اغلب ما وقتی خبرهایی را در خصوص کودک آزاری و ظلم به آنها میشنویم، بدون تعلل فقط به آن فکر میکنیم که تنها اشکال، جفایی است که در حق کودک صورت گرفته و بار عاطفی ماجرا آنقدر تحت تأثیرمان قرار میدهد که کمتر به فکر آسیب شناسی و واکاوی موضوع هستیم. اما همیشه هم نمیتوان بر این موضوع پافشاری کرد که خانواده و شخص آزاردیده بیتقصیرهستند.
گاهی تربیت و آموزش در خانواده و مدرسه آنقدر ضعیف است که کودک بدرستی خطر را تشخیص نمیدهد و براحتی در دام تبهکاران قرار میگیرد. گاهی هم در خانواده برای کودک رابطه درستی تعریف نشده تا اگر خطری او را تهدید کرد موضوع را با والدینش در میان بگذارد. اما آنچه که حالا باید جدیتر به آن نگاه کرد بحث آموزشهایی است که والدین باید با دقت بیشتری به فرزندانشان بدهند.
آموزههایی که در کشور ما اغلب به خاطر فرهنگ نادرست میان والدین و فرزندان کمتر به آن پرداخته میشود و خانوادهها به خاطر آنچه به آن قبح میگویند از بازگوکردن مشکلات و خطرات مسائل جنسی به کودکانشان پرهیز میکنند.نتیجه آن میشود که کودک معصوم در مقابل افراد شیطان صفتی قرار میگیرد که یا باید تسلیم خواستههای شومشان شود یا مقاومت کند و به شمار قربانیان کودک آزاری بیفزاید.
سه دلیل اصلی کودک آزاریها
دکتر مسعود غفاری، روانشناس و مشاور خانواده در خصوص موضوع کودک آزاری و قربانیان اینگونه ناهنجاریها در جامعه گفت: وقوع چنین وقایعی به سه دلیل عمده حاصل میشود؛ ایراد تربیتی، شخصیتی و رفتاری که البته اغلب ما همه این ایرادها را داریم. متأسفانه تا زمانی که برخی خانوادهها بدون مهیا کردن شرایط لازم، بچه دار میشوند، نه تنها کار مثبتی انجام نمیدهند بلکه موجوداتی گرفتار و گرفتاری زا را به وجود میآورند.وی در ادامه به مؤلفههای لازم برای فرزندآوری اشاره و تصریح کرد: ایجاد فضای خانوادگی مناسب از اصلیترین مواردی است که والدین باید پیش از تولد به آن توجه داشته باشند. وقتی در خانوادهای میزبان شایسته نباشد یعنی فضای خانوادگی مناسب نیست.
همین نامناسب بودن باعث میشود که خانواده نداند که کودکش را باید چگونه تربیت کند و چطور او را از خطرات پیش رو آگاه سازد و بعد شاهد اخبار و وقایع تلخ کودک آزاری میشویم.
دکتر غفاری اضافه کرد: شما برای رفتن به یک سفر باید هم سلامت جسمی و روانی داشته باشید و هم اینکه خودرو سلامت و هم جاده هموار.وقتی یکی از این موارد اشکال داشته باشد، بیتردید در سفر، به سلامت و درست به مقصد نمیرسیم این مصداق بارز بحث آموزشی و تربیتی در خانوادهها و مدارس است.این روانشناس اظهار کرد: پیشنهادم این است که نگاهمان علت زدایانه باشد نه نشانه زدایانه.
شما یک مقدار گوشت را به دونیم تبدیل کنید و بخشی از آن را در فریزر بگذارید و بخش دیگر آن را در فضای آزاد بگذارید. خواهیم دید که در مدت زمان کوتاهی باکتریها روی گوشتی که در فضای آزاد بوده، تأثیر گذاشته و آن را فاسد میکنند. بنابراین هیچ اتفاقی بدون دلیل رخ نمیدهد. اگر ما همان گوشت را مدتهای زیادی در فریزر نگه داریم نه آسیبی میبیند و نه فاسد میشود.
افراد سودجو و انحرافهای شخصیتی
دکتر غفاری درباره اشخاص سودجو هم گفت: بهطور حتم اغلب تبهکاران و افراد کودک آزار هم دچار انحرافات شخصیتی و جنسی هستند.حال آنکه یک جوان وقتی نیاز جنسی دارد یا باید آن را سرکوب کند که معمولاً به جنون و خودکشی و اعتیاد ختم میشود یا وارد مسیر غیراخلاقی شود که یکی از آنها همین قربانی کردن کودکان است.
در مجموع هم خود افراد سودجو اگر در مباحث تربیتی، آموزشی و روانی مورد توجه بیشتری قرار بگیرند، آمار کودک آزاری، تجاوز و قتل و سایرجرایم مشابه کاهش خواهد یافت.
کامران علمدهی
- 13
- 1