چالش چندهفتهای برای تعیین محل اقامت مادرش، حالا دیگر برای او معنایی ندارد. طبق خبری که صلیب سرخ تایید کرده، جره، پسر نوزاد شمیمه بیگم، دختر بریتانیایی که در پانزدهسالگی برای عضویت در داعش به مناطق تحت کنترل آنها در سوریه رفته بود، در حالی که مادرش هنوز به دنبال بازگشت به کشور اول خود و خروج از سوریه بود، به علت آنچه بیماری ذاتالریه خوانده شده، جان خود را از دست داد.
شمیمه بیگم، دختری که حالا نوزده سال دارد، چهار سال پیش به همراه دو تن از همکلاسیهایش از لندن به سوریه رفت تا عضو داعش شود؛ اما چند هفته پیش در یک کمپ پناهجویان در سوریه، فرزندی را که حاصل ازدواجش در دوران عضویت داعش بود به دنیا آورد و سپس از دولت بریتانیا درخواست کرده بود به او اجازه داده شود با نوزادش، دوباره به این کشور برگردد و فرزندش را آنجا بزرگ کند. ماجرای بیگم به صدر اخبار جهان رسید اما ساجد جاوید، وزیر کشور بریتانیا، شهروندی بریتانیایی بیگم را باطل اعلام کرد.
به گزارش سیانان، پنجشنبه گذشته، پس از اینکه وضعیت سلامتی نوزاد پسر رو به وخامت میگذارد، صلیب سرخ مادر و بچه را از کمپ به بیمارستانی در شهر شمالی حسکه منتقل میکنند. این سازمان اعلام کرده است که این نوزاد چند ساعت پس از رسیدن به بیمارستان، در حالی که هنوز یک ماهه نشده بود، از دنیا رفت. بیگم قبلتر گفته بود که میخواهد پیش از تولد فرزندش به بریتانیا برگردد تا او را در خاک بریتانیا به دنیا بیاورد.
خانواده بیگم اصالت بنگلادشی داشتهاند، اما دولت بنگلادش نیز اعلام کرده بود این دختر هیچ وقت شهروند این کشور نبوده و به این کشور سفر نکرده است و اجازه ورود نیز به او داده نخواهد شد.
خبر تولد این نوزاد، ۱۷ فوریه، یعنی ۲۸ بهمن، توسط وکیل خانواده او در توییتر اعلام شد و گفته شد مادر و فرزند هر دو در وضعیت سلامتی مناسبی به سر میبرند. همان زمان و ساعاتی پس از زایمان، شبکه اسکای نیوز با بیگم مصاحبهای انجام داد که در آن بیگم گفته بود از گردنزدنها و دیگر بیرحمیهای داعش با خبر بوده و با آنها مشکلی نداشته است: «بله من درباره این چیزها خبر داشتم و مشکلی با آن نداشتم. من درست پیش از اینکه [از بریتانیا] خارج شوم مذهبیشدن را شروع کردم. طبق آنچه شنیدهام، از نظر اسلامی همه این کارها مجاز است پس من هم مشکلی نداشتم.» از صحبتهای بیگم میتوان این طور نتیجه گرفت که او کمی پیش از سفر و خروج از بریتانیا از طریق تبلیغات گسترده این گروه تروریستی با تعالیم داعش آشنا شده و به آن پیوسته است.
بیگم همچنین گفته است که در دوران عضویتش در داعش، به ازدواج یکی از سربازان این گروه درآمده و فقط خانهداری میکرده است: «من هیچ وقت کار خطرناکی نکردم. من هیچ تبلیغاتی درست نکردم. هیچ وقت کسی را تشویق نکردم به سوریه بیاید.» او میگوید مردم باید با او همدردی کنند چون او «نمیدانسته» دارد وارد چه چیزی میشود، با این حال میگوید از تصمیمش پشیمان نیست: «از یک نظر چرا، اما پشیمان نیستم چون به لحاظ شخصیتی من را تغییر داد. من را قویتر و محکمتر کرد. من اینجا با همسرم ازدواج کردم که کسی مثل او را در بریتانیا پیدا نمیکردم. من بچههایم را به دنیا آوردم.» اشاره بیگم به سه فرزندی است که در زمان مصاحبه از ازدواج با «یاگو ریدیک» هلندیالاصل داشت. با درگذشت این نوزاد که فرزند سوم بیگم بود، او تمام فرزندان خود در این ازدواج را از دست داده است. دو فرزند دیگر او هم پیشتر در دوران نوزادی درگذشته بودند.
او ادامه داده بود: «من آنجا دوران خوبی را گذراندم اما در نهایت کارها زیادی سخت شد و دیگر نتوانستم تحمل کنم. باید آنجا را ترک میکردم.» او گفته بود که از نظر او دوران «خلافت» داعش به پایان رسیده است: «دارند کوچکتر و کوچکتر میشوند و آن قدر ظلم و فساد هست که واقعاً فکر نمیکنم پیروزی حقشان باشد.»
وزارت کشور بریتانیا در واکنش به این خبر اعلام تاسف کرده است. یکی از سخنگویان دولت بریتانیا در واکنش به انتشار این خبر و در گفتوگو با سیانان «مرگ هر کودکی» را «غمبار» خوانده است و عمیقاً باعث غصه خانواده. این سخنگو اما افزوده است که وزارت کشور از همان سال ۲۰۱۱ «مستمراً توصیه کرده است که به سوریه سفر نکنند»: «دولت همچنان هر کاری را که بتواند خواهد کرد تا از کشیدهشدن مردم به تروریستم و سفر به مناطق خطرناک منازعات جلوگیری کند.»
کمیته بینالمللی نجات میگوید این نوزاد یکی از حدود ۱۰۰ کودکی است که در سفر به منطقه باغوز یا مدت کوتاهی بعد از رسیدن به کمپ الحول در این منطقه جان خود را از دست میدهند، به عللی مثل کمبود آب و غذا و امکانات بهداشتی و درمانی. این کمیته میگوید وضعیت این کمپ در حالت بحرانی قرار دارد.
گزارشهای سازمانهای حقوق بشری آمار کودکان کشته شده در طول دوران جنگهای سوریه را بالای ۲۰هزار نفر برآورد کردهاند.
روحاله نخعی
- 10
- 3