چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۲۱:۳۶ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۶۲۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

آسیب‌ها و پیامدهای تجمل‌گرایی در جامعه

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,تجمل
رواج تجمل‌گرایی در زندگی طبقه بالای جامعه به زندگی طبقات متوسط و حتی پایین جامعه نفوذ کرده است و این فاصله سبک زندگی افراد را با تغییرات زیادی مواجه کرده است.

به گزارش تسنیم، جامعه به سمتی پیش رفته است که مردم از روی لباس و ظاهر نسبت به هم قضاوت می‌کنند و افراد متفاوت جایگاه بهتری در بین مردم دارند. این روند در اجتماع باعث به وجود آوردن مشکلات بسیاری شده است، زیرا در موارد زیادی اشخاص در تلاش هستند تا در این رقابت از سایر افراد عقب نمانند. رواج تجمل‌گرایی در زندگی طبقه بالای جامعه به زندگی طبقات متوسط و حتی پایین جامعه نفوذ کرده است و این فاصله سبک زندگی افراد را با تغییرات زیادی مواجه کرده است. برای رهایی از مشکلات باید به دنبال راه حلی اساسی بود و برای بررسی این مسئله با سیدحسن حسینی، جامعه‌شناس به گفت‌وگو نشستیم.

 

به اعتقاد شما مهمترین دلایل رواج تجمل‌گرایی  دربین افراد جامعه چیست؟

بحث تجمل‌گرایی یک موضوع اجتماعی و اقتصادی است و باید در جامعه‌شناسی رفتارجمعی از نوع مد و مدگرایی به آن بپردازیم. تجمل و تجملات برای این است که فرد یا افراد در جامعه برای اینکه خودشان را نسبت به دیگران متمایز کنند از یکسری وسایل، آرایش‌ها و پوشاک‌های متفاوتی که این تفاوت با نوعی گران بودن و قیمتی بودن همراه است، استفاده می‌کنند. تشریفات در وران قدیم متعلق به پادشاهان، کلیسا و افراد ثروتمند بوده است و برای تمایز میان افراد و طبقات اجتماعی صورت می‌گیرد. مد اجتماعی را معمولا طبقات قدرتمندتر، ثرومندتر و متفاوت جامعه دنبال می‌کنند و برخی مسائل نیز به مرور زمان شکل عادی به خود می‌گیرد مانند اینکه برخی افراد لباس خاص داشته باشند، به طور مثال می‌توان به نظامیان اشاره کرد که لباس‌شان با بقیه فرق دارد.

 

توجه داشته باشید ما می توانیم در یک لیوان یا فنجان معمولی چایی بخوریم و همینطور در یک فنجان آب طلاداده شده و وقتی در فنجان چایی دوم می خوریم می‌خواهیم به دیگران بگوییم که من دارم و تو‌نداری. در جامعه‌ای که تجمل‌گرایی بین همه منتشر می‌شود و افراد در جایگاه‌های مختلف اقتصادی سعی می‌کنند از هم شبیه‌سازی کنند، نوعی تقلید است و برای عقب نماندن از دیگری است. در‌دنیای امروز با تولیدات انبوه تجمل‌گرایی آسان شده است به طور مثال از تلفن همراه استفاده می‌کنیم، البت این تجمل‌گرایی نیست، اما اینکه مدل گوشی چه باشد، به تجمل‌گرایی بازمی‌گردد. یکی از دلایل تجمل‌گراشدن فرار از حقارتی بوده که ممکن است به افراد دست داده شود، حقارتی که از طرف متمولان جامعه و دارندگان سرمایه در جامعه ایجاد می‌شود.

 

با این توضیحات می‌توان گفت تجمل‌گرایی آیا در همه دنیا به یک شکل و روند است؟

جوامع در تجمل‌گرایی با هم تفاوت دارند و به نظر من جامعه ما نسبت به کشورهای غربی و اروپا جامعه تجمل‌گراتری است. به‌طور کلی فردی که دارای جایگاه اجتماعی قابل توجهی است نیازی ندارد که با مدل لباس، خانه و ماشین خودش را نشان دهد و فخر بفروشد، ولی در جوامعی که برخی کمبودها وجود دارد، افراد به طرف رقابت از نوع کالا پیش می‌روند. در جامعه‌ای که پول معیار همه ارزش‌ها باشد و بیشتر افراد رقابت در مصرف دارند و مصرف آنها تجمل‌گرایانه است. متاسفانه در جامعه ما افراد استاد دانشگاه، دانشجو، دکتر، مهندس، سیاستمدار و... می‌خواهند با تجمل‌گرایی و ظواهر مادی خودشان را به دیگران نشان دهند.

 

جامعه در اثر تجمل‌گرایی دچار چه آسیب‌هایی می‌شود؟

وقتی جامعه‌ای به مفهموم مادی‌گرایانه می‌خواهد، تجمل‌گرا شود، مظاهر مادی خود را به رخ دیگران بکشد و این کار از اقشار بالای اجتماع تا پایین‌ترین سطح جامعه می‌رسد، در چنین وضعیتی همه نیاز به درآمد دارند و درآمدها محدود است، افراد به درآمدی که دارند رضایت نمی‌دهند. یکی از پیامدهای نامطلوب تجمل‌گرایی  این است که افراد به دنبال درآمدهای بیشتر و اضافی می‌روند و این موقعیت با اضافه کار، رشوه گرفتن، فرصت طلبی‌های اقتصادی، کم‌فروشی به وجود می‌آید و افراد به سمت درآمدهای بیشتر می‌روند تا در جرگه و چرخه رقابت وارد شوند. یکی دیگر از پیامدهای تجمل‌گرایی  حس تحقیر و عقب‌افتادگی است که به‌ویژه به اقشار پایین جامعه دست می‌دهد. این حس موجب پیچیدگی‌های روانی و رفتاری می‌شود که در نهایت باعث دشمنی و بدبینی طبقات اجتماعی نسبت به هم خواهد شد. نکته سوم اینکه وقتی تجمل‌گرایی جنبه مادی و ظاهری پیدا می‌کند و در این اشیا، پوشاک، لوازم منزل، مدل ماشین و ... خلاصه می‌شود در این جامعه رقابت‌هایی در سطح معناگرایی وجود ندارد حتی جایی که رقابت در سطح معنا می‌بینیم؛ مانند سطح تحصیلات، آن هم با پول جا‌به‌جا می‌شود. به طور مثال می‌توان به خرید و فروش مدرک اشاره کرد که این یعنی از هم پاشیدگی فرهنگ، روابط اجتماعی و سرمایه اجتماعی که ناشی از مصرف‌گرایی است.

 

با توجه به خطراتی که رواج تجمل‌گرایی به همراه دارد، چطور می‌توانیم مردم را به سمت ساده‌زیستی هدایت کرد؟

یکی از اموری که می‌توان در این زمینه انجام داد، این است؛ افرادی که در منظر عام هستند مانند معلمان، پزشکان، نمایندگان مجلس و افرادی که در کار اجرایی هستند، باید تلاش کنند به هر نحوی این فاصله خود را با طبقات مردم کم کنند. با رعایت این مسئله خود به خود تجمل‌گرایی تا حد زیادی کم می‌شود. اگر بخواهیم این مشکل را حل کنیم باید افراد بالادستی و طبقات بالای جامعه از فخرفروشی و خودنمایی دوری کنند. اگر ما بخواهیم تجمل‌گرایی را در جامعه از بین ببریم باید فاصله‌های رفتاری مناسب را در سطوح بالای اجتماعی به وجود بیاوریم. همه باید زندگی ساده و معمولی داشته باشند و ارزش‌ها را از بعد مادی به سمت بعد معنوی، اخلاق و انسانی ببریم. در جامعه اسلامی باید همه این مسائل را رعایت کنند و از مسئولان ساده‌زیستی شروع شود و به همه افراد جامعه سرایت کند.

 

تجمل‌گرایی چطور می‌تواند باعث تغییر سبک زندگی شود؟

یک فرد باید درآمد ماهانه‌اش را بین خرج منزل، خرید موادغذایی، پوشاک، پس‌انداز برای درمان و موارد لازم، سفر و تفریح و ... تقسیم کند. یکی از پیامدهای تجمل‌گرایی این است که سبک زندگی به‌گونه‌ای تغییر پیدا می‌کند که درآمدهایی که به تجمل اختصاص داده می‌شود، بسیار بیشتر از سایر بخش‌هاست. در یک خانواده رفتن یه یک مسافرت و قراردادن امکانات تحصیلی مناسب برای فرزند اولویت قرار داده می‌شود و برای این کار از سایر هزینه‌ها و خریدهای اضافی جلوگیری می‌شود، اما بسیاری از خانواده‌ها با‌گرفتن وام و قرض علاوه بر امکانات معمول، خود را ملزم به خرید ماشین مدل بالاتر و پوشاک فاخر می‌کند تا در جامعه خودنمایی کند. سبک زندگی ایرانی و اقتصاد ایرانی با نامناسب تقسیم شدن درآمد خانوار تغییر کرده است.

 

با این اوصاف چگونه این رقابت و چشم وهم چشمی را می‌توان در بین افراد کم کرد؟

افراد متمول و ثروتمند و طبقه بالای جامعه باید نسبت به‌رفتارهای‌شان تجدید نظر کنند. درواقع اشخاصی که دارای ثروت بسیار هستند با اتومبیل‌ها، خانه‌های بزرگ و اشرافی‌، با لباس‌ها، زیورآلات و تزئینات‌، بوتیک‌ها و مراکز خرید لوکس جامعه را تحقیر می‌کنند و در این زمینه باید اقدامات فرهنگی و رفتاری مناسبی درنظر گرفت.

 

به اعتقاد شما نقش رسانه‌ها در تجمل‌گرایی چقدر است؟

نقش رسانه‌ها بسیار زیاد است و صداوسیما به عنوان تاثیرگزارترین در این زمینه عملکرد مناسبی نداشته است. سبک زندگی و الگوهای افراد را به صورت شعاری و نصیحت برای مردم بازگو می‌کنند. رسانه خود باید الگو باشد و بعد به مردم نشان دهد که با انجام این کارها در‌زندگی‌ها تحولات مثبت رخ دهد. در بسیاری از برنامه‎های تلویزیونی خطاب باید روی افرادی باشد که تجمل‌گرایی را رواج می‌دهند و نباید خود باعث ترویج تجمل‌گرایی شوند.

 

خانواده‌ها در تجمل‌گرایی چه نقشی دارند؟

خانواده جزئی از جامعه است و نمی‌توان از تک تک خانواده‌ها انتظار داشت که در این زمینه اقدام کنند. خانواده‌‌ها تحت فشار و تاثیر فضای عمومی جامعه و فرزندان هستند. در جامعه‌شناسی مد را طبقات پرقدرت و ثروتمند جامعه به وجود می‌آورند برای متمایز کردن خود با طبقات پایین‌تر.اما این طبقات پایین با مواردی مثل نوع لباس، مهمانی دادن و ظاهر خود می‌توانند به سمت بالاترها بروند. خانواده‌ها در رفت و آمدهای‌شان می‌توانند از مسائل مربوط به تجمل‌گرایی دوری و در مهمانی‌ها از پرداختن به ظواهر و چشم و هم چشمی‌ها پرهیز کنند.

 

 

 

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش