
تا زمانی که پاداش قهرمانان پرداخت نشده، یک موضوع وجود دارد اما وقتی پول از حساب وزارت ورزش خارج و به حساب فدراسیونها واریز میشود؛ هزار و یک داستان پیش میآید. از نحوه محاسبه پاداش ورزشکاران گرفته تا رسیدن پاداش به یک کارمند فدراسیون و اتفاقهایی که در مسیر تخصیص پاداش مربیان پیش میآید و در نهایت همیشه این مربیان هستند که ناراضیاند. این نارضایتی زمانی بیشتر میشود که در برخی رشتهها، برخی چهرهها به جای مربی در فهرست پاداش قرار میگیرند؛ مثل اتفاقی که امسال هم افتاده است.
یکی از دغدغههایی که در ارتباط با پرداخت پاداش قهرمانان بازیهای آسیایی و پاراآسیایی وجود دارد، لیستی است که فدراسیونها آماده میکنند و به وزارت ورزش میدهند تا برایشان پاداش بگیرند.
امسال شرایط با قبل کمی فرق کرده و این فهرست به این ترتیب چیده میشود که اسامی، سمت و عنوانشان نوشته شده و مقابل اسامی، امتیاز هر فرد تعیین میشود که این هم الگوی مشخصی دارد. مثلا ورزشکاری که طلا گرفته، ۱۶۰ امتیاز میگیرد و هر امتیاز برای او ۳ میلیون تومان محاسبه میشود. این فهرست شامل مربی، سرپرست و سایر عواملی که همراه تیم بودهاند هم میشود. تفاوتش با دفعات قبل این است که رقم به صورت کلی و بدون تقسیمبندی واریز نمیشود. پیش از این بارها اتفاق افتاده بود که پاداش ورزشکاران به حساب فدراسیونها واریز شده اما هر فدراسیون به گونهای که صلاح دانسته آن را توزیع کرده است. البته در مورد ورزشکاران این اتفاق نیفتاده چون به خاطر رقم مشخص، بسترش فراهم نبوده اما در سایر موارد رفتارهای چندگانهای صورت گرفته است. برای مثال سال گذشته وقتی پاداش مدالآوری در سالهای ۹۵ و ۹۶ به حساب فدراسیونی واریز شد، این فدراسیون به جای اینکه پاداش را به قهرمانان پرداخت کند، آن را سپردهگذاری کرد. در حالیکه این کار خلاف آییننامهای است که ۲۰ روز زودتر از تاریخ سپردهگذاری به همه فدراسیونها ابلاغ شده بود.
یا مثلا فدراسیونی دیگر بخشی از بدهیهایش را داد و کمی دیرتر پاداش قهرمانان را واریز کرد که این به ضرر ورزشکارانش شد چون در زمان واریز پاداش، سکه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود اما به فاصله چند روز از مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان گذشت.
تمام این اتفاقها افتاده و حالا هم این نگرانی وجود دارد که با واریز پاداش بازیهای آسیایی و پاراآسیایی جاکارتا به حساب فدراسیونها باز هم از این دست اتفاقها تکرار شود. نگرانی که خیلی هم بیجا نیست. برای مثل در فدراسیون دوومیدانی دیده شده که نام تیمور غیاثی، سخنگوی سازمان تیمهای ملی دوومیدانی و هاشم صیامی، دبیر فدراسیون به جای مربی پرتابها رد شده است. آنهم در شرایطی که از ملیپوشان پرتابی، فقط احسان حدادی مدال گرفته که مربی احسان، مک ویلکینز آمریکایی است و بسیار بعید است از این پاداش چیزی به او برسد. جالب است که سخنگوی فدراسیون به صراحت مصاحبه میکند و نام صیامی، دبیر فدراسیون که نقشش در جاکارتا، گرفتن ویدئو برای شبکه ورزش بود، کنار سجاد مرادی رد شده که دو شاگردش، یک طلا و یک نقره گرفتهاند. گفته میشود مجموع رقمی که برای غیاثی و صیامی رد شده، حدود ۱۴۰ میلیون تومان میشود که همین موضوع صدای بقیه را درآورده است. این پاداش برای کسانی است که در موفقیت یک تیم یا ورزشکار نقش مستقیم داشتهاند و سهم مربی، باید به مربی برسد. از این دست اتفاقها بیتردید در رشتههای دیگر هم میافتد و حالا باید دید راه حل وزارت ورزش برای جلوگیری از وقوع اتفاقهای اینچنینی آنهم در سالی که با این زحمت پول پاداشها جور شده، چیست؟ فرامرزیان، معاون مالی و پشتیبانی وزارت ورزش ابتدا نکته قابل توجهی میگوید. او که در ماجرای پاداشها اتفاقهای زیادی را به چشم دیده است، میگوید: «روسای فدراسیونها را مدیون کردم و گفتم که این پول، پول مردم است.»
او در ادامه با بیان اینکه میگوید اصلش بر اعتماد است، توضیحاتش را در ارتباط با کاری که وزارت ورزش کرده تا حقی از کسی ضایع نشود، میگوید: «من برای تک تک عنوان آدمها مبلغ را نوشتم و خودم امضا کردم. همه برگهها جدول با اسم دارد و امتیازات هر فردی مشخص شده و دقیقا عنوان شده که این امتیاز بابت چه چیزی است. مثلا فدراسیون به طور دقیق روشن کرده آقا یا خانم «ایکس» برای فلان مدال، اینقدر امتیاز میگیرند. این برگهها را من و آقای داورزنی امضا کردیم و تحویل دادیم و امضا گرفتیم. زمان تحویل هم اعلام کردیم که از تکتک افراد، رسید بگیرند و به من بدهند. بعد این رسیدها مطابقت داده میشود و اگر متوجه اختلافی شویم، حتما برخورد میکنیم و این مبلغ از پولهای دیگری که فدراسیونها در وزارت دارند، کسر میشود.»
معاون وزیر که معتقد است این نهایت کاری است که وزارت ورزش میتواند انجام دهد، میگوید: «نمیدانم برای کنترل اینکه حقی از ورزشکار یا فرد دیگری ضایع نشود، چه کار دیگری باید انجام دهیم. با وجود اعتمادی که به همکارانمان داریم اما همه سعیمان را کردیم که اتفاقی از این دست چیزهایی که میگویید، نیفتد.»
با این شرایط و جدول سفت و محکمی که معاون وزیر از آن دفاع میکند، باید ببینیم در روزهای آینده چه اتفاقی میافتد و چه خبرهایی از فدراسیونها بیرون میآید. باید دید آیا وزارت جدولی که در آن نام دبیر یک فدراسیون بهعنوان مربی رد شده را امضا کرده و از آن دفاع میکند؟ این البته تنها یک مثال است و موضوع را باید در سطح وسیعتری دید.
آزاده پیراکوه
- 13
- 2