سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۸:۳۹ - ۰۷ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۱۸۴۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

‌این شغل تعریف ترسناکی دارد!

دستفروشی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی
سه تعریف بسیار مبهم دستفروشی، پدیده، معضل شاید هم مافیا. البته کمی هم باید متفاوت دید. کمی از بالا و کمی هم از پایین. به قول آقای فرماندار: "دستفروشی را باید واقعی دید، منطقی و عقلانی. به دور از احساس، به دور از دلسوزی های بی مورد".

 به گزارش ایسنا، شاید دستفروشی از منظرِ کسی که تحت فشار است، کسی که اجاره خانه اش عقب افتاده، یا کسی که نیازهای زن و بچه‌اش صورت تیره‌اش را سرخ کرده، دستفروشی یعنی امید، یعنی آخرین "نفس" برای زنده ماندن.

 

 

پدری که نمی‌خواهد سرمه شرمندگی میهمان چشمانش باشد، یا مادری که جای خالی پدر را در دنیایِ بی رحم امروز پر می‌کند.

 

اما از منظر جامعه شناسان تعریف دستفروشی شاید کمی متفاوت باشد، آن‌ها می‌گویند "پدیده اجتماعی". پدیده‌ای که بر طول و عرض و ارتفاعِ آن اضافه می‌شود. پدیده‌ای که خیابان‌ها را از رنگ و رو انداخته، پدیده‌ای که هرج و مرج را زیاد کرده یا چهار راه های سوت و کور شهر را مختل کرده، حالا متروها بماند.

 

اما دستفروشی از منظر افرادی (مسئولان) که با چم و خم دستفروشی سر و کار دارد، تعریف‌ها و برداشت‌ها کمی ترسناک می‌شود، "مافیا". از نظر آنان دستفروشی یعنی معضلی که سیمای شهر را مخدوش کرده، معضلی که سنگ فرش پیاده روها را لق کرده یا گره بینای ترافیک را نابینا کرده است. به این‌ها اتفافات مالی و باندی را نیز باید اضافه کنید، پول‌هایی که به جیب می‌رود، شاید کمی هم کالای قاچاق!

 

اما به راستی دستفروشی به کدام یک از این تعریف ها نزدیک‌تر است. به پدری که آخرین نفس‌ها را دستفروشی می‌کند، یا مادری که جای خالی پدر را پر می‌کند.

 

پس چرا مسئولی که می‌گوید: "ما نون بُری نکردیم و نمی‌کنیم" اسم مافیا را برای شناسنامه دستفروشان شهر انتخاب کرده است؟

 

دستفروشی پدیده‌ای اجتماعی است

سارا دشت گرد، عضو شورای شهر کرج در گفت و با ایسنا، گفت: پدیده دستفروشی آنقدر گسترده شده و طیف وسیعی از جامعه را به عنوان کارگر این شغل پدید آورده که برخورد های سنتی و دم دستی با آن عوارض اجتماعی گوناگونی را پدید می‌آورد. کافی است دقت کنیم مهم ترین تحول اجتماعی قرن ۲۱ که در خاورمیانه رخ داد از خودسوزی یک دستفروش تونسی آغاز شد و به شکل یک دومینوی تحولات یکی پس از دیگری کشورهای عربی را تحت تاثیر قرار داد یا در آخرین انتخابات ریاست جمهوری کشور ما که همین چند ماه قبل مناظرات آن برگزار شد یکی از مباحث مورد منازعه کاندیداهای ریاست جمهوری برخورد با دستفروشان بود.

 

وی بیان کرد: لاینحل بودن ظاهری این پدیده به درکِ متفاوت ما از مساله عدالت باز می‌گردد؛ از دید مدیریت شهری ایجاد توازن برنامه ریزی شده برای موقعیت‌های مختلف از قبیل کسب و کار و حمل و نقل اولویت اصلی برای خدمت رسانی به شهروندان است. از دید اصناف دارای مجوز هزینه هایی مانند عوارض و برق و سرقفلی که برای حرکت در مسیر قانون متحمل می‌شوند انها را محق می‌سازد که نسبت به افرادی که با قانون گریزی از پرداخت این هزینه‌ها سرباز می‌زنند، اولویت داشته باشند و دست آخر دست فروشان که که برای بسیاری از آنها این شغل پله آخر شانس بقای اقتصادی است و در صورت برخورد حیران می‌مانند که چه فرصت دیگری برای زندگی اقتصادی و بقا خواهند داشت.

 

این مسئول افزود: از دید من به عنوان یکی از وارثان احتمالی جایگاه کدخدای محله در قانون مطبوعات عصر مشروطه آسان ترین و همزمان خطرناک ترین رویکرد نسبت به پدیده دستفروشی نگاه ایجاد تقابل و منازعه میان طبقات اجتماعی است. دقت داشته باشیم دستفروش امروزی شامل طیف عظیمی از طبقات اجتماعی از یک دانشجوی فوق لیسانس یا دکترا تا یک کودک کار را در برمیگیرد. این موضوع ما را باید به این نتیجه برساند که قبل از فهم انگیزه دستفروشی برای هر کدام از طیف های آن نمی توان نسخه ای حداکثری برای برخورد با آن طراحی کرد اگر همه ما سوختن مظلومانه جوان تحصیل کرده و دستفروش تونسی را به خاطر داشته باشیم متقاعد می شویم که طرح نسخه های ضربتی و به ظاهر قاطعانه که کفه ترازو را در مثلث "کدخدا-دستفروش-مغازه دار" به شکلی ناموزون بر هم میزند به نفع هیچ گروهی نخواهد بود.

 

دشتگرد در ادمه افزود: دستفروشی تنها یک معضل صنفی یا معضل سد معبر در ترافیک نیست. یک پدیده اجتماعی است که علل و عوارض مختلفی دارد. پیش از دادن هر راه حل ساده انگارانه باید به سویه های مختلف آن پرداخت. در این مسیر من خودم را فردی در تاریکی می‌بینم که فانوسی به دست گرفته تا زوایای مختلف این پدیده ها و راهکارهای حل مساله را ببینم.

 

دستفروشی نیازمند برخورد عقلانی است، نگاه احساس ممنوع

قنبر علی زمانی، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، گفت: پدیده دستفروشی که خیلی‌ها آن را معضل اجتماعی می‌نامند نیازمند برخوردهای منطقی و عقلانی است نه برخوردهای احساسی.

 

فرماندار کرج اظهارکرد: اگر پدیده دستفروشی بر روی اقتصاد شهر کرج اثر مثبت می‌گذارد به گسترش آن کمک خواهیم کرد.

 

با نگاه سیاسی کاری درست نمی‌شود

مهدی جوهری، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان البرز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا گفت: حل معضل دستفروشی با نگاه‌های منفی و سیاسی امکان پذیر نیست.

 

وی افزود: حل معضل دستفروشی نیازمند راهکار اجتماعی است و با نگاه‌های سیاسی دردی از مشکلات درمان نخواهد شد.

 

وی با بیان اینکه کاهش آسیب‌های اجتماعی نیازمند برنامه ریزی مدون و مشارکت همه دستگاه‌ها است، اظهارکرد: یکی از اساسی ترین کارها بعد از تشکیل کارگروه، پیدا کردن آمار دقیقی از تعداد دستفروشان، پاتوق ها و حتی اجناسی که می‌فروشند است تا شورای شهر بتواند در این خصوص راه کارها و قانون های مناسبی را پیدا و مصوب کنند.

 

بدنبال ساماندهی دستفروشان هستیم

اصغر نصیری، ‌قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری کرج در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به راه‌اندازی دو بازار مناسب در شان شهروندان برای ساماندهی دستفروشان، افزود: این بازارها در هفته آینده آغاز به کار خواهند کرد.

 

وی با اشاره به حل معضلات اجتماعی با خرد جمعی و مشارکت تمامی دستگاه‌ها، افزود: علاوه بر مسئولیت‌هایی که بر دوش شهرداری است تا سایر دستگاه نیز پای کار نیایند و همدل و همراه نباشند، مشکلات اجتماعی شهر همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند.

 

بدنبال نون بُری نیستیم

حمید کریمی، رئیس اتاق اصناف استان البرز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهارکرد: نون بری نکرده‌ایم و نمی کنیم و به خوبی می‌دانیم دستفروشان هم خانواده دارند و هم حق زندگی، اما شما جای ما بودید با همه معضلاتی که بوجود آمده چه اقدامی می‌کردید.

 

وی با بیان اینکه دستفروشی در همه کشورها وجود دارد، افزود: تنها فرقی که دستفروشی در ایران با سایر کشورها دارد آن است که دستفروشان ما ساماندهی نشده‌اند و همه چیز می‌فروشند اما در کشورهای دیگر دستفروشان هم ساماندهی شده اند و هم بر اساس دستور العمل اجرایی اقدام به فروش اجناس خود می‌کنند. اینجا برخی دستفروشان تا سه میلیون تومان در روز هم درآمد دارند.

 

 

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش