سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۵۱ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۰۰۵۲
حقوقی، قضایی و انتظامی

جرم انگاری صدمه به کودکان و نوجوانان؛

تصویب ماده ۹ علیه کودک آزاری

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی,کودک آزاری

پس از هجوم غم و خشم از قتل آتناي كوچك، موج ديگري شبكه‌هاي اجتماعي را فراگرفت؛ نام آتنا سبب شد تا موارد مختلفي از كودك‌آزاري و خشونت عليه كودكان به ميان بيايد. چند روز كاربران بسياري از قربانيان خاموش جامعه گفتند و از آن به بعد هم خبر كودك‌آزاري به صورت گسترده در گروه‌هاي تلگرامي منتشر شد. شايد براي همين است كه در بحبوحه آماده شدن مجلس براي معرفي كابينه دولت دوازدهم، نمايندگان كميسيون قضايي به سراغ تصويب ماده ٩ لايحه حمايت از حقوق كودك و نوجوان رفتند.

 

سخنگوي كميسيون قضايي و حقوقي مجلس روز گذشته به خبرگزاري ايلنا گفت: «در آخرين جلسه ماده ۹ لايحه حمايت از حقوق كودك و نوجوان تصويب شد. اين ماده در رابطه با كساني است كه باعث مجروحيت، مرگ و يا سلب عقل طفل مي‌شوند كه در مجازات به حد، جريمه و شلاق محكوم مي‌شوند؛ يعني مجازات افراد كودك آزار در آن تعيين شده است.» نوروزي گفته است كه با شروع به كار مجدد و پايان يافتن تعطيلات مجلس در رابطه با ماده ۱۰ اين لايحه تصميم‌گيري خواهد شد.

 

نكته مهم در خصوص اين لايحه كه بارها در رسانه‌هاي مختلف به آن اشاره شده است معطلي ٦ ساله آن براي تصويب است. پارلماني وزير دادگستري سال گذشته به خبرگزاري ميزان توضيح داده بود: «اين لايحه در راستاي حمايت از كودكان و نوجوانان مطرح شده و بخش قابل توجهي از اين لايحه در كميسيون حقوقي و قضايي مجلس مورد بررسي قرار گرفته و مواد اندكي از اين لايحه باقي مانده است.

 

گفتني است؛ به دليل خلأهاي قانوني موجود در زمينه حقوق كودكان، قوه قضاييه لايحه‌اي با عنوان حمايت از كودكان و نوجوانان در ٢٢ ارديبهشت ماه سال ٨٨ در قالب ٥٤ ماده تقديم دولت كرد. پس از ارسال لايحه حمايت از كودكان و نوجوانان به دولت، مواد اين لايحه به ٤٩ ماده كاهش يافت و در تاريخ ١٠ مرداد ١٣٩٠ در كميسيون لوايح دولت دهم به تصويب رسيد و در ٢٨ آبان ماه همان سال، به مجلس ارسال شد.

 

سال ٩٢ لايحه حمايت از حقوق كودكان و نوجوانان به كميسيون حقوقي و قضايي مجلس ارسال شد و كميسيون اين لايحه را به كميته حقوق خصوصي ارجاع داد تا در اين كميته مورد بحث و بررسي قرار گيرد. در دو سال گذشته اعضاي كميسيون حقوقي و قضايي از برگزاري جلسات متعدد براي بررسي و تصويب بندهاي اين لايحه در كميسيون خبر دادند.»

 

اما عضو كميسيون فرهنگي مجلس كه از طريق كميته زن، خانواده و ورزش پيگر اين لايحه است مي‌گويد كه اين لايحه كه هم‌اكنون در دست بررسي قرار دارد در سال ٩٠ به تصويب هيات وزيران دولت وقت رسيده بود اما تقديم مجلس نشده بود.

 

طيبه سياوشي در خصوص اين لايحه به «اعتماد» مي‌گويد: «قرار بود لايحه حمايت از حقوق كودك و نوجوان در هفته‌هاي قبل در كميسيون حقوقي و قضايي مجلس بررسي شود اما چون موضوع محكوميت مجرمين مواد مخدر با قيد دو فوريت مطرح شد، به صورت ويژه در دستوركار اين كميسيون قرار گرفته و پس از آن قرار است همكاران‌مان به سراغ لايحه حمايت از حقوق كودك بروند.»

 

سياوشي كه از نزديك پيگير روند اين لايحه در مجلس است، مي‌گويد كه ماده ٩ كه به تصويب رسيده است روي جرم‌انگاري كودك‌آزاري با تاكيد بر موضوع والدين و سرپرستان كودكان و نوجوانان قرار دارد اما آنچه بايد بيشتر مورد توجه قرار بگيرد ابعاد آموزشي و فرهنگي لايحه است: «اگر بچه‌هاي بزه‌ديده آموزش ببينند مي‌توانند در بسياري از موارد با واكنش درست و آگاهي نسبت به حقوق خود و آگاهي نسبت به اينكه از آنها حمايت مي‌شود از تبديل شدن خود به قرباني جلوگيري كنند. اگر والدين آموزش ببينند كه نه تنها شكنجه بلكه برخي از رفتارها با كودكان جرم تلقي مي‌شود و از ميزان جرم‌انگاري آگاه شوند شايد بسياري از مشكلاتي كه با آنها روبه‌رو هستيم پيش نيايد.»

 

وقتي بحث از آموزش كودكان به ميان مي‌آيد پيش از هر چيز موضوع نقش آموزش و پرورش به ميان مي‌آيد و اين موضوعي است كه سياوشي هم به آن اشاره دارد: «اگر آموزش كودك و به تبع آن جامعه كامل باشد، با اين حجم از بزه‌ديدگي مواجه نخواهيم شد. نمي‌خواهم يك دستگاه را مسوول همه اين موارد بدانم اما در واقع مجموعه نظام و مجلس به عنوان مهم‌ترين نهاد نظارتي بايد همه تلاش خود را روي آموزش و پرورش بگذارند تا اصلاح شود.

 

نمونه‌هاي موفق اين اصلاح در ساختار آموزش و پرورش در ديگر كشورها نشان داده است كه اين موضع چه نقش مهمي در كاهش خشونت و جرم عليه كودكان و نوجوانان دارد. تغييري كه مي‌گويم فراتر از تغيير يك وزير است و متوجه تغيير ساختار و نوع نگاه به آموزش و پروش مي‌شود.»

 

 اين نماينده مجلس با اشاره به موضوع شكنجه كودكي توسط ناپدري‌اش كه در روزهاي اخير در فضاي مجازي بارها منتشر شده است، مي‌گويد كه هر بار اين مسائل توسط رسانه‌ها پوشش بيشتري مي‌گيرند اين موضوع عيان‌تر مي‌شود كه پيگيري لايحه حمايت از حقوق كودك و نوجوان تا چه اندازه ضرورت دارد و البته اين حقيقت را بايد در نظر گرفت كه صرف تصويب يك ماده تضميني براي اجراي درست آن نيست: «در بسياري موارد، موضوعاتي كه در لوايح و قوانين مي‌آيد بسيار ايده‌آل است اما در عمل اجراي آن ناقص پيش مي‌رود.

 

به عنوان نمونه براي جرم‌انگاري و مجازات كودك‌آزاري بايد قبول كنيم كه اين كاري نيست كه تنها از عهده قوه قضاييه برآيد و در كنار آن در شهرهاي مختلف بايد دستگاه‌هايي براي حمايت از كودكان وجود داشته باشد، شماره‌هايي كه كودكان بدانند مي‌توانند با تماس گرفتن موارد خشونت را گزارش دهند و نهادهايي كه پاسخگو باشند.» ماده ٩ لايحه حمايت از حقوق كودك و نوجوان به تصويب رسيده است؛ ماده مفصلي كه روي جرم‌انگاري بي‌مسووليتي‌ها در قبال كودكان تاكيد دارد.

 

سياوشي كه متن اين لايحه را در اختيار دارد در خصوص ماده ٩ كه به تصويب رسيده است مي‌گويد: «اين ماده ذكر مي‌كند كه والدين، سرپرستان يا كساني كه مسووليت قانوني در قبال كودكان و نوجوانان دارند در موارد مختلفي ممكن است مجرم انگاشته و مجبور به تحمل مجازات شوند.

 

مجازات‌هايي كه در اثر بي‌احتياطي، عدم مهارت يا عدم نظارت صحيح اعمال مي‌شود: در صورت فوت كودك يا نوجوان علاوه بر پرداخت ديه مجازات ٢ تا ٥ سال حبس در نظر گرفته شده است، در صورت فقدان يكي از حواس ١ تا ٣ سال حبس، در صورت شكستگي و بروز بيماري ٦ ماه تا يك سال حبس و جراحت سر و گردن ٣ تا ٦ ماه حبس و البته جرايم نقدي. اين موارد ذكرشده همانطور كه گفتم شامل موارد بي‌احتياطي است و نه اعمال خشونت و ارتكاب به جرم به صورت عمد.»

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش