تیروکمان، سنگنوردی، اسکیت، فوتبالدستی و... مهمترین فدراسیونهایی هستند که با پول، ورزشکاران را به مسابقات راه میدهند معاون وزیر ورزش قول پیگیری موضوع را داده بود اما خبری از رسیدگی نشد
دریافت پول از ورزشکاران برای حضور در مسابقات، اتفاقی است که در سالهای اخیر بارها از سوی فدراسیونهای مختلف شاهد آن بودیم. البته در این میان فدراسیون تیراندازی با کمان در این زمینه سردمدار تمامی فدراسیونها بوده و در سالهای گذشته بارها اخباری مبنی بر دریافت پول از کمانداران برای اعزامهای بینالمللی به گوش رسیده است. اینبار حتی فدراسیون برای مسابقات داخلی هم ورودیه ٨٠هزار تومانی قرار داده تا عجایب مدیریت محمدعلی شجاعی در تیراندازی با کمان تکمیل شود.
٨٠هزار تومان برای مسابقه انتخابی
نخستین مسابقه انتخابی تیمملی تیراندازی با کمان و رنکینگ کشوری در سال ٩٧ طبق اعلام فدراسیون روزهای ٦ و ٧ اردیبهشتماه به میزبانی بیرجند برگزار میشود. فدراسیون تیراندازی با کمان ارسال ابلاغیهای به استانها ورودیه هر ورزشکار را ٨٠هزار تومان غیر از غذا و خوابگاه اعلام کرده است.
البته هزینه اسکان برای شرکتکنندگان رایگان و برای همراهان ٩٠هزار تومان اعلام شده و همچنین هزینه غذا نیز ٣٠هزار تومان برای ٢روز درخواست شده است. فدراسیون در این اطلاعیه اعلام کرده، ابتدا باید فیشهای واریزی مبالغ درخواستی ارسال شود تا مجوز حضور هر کماندار در مسابقات را صادر کند. حالا مشخص نیست چرا فدراسیون برای مسابقات انتخابی تیمملی قصد دارد از کمانداران ٨٠هزار تومان ورودی بگیرد و این پول در چه بخشی برای این نفرات هزینه خواهد شد.
سابقه قبلی فدراسیون تیروکمان
در چند سال اخیر که محمدعلی شجاعی ریاست فدراسیون تیراندازی با کمان را برعهده داشته، بارها شاهد چنین اتفاقات مشابهی در این فدراسیون بودیم. اعتراض ملیپوشان به اینکه برای اعزامهای برونمرزی باید مبالغ سنگینی پرداخت کنند، به جایی نرسیده و حتی حالا برای مسابقات داخلی هم فدراسیون از ورزشکاران پول دریافت میکند.
همین چند ماه قبل بود که فدراسیون تیراندازی با کمان در اقدامی پرحرف و حدیث اعزام برخی کمانداران به مسابقات قهرمانی جهان در آرژانتین را مشروط به پرداخت ١٦میلیون تومان توسط ملیپوشان کرد. چندباری هم این مسأله را در سالهای اخیر قبل از اعزام کمانداران به جامجهانی آمریکا شاهد بودیم که مسئولان فدراسیون با وجود سفر خود با پول بیتالمال اعزام ورزشکاران را به قید پرداخت هزینههای سفر اعلام کرده بودند.
اتفاقی مشابه در سنگنوردی
چندی پیش بود که مسابقات سنگنوردی جام فجر در زنجان با حضور برترین ورزشکاران این رشته برگزار شد و با حاشیههای زیادی همراه بود. فدراسیون ١٥٠هزار تومان از هر سنگنورد بهعنوان هزینه غذا گرفته بود و درنهایت یک شاخه گل به نفرات برتر هدیه داد. این اتفاق باعث شد تا تقریبا تمامی فینالیستها اقدام به تحریم این رقابتها کنند و جنجال بزرگی را رقم بزنند. به نظر میرسد فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی هم اقدامی مشابه با فدراسیون تیراندازی با کمان در یک رقابت سطح بالا انجام داده است.
پولگرفتن از ملیپوشان اسکیت
چند سال قبل و پیش از روی کارآمدن محمدرضایی در فدراسیون اسکیت اخباری مبنی بر گرفتن پول از ملیپوشان برای اعزامهای خارجی به گوش میرسید. این شایعات که با اظهارات ملیپوشان تبدیل به واقعیت شد، درنهایت تغییراتی را در فدراسیون به همراه داشت. یکی از ملیپوشان در آن دوره هزینه اعزام هر نفر توسط فدراسیون به مسابقات آسیایی را ٧میلیون تومان و به رقابتهای اوپن فرانسه را ٦میلیون تومان عنوان کرده بود. این درحالی است که برخی ملیپوشان اعتقاد داشتند خودشان با مبلغ کمتری میتوانستند به مسابقات بروند و حتی چنین درخواستی کرده بودند که از سوی فدراسیون رد شد.
فوتبالدستی و ٦میلیون برای هیچ
یکی از دیگر موارد مشابه مبنی بر دریافت هزینه اعزام از ورزشکاران ملیپوش یک رشته در یکسال اخیر به انجمن فوتبالدستی مربوط میشد. تیم فوتبالدستی ایران در شرایطی به آلمان اعزام شد که رئیس انجمن فوتبالدستی از هر یک از ملیپوشان این رشته مبلغ ٦میلیون تومان بهعنوان هزینه سفر دریافت کرده است. دریافت این مبلغ از ملیپوشان فوتبالدستی نشان میدهد که سفر آنها به آلمان هیچ هزینهای برای فدراسیون انجمنهای ورزشی نداشته است.
البته رئیس این انجمن که دریافت این مبلغ را با توجه به کمبود بودجه طبیعی عنوان کرده بود، با انتقادات تندی از سوی ملیپوشان مواجه شد. آنها معتقد بودند با وجود پرداخت این هزینه به فدراسیون در لابی هتل و مکانهای عمومی شبها را سپری میکردند. حتی تصاویری هم از وضع بد ملیپوشان این رشته منتشر شد که با واکنشهای گستردهای همراه بود.
تأمین بودجه از جیب ورزشکاران!
با اینکه اخبار زیادی در سالهای اخیر مبنی بر پولگرفتن فدراسیونها از ورزشکاران ملیپوش منتشر شده، هیچوقت نهادهای نظارتی به این مسأله ورود نکرده و پاسخ روشنی به معترضان ندادهاند. حتی داورزنی در یکی از مصاحبههای خود چنین مسألهای را در اختیار مدیریت فدراسیونها دانسته و البته قول پیگیری داده بود. همواره توجیه روسای فدراسیونها نیز کمبود بودجه بوده و اینکه هزینه اعزامهای خارجی و برگزاری مسابقات داخلی را نتوانستند از روشهای دیگری به دست آورند.
با این حال آیا گرفتن پول از ملیپوشان میتواند راه مناسبی برای کسب درآمد فدراسیونها باشد؟ هیچوقت هم درباره چگونگی هزینهکرد پولی که از ورزشکاران توسط فدراسیونها دریافت میشود، منتشر نشده و این اتفاق ابهامها را افزایش داده است. بدون شک فدراسیونها نمیتوانند در نقش آژانسهای هواپیمایی عمل کرده و هزینههای یک سفر ورزشی را از ملیپوشان دریافت کنند. همین اتفاقات در سالهای اخیر خیلی از استعدادها را به دلیل وضع مالی نهچندان مناسب از حضور در مسابقات داخلی و بینالمللی بازداشته و به همین راحتی ورزشکارانی که شاید میتوانستند بیشتر از آنهایی که پول اعزام را پرداخت کردند، بدرخشند، از صحنه ورزش حذف شدهاند.
به نظر میرسد با نظارت دقیق وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک باید از تکرار این اتفاقات در فدراسیونها جلوگیری شود. فدراسیونها که بودجه دولتی دریافت میکنند و نقش قهرمانپروری دارند، چطور برای اعزام تیمملی به مسابقات بینالمللی هم از خود ورزشکاران پول دریافت میکنند؟ جدا از بودجه دولتی، روسای فدراسیونها وظیفه دارند با جذب اسپانسرها هزینههای اضافی خود را پوشش دهند اما به نظر میرسد گاهی اوقات این افراد با روشی نامناسب و گرفتن پول از ورزشکاران میخواهند ضعفهای خود را جبران کنند.
- 18
- 3