چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۲۰۰۰۶۵

طب کار چیست؟/ معاینات ادواری آزمایش طب کار

طب کار,متخصصین طب کار,وظایف متخصص طب کارطب کار یکی از شاخه‌های جدید پزشکی است
طب کار شاخه ای تخصصی از طب است. یکی از موارد بسیار مهم، آزمایش طب کار میباشد که از اهمیت بسیار زیادی برای استخدام و همینطور بررسی شرایط جسمانی افراد استخدام شده بهره مند می باشد.

طب کار

طب کار رشته ای از طب میباشد که با ادغام جنبه های بالینی و اجرایی و با در نظر داشتن محیط شغلی افراد و گروهها به نیازهای مربوط به سلامت ایشان می پردازد و شامل فعالیت هایی من جمله شناسایی، محاسبه، درمان، کنترل و پی گیری درمان و پیشـگیری از بیماریها و صـدمات مـرتبط با کار می باشد.

رشته طب کار با خیلی از تخصص های دیگر رشته پزشکی از نظر تنوع اعمال و نحوه آموزش و اعطای صلاحیت به متخصصین مربوطه متفاوت است. طب کار یکی از شاخه های جدید پزشکی به حساب می آید که هدف اصلی آن حفظ سلامت کارمندان در محیط کار، تشخیص بیماری ها و جلوگیری از شیوع بیماری های مسری می باشد. تمامی کشورهای عضو سازمان جهانی کار و بهداشت جهانی برای کارمندان خود این خدمات را فراهم می کنند.

انواع معاینات طب کار 

انواع معاینات طب کار عبارتست از:

۱- معاینات بدو استخدام  

۲- معاینات ادواری

۳- معاینات تطابق با کار

۴- معاینات بازگشت بکار

۵- معاینات حین بازنشستگی یا معاینات خروج از کار

مزایای خدمات طب کار,طب کار,معاینات ادواری طب کاردر طب کار به این نکته تاکید می شود که شیفت شبانه باید محدود و متغیر باشد

هدف خدمات طب کار و سلامت شغلی

اهداف ارائه سلامت شغلی و طب کار عبارتند از:

- ارتقاء و حفظ بالاترین درجه سلامت اجتماعی، ذهنی و جسمی کارگران در تمامی مشاغل

- خدمات سلامت شغلی نقش مهمی در بازتوانی و بازگشت بکار کارگران و پرسنل پس از بیماری یا آسیب دارد.

- خدمات جامع بهداشت و سلامت شغلی قوانین و مقررات فراوانی داشته و هدف از آن حمایت و ارتقاء سلامت کارگران از طریق انجام اقداماتی در زمینه محیط کار کارگران و خود کارگران می باشد.

متخصصین طب کار

متخصص طب کار در کشور ایران بعد از این که دوره پزشکی عمومی را به پایان رساند بمدت ۳ سال در این رشته آموزشهای تخصصی بالینی وتئوریک را فراگرفته و پس موفقیت در امتحان جامع (بورد تخصصی) این رشته فارغ التحصیل میگردد.

متخصص طب کاردرغالب یک تیم شامل پزشک عمومی دوره دیده، کارشناس بهداشت حرفه ای، کارشناس بهداشت محیط، کارشناس ایمنی، کارشناس پرستاری، ادیولوژیست (کارشناس شنوایی سنجی)، اپتومتریست (کارشناس بینایی سنجی) و کارشناس اپیدمیولوژی (همه گیرشناسی)، به فعالیت های مرتبط با سلامت شاغلین و محیط های شغلی میپردازد.

دستورالعمل معاینات طب کار,معاینات موارد طب کار,طب کاررشته طب کار یکی از رشته های تخصصی بالینی است

متخصصین طب کار در ایران، علاوه بر وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی با وزارت کار و سازمان های بیمه گر مانند سازمان تامین اجتماعی و سازمان محیط زیست در ارتباطند و در زیر نظر این ارگانها به فعالیت میپردازند.

متخصص طب کار همینطور در سایر قسمت های دولتی وخصوصی نظیر معاینات بدواستخدام ومعاینات ادواری ومعاینات بازگشت بکار پس ازحوادث و بیماریها به فعالیت میپردازند.

وظایف متخصص طب کار

یک متخصص طب کار به کارفرمایان کمک می کند تا نواحی پر خطر شغلی که سبب تهدید سلامت و امنیت کارگران میشود را شناسایی نماید.این امر خود به کاهش آسیبهایی شغلی و بیماریهای محیط کار و همینطور کاهش هزینه های مربوط به غرامتهای مربوط به سلامتی کارگران و ضررهای ناشی از کارافتادگی نیروهای ماهر کاری، کمک می نماید.

متخصص طب کار میتواند در صورتیکه کارگران آسیب ببینند، جهت بهینه شدن دوره بهبود کارگران توصیه های لازم را ارائه نماید و همچنین جهت تشخیص هرگونه خطر احتمالی و مستمر وضعیت آن ها را برای سلامت در محیط کار ارزیابی نماید. خدمات طب کار و سلامت شغلی نیز به شرکت ها در مدیریت غیبت های کوتاه مدت و بلند مدت کارگران کمک مینماید.

آزمایش طب کار 

آزمایش طب کار، یک گروه از آزمایش های گوناگون میباشد که برای بررسی شرایط جسمانی افراد و بررسی آسیب های احتمالی ناشی از شرایط کار در افراد انجام می گیرد. این آزمایشات هم پیش از استخدام و هم در طول کار برای افراد اجباری می باشد. آزمایشی که پیش از استخدام انجام می شود برای بررسی شرایط جسمانی شخص و بررسی هر گونه نقص و بیماری احتمالی که میتواند در وظایف شخص اختلال ایجاد نماید، صورت می گیرد. بررسی های پزشکی که پیش از استخدام برای افراد گوناگون انجام می شود، به صورت کلی طب کار نامیده می شود.

طب کار,حکیم طب کار,طب کار و کارگرآزمایش ادرار طب کار مثل آزمایش ادرار معمولی است

عموم مردم، طب کاررا با معاینات شغلی (بدو استخدام یا بیمه تامین اجتماعی؛ معاینات ادورای) می شناسند. متخصصین رشته طب کار، فارغ التحصیلان رشته پزشکیند و پس از این که بمدت سه سال در این رشته به تحصیل پرداختند، بعنوان متخصص طب کار مشغول به فعالیت می شوند. هدف بنیانگذار بعد از گذراندن دوره های لازم این رشته، تشخیص و درمان بیماریهای ناشی از کار می باشد. گرچه رشته طب کار بعنوان یکی از شاخه های  طب پیشگیری میباشد ، ولی اکثر متخصصین این رشته با مشکلاتی همچون کلینیکال روبرو می باشند. پزشکان طب کار، باید هم بیمار و هم تماس های محیطی را جهت تشخیص بیماریهای ناشی از کار، ارزیابی کنند.

معاینات ادواری آزمایش طب کار

هر شخص شاغل طبق ماده ۹۲ قانون کار به خاطر تشخیص زودرس بیماریهای ناشی از کار باید حداقل سالی یکبار مورد معاینه قرار گیرد. برای بررسی عواملی که میتوانند در محیط کار بر سلامت شخص تأثير بگذارند، در این معاینات مورد بررسی قرار می گیرند. انجام آزمایش طب کار، یکی از راههای تعیین این موارد می باشد.

با توجه به این که درمان اغلب بیماریهای شغلی بسیار مشکل و یا غیر قابل درمان می باشد؛ مقصود از انجام معاینات ادواری اینست که بیماریهای ناشی از کار را بزودی تشخیص دهد و با اقدامات مناسب از پیشرفت بیماری جلوگیری کند تا درمان بیماری راحت تر انجام پذیرد. به عنوان مثال آلودگی با مواد سربی که در کارخانجات و محیط کاری افراد وجود دارد ، به وسیله آزمایش طب کار تشخیص داده شده و فرد پیش متخصص برای انجام درمانهای مورد نیاز معرفی می شود. در کنار دیگر رشته های پاراکلینیکی آزمایش طب کار مثل رادیولوژی و غیره در جهت تشخیص زود هنگام بیماریها و اختلال های احتمالی، به پزشک طب کار کمک شایانی می نمایند.

مزایای خدمات طب کار

خدمات طب کار برای کارفرمایان و کارمندان فواید متعددی دارند، که از جمله ی آن ها عبارتند از:

* خدمات طب کارباعث میشود سلامت کارمندان حفظ شود و از بیماری های مسری جلوگیری شود.

* خدمات طب کار سبب می شود کارمندان حس کنند صاحبکار به سلامتشان اهمیت می دهد، در نتیجه سبب افزایش میزان وفاداری آن ها به سازمان میشود.

طب کار چیست,طب کار,آزمایشات طب کارخدمات طب کار، تمامی نیروهای کار در مراکز اداری و صنعتی را تحت پوشش قرار می‌دهد

* خدمات طب کار مانع کاهش بهره وری به دلیل افزایش مرخصی ها و شرایط کاری ضعیف می شود.

* هزینه بیماریهای شغلی بسیار بالا بوده و این مسئله سبب شده تا اکثر کارفرمایان ن توانند از آن غفلت نمایند. بهداشت و سلامت ضعیف محیط کار، هم از طریق افزایش استعلاجی کارگران و هم از طریق کاهش کارایی آن ها در محیط کار برای کارفرمایان هزینه زیادی دارد.

گردآوری: بخش جامعه سرپوش

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش