رشتههای رزمی یکی از ارکان رسمی بازیهای المپیک به شمار میروند که عنصر رقابت و جذابیت را در بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا به شدت بالا میبرند. رشتههایی که به نوعی از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردارند و با توجه به خیل گسترده طرفداران آنها و البته ستارههای دانهدرشت، جایگاهی ویژه در المپیک برای خود رزرو کردهاند اما اتفاقات پیشبینی نشده سبب شده دو رشته مهم و اصلی رزمی در خطر حذف از المپیک باشد. کاراته و بوکس نسبت به جودو و تکواندو، اهمیت و قدمت بیشتری دارند اما حالا این دو رشته قدیمی تیغ حذف از بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا را روی گردن خود احساس میکنند.
بوکس؛ محصور در رینگ مافیا
در بوکس همه چیز در رینگ مافیا محصور شده. حضور یک چهره مافیایی به نام غفور رحیموف در ریاست فدراسیون جهانی این رشته سبب شده تا کمیته بینالمللی المپیک تصمیم به حذف این رشته بگیرد. رحیموف ازبکستانی در حالی تنها ریاست فدراسیون جهانی بوکس را در اختیار دارد که نامش در لیست اینترپل قرار گرفته و متهم است که در ارتباط با مافیا قرار دارد.
رحیموف از ماه ژانویه بهعنوان رییس موقت فدراسیون جهانی بدون اینکه مجوز کمیته بینالمللی المپیک را داشته باشد، فعالیت خود را آغاز کرد. او بدون توجه به هشدارهای IOC برای حضور در انتخابات ریاست این فدراسیون کاندیدا شد و در نهایت در انتخاباتی پرهرج و مرج که نوامبر گذشته در هتل رویال مسکو صورت گرفت با ۸۶ رای از ۱۳۴ رای ماخوذه در رقابت با سریک کونابایوف قزاق، ریاست فدراسیون جهانی را برعهده گرفت. بعد از انتخاب پرهزینه رحیموف، بوکس یک قدم دیگر به حذف از المپیک نزدیک شد.
مناقشه AIBA و IOC البته یک مناقشه کهنه است و درگیری فدراسیون جهانی بوکس و کمیته بینالمللی المپیک سالهاست شروع شده و انتخاب رحیموف به آن دامن زد. IOC برای نخستین بار بودجه فدراسیون جهانی بوکس را به حالت تعلیق درآورد و تا ۳۰ آوریل به آنها برای اصلاحات بودجه، مبارزه با دوپینگ، داوری و مشکلات داخلی فرصت داد.
فدراسیون جهانی بوکس در ماه ژانویه رحیموف را بهعنوان رییس موقت خود انتخاب کرد. AIBA همچنین چندین داور را پس از قضاوت نادرست در المپیک ۲۰۱۶ ریو اخراج کرد اما بعدا برخی از آنها را مجددا برای داوری انتخاب کرد. کمیته ضد دوپینگ این فدراسیون تا حد زیادی فعال نیست و هنوز هیچ پروژه رسمی برای بهبود داوری وجود ندارد.
کمیته بینالمللی المپیک از فدراسیون جهانی بوکس خواست تا ۲ وزن مردان خود را برای المپیک توکیو کم کرده و در مقابل ۲ وزن به زنان اضافه شود اما این پیشنهاد از سوی فدراسیون جهانی مورد موافقت قرار نگرفت.
توماس باخ رییس IOC در این باره گفت: ما واقعا در خصوص فدراسیون جهانی بوکس نگران هستیم.
با وجود همه این اتفاقات در آخرین برنامهای که درباره جدول مسابقات المپیک ۲۰۲۰ توکیو منتشر شده، بوکس حضور دارد. توماس باخ رییس کمیته بینالمللی المپیک در این باره گفت: ما میخواهیم بوکس یک رشته المپیکی باشد و میخواهیم این رشته را در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو بیاوریم.
وی افزود: سوالی که با آن مواجه هستیم این است که چه کسی باید این اتحادیه را سازماندهی کند؟ اتحادیه جهانی باید این کار را انجام دهد یا اینکه ما راه دیگری را پیدا کنیم؟ این بستگی به بررسیهای ما به بدنه فدراسیون، مسائل مالی، قضاوتها و داوریها دارد. این موضوع بسیار جدی است.
توماس باخ خاطرنشان کرد: ما میخواهیم این کار را انجام دهیم چون بوکس رشته مهمی در ورزش است. بوکس یک ورزش مهم به شمار میرود بنابراین میخواهیم برای بوکس برنامه داشته باشیم.
کاراته؛ کمپین برای جوانمرگ
رشته کاراته به رغم قدمت و جذابیت فراوان در قبال بقیه رشتههای رزمی تا به امروز در المپیک حضور نداشته و بسیاری دلیل این اتفاق را بیکفایتی فدراسیون جهانی کاراته میدانند. رشتهای که به نوعی خاستگاه سایر رشتههای رزمی به شمار میرود اما تا به امروز حضور در المپیک را تجربه نکرده. با توجه به میزبانی توکیو در المپیک ۲۰۲۰ و اینکه ژاپن خاستگاه و مهد این رشته رزمی محسوب میشود، کاراته بعد از سالها این فرصت را یافت تا در بازیهای المپیک حضور پیدا کند و توکیو ۲۰۲۰ نخستین حضور خود در بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا را جشن خواهد گرفت اما این نخستین و آخرین حضور کاراته در المپیک خواهد بود چراکه هیات اجرایی المپیک این رشته را از بازیهای ۲۰۲۴ پاریس حذف کرده! ماه گذشته اعلام شد که این رشته رزمی از بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس کنار گذاشته شد که به این ترتیب، رشته «برک دَنس» (Break Dance) بهعنوان جایگزین این رشته رزمی در المپیک فرانسه معرفی شد.
دو رشته ورزشی بیسبال و کاراته که در المپیک ۲۰۲۰ توکیو حضور دارند، برای شرکت در المپیک ۲۰۲۴ شانس خود را از دست دادهاند و طبق اخبار موجود، رشتههای اسکواش، اسنوکر و شطرنج در تلاش بودند تا خود را به المپیک پاریس برسانند اما حضور چهار رشته برک دَنس (جایگزین کاراته)، ورزشهای صعودی، موج سواری و اسکیتبورد قطعی شده است.
با این وجود فدراسیون جهانی کاراته فشار خود را برای حضور این رشته در بازیهای ۲۰۲۴ زیاد کرده است. فدراسیون جهانی کاراته در طول ۲ روز جلسهای که در پاریس برگزار کرده، فعالیتهای خود را آغاز کرد تا مطمئن شود این رشته در برنامه بازیهای المپیک ۲۰۲۴ حضور خواهد داشت.
گزارش پیشرفت کار در کمپین Karate2024 # مورد بحث قرار گرفت که هدف آن نشان دادن وحدت این ورزش است و درخواست میکند که کاراته در فهرست ورزشهای اضافی در برنامههای بازیهای المپیک اضافه شود. هواداران تشویق شدهاند تا با استفاده از هشتگ و گسترش پیام «KARATE: Olympic sports» به این رشته کمک کنند.
در ماه مارس پاریس ۲۰۲۴ اعلام کرد که پس از دیدار با چهرههای برجسته کاراته، از جمله آنتونیو اسپینوز، رییس فدراسیون جهانی، پیشنهاد خود را برای برگزاری ورزشهای جدید در برنامه المپیک بازنگری نخواهد کرد. هدف مسوولان جهانی کاراته این بود که پاریس ۲۰۲۴ را متقاعد سازند تا کاراته را بهعنوان پنجمین ورزش اضافی، در کنار اسکیت بوردینگ، ورزشهای صعودی، موجسواری و حرکات موزون، به بازیهای ۲۰۲۴ اضافه کنند اما تلاش آنها موفقیتآمیز نبود.
- 17
- 2