توکیو ۲۰۲۰ میخواهد یک نقطه عطف و یک نماد برای بازیهای المپیک باشد. ژاپنیها برای میزبانی مهمترین فستیوال ورزشی جهان برنامههای مفصلی را تدارک دیدهاند که بسیاری از آنها بینظیر و بدون تکرار است. در حقیقت چشم بادامیها از فردای اعطای میزبانی، برنامههای خود را برای المپیک ۲۰۲۰ آغاز کردهاند. آنها قصد دارند توکیو را بدل به یک مصداق در ورزش کنند و از همین رو با آمیختن تکنولوژی و مدرنیته، میخواهند یک المپیک باشکوه و متفاوت را برگزار کنند که نه تنها با ادوار قبلی تفاوتهای بنیادین و شگرف دارد، بلکه در آینده نیز کمتر کشوری بتواند حتی به نزدیکیهای آن برسد.
بخشی از برنامههای ژاپنیها تا به امروز رسانهای شده و بخشی دیگر نیز مخفی مانده تا جنبه شگفتی و بکری آن باقی بماند. نخستین غافلگیری چشم بادامیها برای خاص بودن این بازیها تهیه و تولید مدالها از گوشیهای تلفن همراه بازیافتی و از رده خارج بود و در پی اعلام این خبر جذاب توماس باخ رییس کمیته بینالمللی المپیک نیز گوشی خود را به ژاپنیها اهدا کرد تا در این برنامه سهمی داشته باشد اما برنامههای ژاپنیها برای این المپیک بسیار بسیار بیشتر از این است. رونمایی از آنچه که تا به امروز مطرح شده، ثابت میکند که یک المپیک خاص و حیرت انگیز پیش رو خواهیم داشت.
استفاده از مواد بازیافتی
برای ساخت مشعل
کمیته برگزاری بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو در نظر دارد برای ساخت مشعلهایی که در این بازیها مورد استفاده قرار میگیرد از مواد بازیافتی آلومینیوم استفاده کند. کمیته برگزاری بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو در نظر دارد از آلومینیوم بازیافتشده در خانههای موقتی فوکوشیما در مشعل بازیها استفاده کند. فوکوشیما در سونامی و زلزله سال ۲۰۱۱ تخریب شد. این انتظار وجود دارد بیش از ۱۰ هزار قطعه آلومینیوم برای مشعلهای المپیک مورد استفاده قرار بگیرد. مشعل المپیک ۲۰ مارس ۲۰۲۰ به ژاپن میرسد.
کمیته برگزاری بازیهای المپیک برای این طرح به همکاری دولت محلی برای خریداری فلز آلومینیوم نیاز دارد. کمیته برگزاری بازیهای المپیک همچنین از مواد وسایل الکترونیکی برای تولید ۵ هزار مدال استفاده میکنند. این کمیته در ماه اکتبر اعلام کرد آنها مواد مورد نیاز برای تهیه مدال برنز را به دست آوردهاند.
روشن کردن مشعل با هیدروژن
کمیته برگزاری بازیهای المپیک توکیو به دنبال استفاده از هیدروژن برای روشن کردن مشعل بازیهای ۲۰۲۰ است. اگر این اتفاق رخ دهد، المپیک توکیو نخستین المپیکی است که از منبع انرژی دیگری برای روشن کردن مشعل استفاده میکند. هیدروژن در زیرزمین ساختمانی در فوکوشیما تولید میشد که در سال ۲۰۱۱ در زلزله و سونامی نابود شد. این منبع انرژی قرار است در دهکده ورزشکاران بهعنوان منبع اصلی سوخت مورد استفاده قرار بگیرد. کمیته برگزاری بازیها در تلاش است با استفاده از این منبع سوخت تکنولوژی پیشرفته را نشان دهد. براساس اعلام منابع نزدیک به کمیته برگزاری بازیهای المپیک، این کمیته مذاکراتی را برای روشن کردن مشعل از سوخت هیدروژن در فوکوشیما داشته است.
تهیه لباس تیمها از مواد بازیافتی
نتایج گزارشها حاکی از آن است که لباسهای مورد نیاز در المپیک ۲۰۲۰ ژاپن، قرار است که از لباسهای بازیافتی تولید شود. قرار است لباسهای تیمهای المپیک و پارالمپیک ژاپن در بازیهای توکیو ۲۰۲۰، از لباسهای بازیافتی تهیه شود. این لباسها با جمعآوری ۳۰۰ هزار مورد لباس ورزشی اهدا شده از عموم مردم تهیه خواهد شد.
شرکت معروف ژاپنی در زمینه تولید پوشاک (Asics) اعلام کرد که این روشی ابتکاری است که تاکنون در این زمینه انجام شده است. در آگوست ۲۰۱۸، شرکت Asics اعلام کرد که تا سال ۲۰۳۰ یک سوم گازهای گلخانهای حاصل از تولیداتش را کاهش خواهد داد.
