انسان‌ها قابل تغییر نیستند و با مرور زمان می‌توان به این تغییرات امیدوار بود.

 

ب- عوامل اجتماعی:

در زندگی روزمره افراد- قطع نظر از عوامل پیش‌گفته- عواملی وجود دارند که ممکن است که در بروز خشونت علیه زنان مؤثر باشند. مصادیق این عوامل شامل میزان تحصیلات، ‌نوع شغل همسر، اعتیاد فرد در جامعه و مواردی از این دست است. به عبارتی، هر میزان موقعیت اجتماعی افراد در جامعه شکل موفق‌تری داشته یا فرد از میزان تحصیلات بالاتری برخوردار باشد، می‌توان به عدم شکل‌گیری خشونت به صورت کلی علیه افراد و به صورت خاص علیه زنان امیدوار بود یا تشدید اعتیاد افراد در جامعه ناخودآگاه باعث بروز رفتارهای نامناسب علیه زنان می‌شود. 

 

پ- عوامل فرهنگی:

عواملی نظیر قومیت زوجین یا تفاوت قومیت در آنها فرهنگ حاکم بر محل زندگی افراد یا تربیت خانوادگی مسائلی هستند که می‌توانند به‌عنوان عوامل بی‌نظیر و حاد در بروز خشونت علیه زنان تأثیرگذار باشند.

 

ث- عوامل خانوادگی:

مشاهده رفتارهای خشونت‌بار در خانواده همسر یا تکرار این رفتارها در خانواده فرد. همچنین فرد خشونت‌دیده با سکوت به‌خاطر جلوگیری از ازهم‌پاشیدگی یا حفظ حیثیت و آبرو در میان اقوام، ‌تجربه خشونت در میان اهالی خانواده یا مصادیق روانی حل‌نشده در دوران طفولیت یا نوجوانی می‌تواند زمینه بروز خشونت علیه زنان را با شدت بیشتری تحت‌تأثیر قرار دهد. 

 

ث: عوامل اقتصادی:

میزان درآمد، ثروت، دارایی، مسکن، فقدان امنیت شغلی یا نگرانی برای ازدست‌دادن دارایی و ‌بروز مشکلات تجاری در جامعه هم قطعا از جمله عواملی هستند که به صورت غیرمستقیم – یا با نگاه ریزبینانه‌تر به صورت مستقیم- در ظهور این عامل و تشدید آن اثر وافری دارند. 

 

ج: عوامل حمایتی حاکمیتی:

مدیریت‌های حاکمیتی یا اشتباهات تقنینی یا عدم حمایت قانونی هم در جامعه می‌تواند در تشدید این بیماری اثر مستقیم بگذارد، به عبارتی، چنانچه جامعه با نگاه کارشناسی‌شده درصدد رفع این خشونت‌ها باشد، می‌تواند با وضع قوانین پیشرفته و نظارت صریح و صحیح از بروز این عوامل به‌شدت جلوگیری کند و درمقابل هم با نادیده‌انگاشتن نگاه‌های حمایتی یا در تشدید این امر مؤثر و باعث تجری مصادیق انسانی خشونت‌بار شود؛

 

به‌عنوان‌مثال می‌توان با تدوین قوانین حمایتی نظیر لایحه تأمین امنیت زنان علیه خشونت - که در دستور کار دولت یازدهم قرار داشت و البته به نتیجه‌ای نرسیده است- یا اصلاح قانون حمایت از خانواده با نگاه برابری زنان و مردان و اصلاح اصل ١١٥ قانون اساسی در تعریف موسع از کلمه «رجال» برای نیل بانوان به مناصب عالیه حکومتی در این برابری نقش مؤثری ایفا کند. 

 

هوشنگ پوربابائی

 

 

sharghdaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش