چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۸۰۰۷۹

قوانین سقط جنین در ایران چیست؟

قوانین سقط جنین در ایران,جواز سقط جنین,مجازات سقط جنین در ایرانیکی از قوانین سقط جنین در ایران این است که برای سقط مجازات تعزیری و دیه میگیرند
سقط جنین در کشور ایران ، ممنوع شده مگر در زمانی که ادامه بارداری مادر باعث شود که جنین یا مادر بمیرد یا برای خانواده مشکلات جدی ایجاد کند ، که در این صورت با معرفی نامه پزشک معالج یا صدور دستور مقام قضایی یا درخواست زوجین، امکان سقط جنین تا قبل از چهارماهگی وجود دارد. در این مطلب سرپوش درمورد قوانین سقط جنین توضیحاتی داده شده است.

قوانین سقط جنین در ایران

هیچ تعریفی از سقط جنین د ر قانون وجود ند ارد اما درواقع به خروج اراد ی جنین از رحم مادر اطلاق میشود بگونه ای که قابلیت زیست و حیات نداشته باشد؛ یعنی به محض این که جنین از رحم ماد ر، خارج میشود حیاتش پایان میپذیرد وگرنه به د نیا آمدن جنینی که با د ستگاه، اد امه حیات پید ا کرده؛ مصد اق سقط جنین نیست. اگر مرگ جنین به صورت خودبه ‎خود رخ دهد، به آن سقط خودبه خودی میگویند. در نظر داشته باشید که مجازات تعزیری و پرد اخت دیه توسط قانونگذار برای سقط عمد ی جنین تعيين شده است.

موارد سقط جنین قانونی در ایران

صدور مجوز سقط جنین در مواردی که توسط قانون تحت عنوان سقط درمانی شناخته میشود؛ امکانپذیر است. این موارد عبارتند از:

>> ادامه ی بارداری برای ماد ر مبتلا به بیماری باعث تهدید سلامتی وی شود.

>> جنینی که در رحم مادر وجود دارد؛ دچار ناهنجاری هایی است که هیچ سازگاری با حیات جنین ندارد و این نوزاد نمیتواند بعد از زایمان، زندگی کند.

>> سقط درمانی تا قبل از چهار ماهگی نوزاد با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تائید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین که به علت عقب افتاد گی یا ناقص الخلقه بود ن باعث تهدید جانی مادر میشود؛ مشروط بر رضایت زن، امکانپذیر است.

مجوز سقط قانونی با رأی قاضی صادر می شود

صدور مجوز سقط قانونی، صرفا با رأی قاضی امکانپذیر است. اگر در صدور مجوز سقط( به دلیل سن بارداری و نزدیکی آن با سقف زمانی برای صدور مجوز) محدودیت زمانی و فوریت وجود داشته باشد؛ کمیسیون سقط درخصوص صدور یا نبود صدور جواز در حضور قاضی، پزشک متخصص متعهد و پزشک قانونی در همان روز مراجعه تصمیم گیری می کند.

نخستین مرحله ی دریافت مجوز سقط اینست که مادر باردار به اداره پزشکی قانونی مرکز استان، مراجعه کند. البته در بعضی از مراکز استان های بزرگ که چند اداره دارند؛ پذیرش این متقاضیان، صرفا توسط یکی از اداره ها میباشد.

همچنین درصورت بستری شدن مادر باردار به دلیل بیماری، همسر یا یکی از بستگان نزدیکش میتوانند با معرفی نامه پزشک معالج به اداره پزشکی قانونی بروند و از جانب مادر باردار، تقاضای سقط را مطرح کنند.

مدارک مورد نیاز برای مراجعه به پزشکی قانونی

متقاضی باید در زمان مراجعه به پزشکی قانونی، مدارکی را ارائه دهد که از آن ها می توان به کارت شناسایی معتبر و سونوگرافی اوایل بارداری اشاره کرد. مدارک لازم دال بر ناهنجاری جنین، شامل اکوکاردیوگرافی یا گزارش ازمایش ژنتیک و سونوگرافی ناهنجاری جنین می باشد. در صورتی که بیماری مادر، دلیل تقاضای او برای سقط جنینش است باید مدارکی دال بر بیماری مادر بهمراه گواهی پزشک معالج ، ارائه دهد.

جواز سقط جنین,سقط جنین در کشور ایران,مجازات سقط جنین در ایرانجواز صادرشده برای سقط جنین در ایران حداکثر ۱۵ روز اعتبار دارد

مادر باردار، پس از پذیرش و تشکیل پرونده توسط یکی از پزشکان، معاینه می شود. در صورت عدم تکمیل مدارک ارائه شده باید مدارک تکمیلی نظیر سونوگرافی، درخواست و گاه نیز مشاوره با متخصصین انجام شود. اگر برای صدور مجوز سقط با احراز همه شرایط لازم، محدودیت زمانی وجود نداشته باشد؛ از مادر تقاضا می شود تا مجددا در روز معینی( طی حداکثر ۷ روز آينده) مراجعه کند.

در صورتی که ناهنجاری و بیماری جنین از دلایل تقاضای سقط باشد؛ اخذ اظهارات مادر باردار و همسرش و همچنین ارائه ی شناسنامه آن ها الزامیست. قاضی کمیسیون در صورت عدم امکان حضور همسر، درباره ی نحوه ی اخذ اظهارات همسر وی تصمیم گیری می کند ولی اگر بیماری مادر، دلیل تقاضای سقط باشد، اخذ اظهارات همسر، الزامی نیست.

جواز سقط جنین

مدت اعتبار جواز صادرشده برای سقط، حداکثر ۱۵ روز میباشد و پس از مدت مذکور، این جواز باطل می شود. برخی اوقات، مدت اعتبار رأی، کم تر است؛ به این دلیل که فقط تا قبل از چهار ماهگی می توان سقط قانونی انجام داد. اگر تا ۴ ماهگی جنین، چیزی نمانده باشد؛ اعتبار مجوز سقط صادرشده یک روز است و مادر باردار باید سریعا به بیمارستان برود.

بیمارستان صرفا با مجوز سقط قانونی( صادرشده توسط قاضی) و نسخه پزشک ، موظف به تهیه دارو برای انجام سقط می باشد. به این صورت که مسئولان بخش، داروی لازم را از داروخانه بیمارستانی که مادر در آن بستری شده تهیه و استفاده میکنند.

در صورت اعتراض مادر یا همسر به رأی صادره دال بر جواز یا عدم جواز سقط، حداکثر تا یک هفته پس از زمان صدور آن میتوانند به دادگاه تجدید نظر ویژه سقط قانونی بروند. در این زمان ، توجه به سن جنین، الزامی نیست؛ بدین دلیل که درصورت بیشتر شدن سن بارداری از چهار ماه، نمیتوان رأی صادره را تغيير داد.

مجازات سقط جنین در ایران

قانونگذار ایرانی برای ماد ر باردار د ر هیچ حالتی مجازات حبس، جریمه و … پیش بینی نکرد ه است و اگر مادر از روی عمد ، جنینش را سقط نماید ؛ ملزم است که به همسرش دیه بدهد. باتوجه به مراحل رشد جنین، د یه ی جنین، متفاوت است اما پس از چهارماهگی که روح د ر جنین د مید ه شد ه است، د یه او کامل میشود.

هیچ حکم صریحی برای پد ری که مشوق همسرش به سقط جنین است یا ابزار سقط جنین را فراهم کرده، تعيين نشده است ولی سنگین ترین مجازاتی که میتوان برای پد ر در نظر گرفت، همان پرد اخت د یه است. البته چون خود پد ر یا ماد ر در این سقط، مقصر بوده اند ؛ هیچ سهمی از د یه نمی برند.

هر کس عامدا موجب سقط جنین مادر باردار به واسطه ضرب یا ازار و اذیت او شود؛ علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص، باید بمدت یک تا سه سال، حبس شود. گاهی اوقات یک شخص، ماده ای را از روی دشمنی به مادر باردار می دهد تا جنینش به واسطه ی ان سقط شود؛ از این رو مجازات فرد مجرم، حبس بمدت شش ماه تا یک سال است ولی اگر خود مادر عمدا ماده ای را مصرف کند تا جنینش سقط شود، مجازات او حبس به مدت سه تا شش ماه میباشد مگر در زمانی که جنین برای مادر مضر باشد و قادر به ثابت کردن این ادعا باشد.

وضعیت سقط جنین در جهان

سقط جنین به دلایلی نظیر تنظیم خانواده، گریز از بارداری ناخواسته، مخفی کردن روابط جنسی ممنوع یا نامشروع پیش از ازدواج رسمی و قانونی، هتک ناموس به عنف و ... در سطح جهان، افزایش یافته است.

طبق آمار جهانی، سالانه در دنیا ۱۲۱ میلیون بارداری ناخواسته اتفاق می افتد که ۷۳ میلیون از آن ها اقدام به سقط جنین خود می کنند. طبق این آمار، حدود ۵۸۵ هزار زن در جهان در هرسال به دلیل عوارض حاملگی میمیرند که ۲۰ درصدش مربط به سقط های غیرقانونیست. سقط جنین در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در اکثر کشورهای دنیا غیرقانونی بود. آزادسازی سقط جنین در نخستین سال های دهه ۱۹۵۰، در بسیاری از کشورهای اروپایی مورد توجه قرار گرفتو پس از آن سقط جنین در طول دو دهه ی۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ در تمامی کشورهای پیشرفته مجاز شد.

در حال حاضر، شرایط خاصی برای سقط جنین در بعضی از کشورهای اروپایی نظیر فنلاند، سوئیس، ﭘرتغال و اسپانیا در نظر گرفته شده که از این شرایط می توان به سن کم یا زیاد زن برای بارداری، شرایط بد اقتصادی خانواده و ناتوانی در تأمین هزینه های یک عضو جدید، وضعیت تجرد زن و تعداد زیاد فرزندان اشاره کرد. ایرلند در میان کشورهای اروپایی، تنها کشوری بود که تحت هر شرایطی سقط جنین را ممنوع کرده بود ولی این قانون در سال ۲۰۱۸ تغییر کرد.

سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۹ میلادی در یک پژوهش جهانی از لحاظ تجویز سقط جنین و دلایل آن، کشورهای مختلف جهان را مورد بررسی قرار داد. از این رو دلایل مورد توجه برای سقط جنین ، شامل حفظ جان مادر، دلایل اقتصادی و اجتماعی، حفظ سلامت روانی زن، ناقص بودن جنین، حفظ سلامت جسمانی زن، وضعیت جنین های ناشی از تجاوز به عنف و زنای با محارم و خواست خود زن بود.

مدارک مورد نیاز برای سقط جنین,وضعیت سقط جنین در جهان,قوانین سقط جنین در کشورهای مختلفدر کشور ایران مگر در شرایطی خاص سقط جنین ممنوع است

گردآوری: بخش جامعه سرپوش

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش