دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۵ - ۰۳ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۰۶۱۴
رفاه و آسیب های اجتماعی

الکلی های ایرانی؛ کم تعداد اما پرمصرف

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,مشروبات الکلی

درحالي‌که چندين روز است توجه همه از فعالان شبکه‌هاي اجتماعي تا کارشناسان و مسئولان معطوف به موضوع توزيع موادمخدر دولتي است، خبر ديگري هم در رسانه‌ها ديده مي‌شود و آن هم مسموميت بيشتر از صد نفر در سيرجان بر اثر مصرف مشروبات الکلي است؛ حادثه‌اي که در آن چندين نفر هم فوت شده‌اند و معلوم نيست تعداد فوتي‌ها بيشتر نشود. مشابه اين خبر را بارها شنيده‌ايم.

 

هربار هم فوتي‌ها و مصدوم‌هايي از يکي از استان‌ها اعلام مي‌شود و بلافاصله دادستاني اعلام مي‌کند به مسئله ورود کرده و با مجرمان و عوامل توزيع‌کننده مشروبات الکلي برخورد مي‌کند اما اين برخوردها تاکنون به جايي نرسيده و نتوانسته تغييري در ميزان مصرف مشروبات الکلي بين ايراني‌ها به‌وجود بياورد، تا جايي که هرچندوقت يک‌بار يکي از مسئولان در گفت‌وگو با رسانه‌ها با هشداردادن به مردم درمورد نوشيدن مشروبات الکلي غير‌استاندارد سعي مي‌کند در کاهش آمار مصرف الکل قدمي بردارد هرچند کوچک و کند.

 

باوجوداين آمارها مي‌گويند اين اتفاق نيفتاده و عددهايي که از سوي سازمان‌هاي داخلي و بين‌المللي منتشر مي‌شوند، نشان مي‌دهند هر سال ايراني‌هاي بيشتري به سمت مصرف مشروبات الکلي مي‌روند.

 

آيا ايراني‌ها بيشتر از آمريکايي‌ها الکل مي‌نوشند؟

چندوقت پيش انتشار خبري درمورد ميزان مصرف الکل در ايران که از سوي سازمان بهداشت جهاني منتشر شد، جنجال زيادي به پا کرد. در گزارش سازمان بهداشت جهاني که به سال ۹۴ مربوط مي‌شد، آمده بود که ايران به‌لحاظ سرانه مصرف الکل (در سطح ملي)، رتبه ۱۶۶ را داراست اما اگر کساني را که مطلقا مشروب نمي‌خورند از محاسبه کنار بگذاريم، سرانه مصرف الکل در ايران و بين کساني که مشروب‌خوار هستند ۲۵ ليتر در سال است (مردان حدود ۲۷ و زنان حدود ۱۸) و به‌اين‌ترتيب ايران در مقام ۱۹ جدول قرار مي‌گيرد.

 

به‌دنبال اين گزارش مقايسه رتبه ايران با بعضي کشور‌ها (از لحاظ سرانه مصرف مشروب‌خوار‌ها و بر‌اساس ليتر در سال) صورت گرفته که در آن رتبه ديگر کشورها پيازداغ ماجرا را بيشتر تفت داد. در اين رتبه‌بندي روسيه در مقام ۳۰، آلمان ۸۳، بريتانيا ۹۵، آمريکا ۱۰۴، کانادا ۱۰۵، ايتاليا ۱۵۰ و عربستان ۱۸۴ قرار داشتند.

 

دليل بازتاب گسترده گزارش سازمان بهداشت جهاني اين بود که بسياري از رسانه‌ها به محتواي آن توجه زيادي نشان ندادند و نفهميدند عددهاي آمده در گزارش مربوط به آمار مصرف الکل، فقط در بين الکل‌خواران يک کشور است (Drinkers only) و واحد عدد هم مصرف ليتر به ازاي هر مصرف‌کننده است که ايران از اين لحاظ در رتبه ۱۹ دنيا و بالاتر از آمريکا و روسيه قرار دارد اما اين به‌‌آن‌معنا نيست که درصد الکل‌خواران ايراني نسبت به آمريکايي‌ها و روس‌ها بالاتر است يا اينکه مجموع مصرف الکل در ايران بالاتر از اين کشورهاست بلکه اين آمار فقط مؤيد اين نکته است که الکل‌خواران ايراني (که درصد ناچيزي از جمعيت کشور را تشکيل مي‌دهند) از همتايان آمريکايي و روس خود ميزان الکل بالاتري مصرف مي‌کنند.

 

به‌عنوان مثال و در بررسي ساير کشورها مي‌بينيم که الکل‌خواران اماراتي (حدود چهار درصد از جمعيت اين کشور) به‌طور ميانگين هر نفر حدود ۳۴ ليتر الکل در سال مصرف مي‌کنند و امارات از اين ‌نظر در رتبه دوم جهان قرار دارد، درحالي‌که الکل‌خواران ايراني (کمتر از دو درصد از ايراني‌ها) به‌طور متوسط نفري ۲۵ ليتر الکل مصرف مي‌کنند و الکل‌خواران روسي و آمريکايي نيز به ترتيب نفري ۲۲ و ۱۳ ليتر در سال مصرف دارند، درحالي‌که با بررسي آمار مصرف‌کنندگان الکل در يک کشور نسبت به جمعيت آن مي‌بينيم که ايران در جايگاه خوبي قرار داشته و کمتر از دو درصد جمعيت آن الکل‌خوار هستند.

 

از اين نظر، ايران در رتبه‌هاي آخر جدول (جايگاه ۱۶۶ و در کنار کشورهايي مثل تونس، تاجيکستان، عربستان و ساير ملل اسلامي قرار دارد که نسبتا جايگاه مناسبي است. بااين‌حال، نکته‌اي که نگران‌کننده به نظر مي‌رسد و نگراني از آن پايه‌هاي واقعي و علمي دارد، ميزان مسموميت ايراني‌ها بعد از مصرف مشروبات الکلي بوده و بيشتر از ميانگين جهاني است.

 

البته وقتي آمارهاي رسمي را درباره ميزان مرگ‌و‌مير ناشي از نوشيدن الکل‌هاي غير‌استاندارد زيرورو مي‌کنيم، چيزي پيدا نمي‌شود و حتي حميدرضا قديرزاده، مديرکل حوزه رياست سازمان پزشکي قانوني اعلام مي‌کند که آمار مشخصي دراين‌باره نداريم، درحالي‌که علت فوت افراد در پزشکي قانوني ضبط و ثبت مي‌شود اما بنا به گزارشي که سه سال پيش سازمان بهداشت جهاني منتشر کرد، هر سال بيشتر از پنج هزار نفر  در ايران به‌همين‌خاطر جان خود را از دست مي‌دهند و چند هزار نفر ديگر هم دچار معلوليت‌هايي مانند نابينايي يا نارسايي کليه مي‌شوند.

 

باوجوداينکه مسئولان ايراني آمارهاي دقيق درباره تعداد مرگ و معلوليت بر اثر مصرف مشروبات الکلي منتشر نمي‌کنند اما به نظر مي‌رسد آن‌قدر موضوع را مهم و قابل‌توجه مي‌دانند که آمارهاي جانبي درباره مصرف الکل را اعلام کرده و دائما هشدار مي‌دهند. نکته‌اي را که آنها را بيشتر نگران مي‌کند، مي‌شود از لا‌به‌لاي حرف‌هايشان فهميد؛ اينکه مقدار بسيار زيادي از مشروبات الکلي که از سوي مصرف‌کننده‌هاي ايراني نوشيده مي‌شود، حاوي مقادير زيادي ناخالصي است.

 

نرگس بيرقي، رئيس بخش بستري درمان اعتياد به الکل بيمارستان طالقاني تهران دراين‌باره مي‌گويد: «مسئله بسيار مهم، ساقي‌هايي هستند که الکل توزيع مي‌کنند؛ واقعيت‌ها نشان مي‌دهند در برخي از اين الکل‌ها مواد روان‌گردان مانند ترامادول يا ديازپام را له و حل مي‌کنند و با اين کار، ميزان وابستگي را افزايش مي‌دهند. الکل مرگ‌آور است و اضافه‌کردن اين مواد خطرناک نيز علاوه‌براينکه باعث تشنج حاد مي‌شود، بر مرگ‌آوري اين ماده خطرناک مي‌افزايد.

 

مهم‌ترين مسئله درباره الکل اين است که برخي نوجوانان از سنين پايين اين ماده را مصرف مي‌کنند، درصورتي‌که در بسياري از کشورهاي دنيا به‌هيچ‌وجه اجازه نمي‌دهند افراد زير ۲۰ سال لب به الکل بزنند. از طرفي هيچ آموزشي براي منع مصرف الکل در کشور وجود ندارد، درحالي‌که سوءمصرف الکل، مسموميت‌هاي ناشي از آن و خطرات مرگ‌آور اين ماده در بين نوجوانان ديده مي‌شود. کسي که سال‌ها الکل مصرف کرده، دچار مسموميت با الکل نمي‌شود زيرا بدن اين افراد نسبت به الکل مقاوم مي‌شود، آستانه تحمل آنها بالا مي‌رود و البته اين افراد معمولا به عوارض مزمن الکل دچار مي‌شوند.»

 

در کنار مشکلاتي مانند اضافه‌شدن مواد خطرناک به نوشيدني‌هاي الکلي و مصرف زياد الکل از طرف الکلي‌هاي ايراني، معضل ديگري را هم بايد ديد و آن کمبود مرکز درمان اعتياد به الکل در کشور است. بيرقي دراين‌مورد مي‌گويد: «مسئله بسيار مهم ديگر، کمبود مراکز درمان سرپايي و بستري معتادان به الکل است؛ مراکز محدود فعلي نمي‌توانند تبليغ کنند چون همين الان با بيش از ظرفيت خود کار مي‌کنند، فضا و تخت خالي ندارند و اگر تبليغ کنند، نمي‌توانند جوابگوي مراجعه‌کنندگان باشند.

 

يک معضل ديگر هم داريم و آن کمبود داروهاي ترک اعتياد به الکل است؛ از دو داروي رده‌يک ترک الکل فقط يکي در بازار ايران وجود دارد و برخي از اين داروها نيز ‌گران هستند و چون مشتري ندارند، داروخانه‌ها اين داروها را ارائه نمي‌کنند. يکي از اصلي‌ترين داروهاي موردنياز که خارجي است را در اختيار نداريم ولي وزارت بهداشت در‌اين‌باره قول‌هايي داده که اميدواريم زودتر اجرايي شود.»

 

 

vaghayedaily.ir
  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش