کلیشههای فرهنگی موجود در جامعه مانعی برای حضور زنان در پستهای مدیریتی است و باید اقدامات لازم برای تغییر این نگرش انجام شود.زنان سهم قابل توجهي از جمعيت ايران را تشكيل دادهاند و در مناسبتهاي مختلف در كنار مردان فعاليت كردهاند اما در مسائل مختلف توجه لازم به آنهانشده است. بعد از آنكه دولت احمدينژاد رفت و مجلس نيز از دست محافظهكاران خارج شد، برخي از جريانها كه از دغدغههاي مردم اطلاع داشتند با استفاده از آن خواستهها شعارهايي را تدوين كردند و سردادند كه يكي از اين شعارها، استفاده از زنان و جوانان در جايگاههاي مختلف بود. در ابتدا برخي در اين زمينه خوب عمل كردند ولي در دور دوم دولت روحاني كمكم نه تنها پيشرفتي مشاهده نشد بلكه عقبگرد نيز صورت گرفت.
اين وضعيت در عرصههاي ديگر نيز وجود داشت و منتهي به مساله زنان نبود ولي اين موضوع بيش از ساير امور با انفعال روبهرو شد و مسئولان نيز جواب قانع كنندهاي در اين زمينه ندادند ولي نمايندگان مجلس به دنبال احقاق آن حقوق از دست رفته هستند. در همين راستاسیده فاطمه ذوالقدر، عضو هیات ريیسه فراکسیون زنان مجلس با اشاره به لزوم حضور زنان در ۳۰ درصد مناصب اجرایی، از تذکر به وزرا و ريیس جمهور در این زمینه خبر داد. ذوالقدر اين خبر را به خانه ملت داده و با اشاره به لزوم بهکارگیری زنان در پستهای مدیریتی، گفته است: متاسفانه با توجه به اینکه در سالهای اخیر آمار زنان تحصیلکرده از مردان بیشتر است اما زنان را هنوز نیروی کار ارزان میدانند و اطمینان لازم برای واگذاری پستهای مدیریتی به آنها وجود ندارد.
بياعتمادي مسالهدار
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر مجلس افزود: ممکن است یکی از دلایل این بیاعتمادی به علت حضور دیرهنگام زنان در عرصه اجتماعی و تحصیلی باشد اما باید توجه داشت که آنان در چند دهه اخیر به دنبال ادامه تحصیل و حضور در مناصب اجرایی بودهاند؛ بنابراین باید فرصت لازم در اختیار آنها قرار گیرد. وی بیان کرد: کلیشههای فرهنگی موجود در جامعه مانعی برای حضور زنان در پستهای مدیریتی است و باید اقدامات لازم برای تغییر این نگرش انجام شود؛ متاسفانه عملکرد زنان در مناصب اجرایی زیر ذرهبین قرار میگیرد درحالیکه این ارزیابی در مورد عملکرد مردان وجود ندارد.
عدم توجه دولت
عضو هیات ريیسه کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه زنان در پستهای مدیریتی موفق عمل کردهاند، اظهار کرد: زنان توانایی بالایی در مدیریت کارهای بیرون از خانه و درون خانواده دارند و میتوانند توازن لازم را برقرار کنند اما فرصت لازم در اختیار بانوان قرار نمیگیرد. ذوالقدر با بیان اینکه حضور زنان در پستهای مدیریتی پذیرفته نشده، خاطرنشان کرد: نمایندگان زن در دو سال گذشته به وزرا و ريیس جمهور تذکرهای لازم در زمینه به کارگیری زنان در پستهای مدیریتی را دادهاند؛ ۳۰ درصد زنان باید در پستهای مدیریتی به کار گرفته شود. عضو هیات ريیسه فراکسیون زنان مجلس در پایان افزود: دولت اقدامات لازم را انجام دهد تا حضور زنان در مناصب اجرایی و پستهای مدیریتی به صورت شعار باقی نماند و در عمل شاهد این حضور باشیم؛ زنان و مردان در موقعیتهای بسیار شرایطی یکسانی از نظر تحصیل و توانایی دارند اما به زنان برای حضور در پستهای بالای سازمانی اطمینان نمیشود.
پيشي جامعه از حاكميت
چندي پيش حمیده زرآبادی، عضو فراکسیون زنان مجلس گفته بود كه جامعه در زمینه استفاده از توانمندی زنان در مناصب مدیریتي از دولتمردان و حاکمیت جلوتر است. وي اعتقاد داشت كه زنان تواناییهای بسیاری برای مشارکت در عرصههای اجتماعی دارند. مثال بارز آن را میتوان موفقیت تشکلهای زنان در مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، دانست. امروزه تعداد دانشجویان دختر در دانشگاهها افزایش یافته است که این خود نشان دهنده توانایی زنان است؛ در مسائلی که حضور زنان در اجتماع به خودشان بستگی دارد این حضور بسیار پررنگ است اما زمانی که مسئولان میخواهند برای مسائل مدیریتی کشور از زنان استفاده کنند، مشارکت پایین میآيد.
وی بیان کرده بود: در دانشگاهها برای ارتقاي علمی کشور از زنان در مناصب مدیریتی بهره نمیبرند؛ چرا برای روسای دانشگاهها از زنان استفاده نمیکنند؟ در مسائل اقتصادی نیز به زنان مسئولیت نمیدهند؛ در کشور ريیس چند بانک و موسسه مالی زن هستند؟ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ميگويد: برخی مسئولان عدم انتصاب زنان را در مناصب مدیریتی کلیشههای فرهنگی و عدم پذیرش مردم بیان میکنند درحالی که در روستاها از زنان به عنوان دهیار استفاده میکنند که این نحوه عملکرد مردم ناقض ادعای مسئولان است؛ جامعه در این زمینه از دولتمردان و حاکمیت جلوتر است. اگرچه نمایندگان زن به زنان برای وزارت رای مثبت میدهند اما نمایندگان مرد به آنها رای نمیدهند و این رای است که تعیینکننده است؛ ما فقط به دولت برای بهکارگیری زنان برای وزارت و... تذکر میدهیم در حالی که در مجلس نیز هیچ کدام از معاونتها زن نیستند. عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای کارهای مدیریتی باید شایستهسالاری مدنظر قرار گیرد، افزوده بود: در کشور زنان شایسته و توانمند بسیاری وجود دارد و فقط آنها به اعتماد نیازمندند تا برای مناصب اداری و مدیریتی انتخاب شوند.
به دنبال حق
طیبه سیاوشی شاهعنایتی، عضو فراکسیون زنان مجلس نيز اعتقاد دارد كه مسائل مربوط به زنان از طریق یک سازمان یا ارگان قابل حل نیست و فراکسیون زنان مجلس تلاشهای بسیاری انجام داده اما متاسفانه به نتایج مطلوب دست نیافته است.عضو فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی ميگويد: نمایندگان زن در مجلس پیگیر احقاق حقوق زنان هستند و اکثریت به دنبال گفتمانی هستند تا زنان بتوانند ۳۰ درصد مناصب و جایگاههای اجرایی را به دست آورند تا به عنوان نیمی از جامعه حقوقشان آنگونه که شایسته است احصا شود و امیدواریم به نتایج مطلوب برسیم.
بازي ممنوع
بيشك اين روش كه برخي در روزهاي منتهي به انتخابات در پيش ميگيرند و تلاش ميكنند از زنان استفاده ابزاري كنند و راي آنها به سمت خود بكشند، نه اقدامي شرعي بوده و نه آن را ميتوان انساني خواند. زماني كه مسئولان وعدههايي را به ملت ميدهند، از پيش بايد از احقاق آنها اطلاع داشته و مطمئن باشند كه محقق ميشود در غير اين صورت ميتوان آنمسئولاني را كه ميدانند وعدههايشان به حقيقت مبدل نخواهد شد كذاب خواند.
- 13
- 1