محققان اظهار کردند: باید توجه داشت که تمام لباسها قابل بازیافت نیستند و نمیتوان از آنها لباس تولید کرد. این شرکت اعلام کرد: سایر مواد بازیافتی از لباسهای جمعآوریشده تبدیل به سوخت میشوند.
این شرکت قصد دارد تا لباسهای مورد نیاز برای المپیک ۲۰۲۰ را از الیاف پلیاستر جمعآوری و آنها را به کفش و لباس تبدیل کند. چند نفر از ورزشکاران برجسته ژاپنی لباسهایی به این طرح هدیه کردهاند تا به نوعی در این طرح محیط زیستی سهیم باشند.
درخواستهای کمنظیر برای داوطلبی
با پایان ثبتنام از داوطلبان بازیهای المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو، مسوولان برگزاری بازیها اعلام کردند ۱۸۶ هزار و ۱۰۱ درخواست به این کمیته ارسال شده در حالی که آنها فقط به ۸۰ هزار داوطلب نیاز دارند. از بین درخواستکنندگان ۳۷ درصد ژاپنی نیستند. توشیرو موتو رییس هیات رییسه کمیته برگزاری بازیهای ۲۰۲۰ در این باره گفت: ما متوجه شدیم تعداد زیادی از مردم علاقهمند هستند به صورت داوطلب برای بازیها کار کنند.
به گفته وی ۶۳ درصد درخواستکنندگان زن هستند. در بین گروههای سنی نیز ۲۹ درصد در رده سنی ۲۰ سال هستند. همچنین ۱۴ درصد درخواستکنندگان بین سنین ۴۰ تا ۵۰ سال هستند. ۱۲ درصد نیز رده سنی ۳۰ سال و ۹ درصد رده سنی ۶۰ تا ۷۰ سال را تشکیل میدهند. درخواستها برای فعالیت نیز به چند صورت مختلف بوده است. بیشترین درخواست برای فعالیت در ورزشگاهها و محل مسابقات بوده است. ۱۰۸ هزار و ۷۸۴ مورد در این خصوص درخواست مطرح شده است. تنها ۶ هزار و ۱۴۰ درخواست برای رانندگی یا حمل و نقل مردم برای حضور در ورزشگاهها بوده است. کمیته برگزاری بازیها ۱۰ تا ۱۴ هزار برای این مورد داوطلب نیاز دارد.
جلسه توجیهی و مصاحبه در ۱۲ منطقه ژاپن برگزار میشود. آموزش داوطلبان نیز اکتبر سال آینده برگزار میشود تا نقش داوطلبان مشخص شود.
«فیلد کست» نام داوطلبان المپیک
کمیته سازماندهی بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو از انتخاب نام داوطلبان در این بازیها خبر داد. کمیته سازماندهی بازیهای المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو از انتخاب «نام» برای داوطلبان این بازیها خبر داد که قرار است در جریان برگزاری مسابقات کمک کنند. از بین ۴ اسمی که برای داوطلبان در نظر گرفته شده بود این فرصت تا ۲۰ ژانویه وجود داشت تا بهترین اسم انتخاب شود. از بین آراء ماخوذه بین ۳۷ هزار و ۷۳۹ رای، «Field Cast» با ۱۶ هزار و ۱۸۷ رای بیشترین درخواستی را داشت و نام داوطلبان بازیهای المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۰ شد.
البته انتخاب داوطلبان شهری توسط دولت کمی متفاوت است؛ آنها با نام
«City Cast» معرفی خواهند شد. این داوطلبان در حمل و نقل به توریستها کمک خواهند کرد. برگزارکنندگان گفتهاند این اسمها به منظور ایجاد احساس یکپارچگی در میان داوطلبان طراحی شده و تلاش میکنند که نام مستعار به درستی پس از جلسات تمرینی به کار گرفته شود.
توشیرو موتو رییس کمیته سازماندهی بازیها در این باره گفت: ما معتقدیم که هر یک از داوطلبان برای موفقیت توکیو ۲۰۲۰ تلاش خواهند کرد. وی افزود: ما آمادگی خود را ادامه خواهیم داد تا تمام داوطلبان و کارکنان بازیها برای عشق ورزیدن و افتخار به این اسامی رشد و به موفقیت بازیها کمک کنند.
انتخاب اسم برای داوطلبان از المپیک ۲۰۱۲ لندن شروع شد. طبق اعلام کمیته سازماندهی بازیهای ۲۰۲۰ توکیو بیش از ۲۰۰ هزار درخواست از سوی داوطلبان به این کمیته ارسال شده است. این بازیها روزهای ۲۴ جولای تا ۹ آگوست ۲۰۲۰ برگزار خواهد شد. بازیهای پارالمپیک هم روزهای ۲۵ آگوست تا ۶ سپتامبر برگزار میشود.
- 11
- 1