به گزارش خراسان ، حذف تیم ملی والیبال ایران از نوزدهمین دوره رقابتهای قهرمانی جهان اتفاقی بود که در جریان دومین بازی شاگردان کولاکوویچ در مرحله دوم رقابتها رقم خورد. هرچند که پیش از اعزام این تیم به بلغارستان مثل روز روشن بود که سروقامتان ایران به دلیل فشردگی رقابتهای اخیر شانس چندانی برای درخشش در قهرمانی جهان ندارند اما شروع مقتدرانه ملیپوشان کشورمان در وارنا توقعات را از این تیم خسته بالا برد. تا حدی که به هیچ عنوان انتظار شکست مقابل بلغارستان در شروع مرحله دوم را نداشتیم اما این اتفاق رخ داد تا باخت به کانادا هم چاشنیاش شود و پازل حذف ایران با پیروزی روسیه مقابل ایتالیا و صعود روس ها به عنوان بهترین تیم دوم (بعد از لهستان) به مرحله سوم رقابت ها را تکمیل کند.
حذف ایران در مرحله دوم یک تورنمنت ۵ مرحلهای بار دیگر باب انتقادات را باز کرد تا این بار منتقدان مدعی شوند سرمربی مونتهنگرویی ایران آزمونش را پس داده و ثابت کرده که دیگر داشتهای برای تزریق به بدنه والیبال ایران ندارد. در این بین برخی هم نسل طلایی والیبال ایران را تمامشده دانستند. مصطفی کارخانه، مربی نامآشنا و کارشناس زبده والیبال ضمن ارزیابی عملکرد والیبال ایران در قهرمانی جهان، در مصاحبه با خراسان تاکید کرد کولاکوویچ میتوانست در کوچینگ تیم، عملکرد بهتری داشته باشد.
حذف تیم ملی ایران از رقابتهای قهرمانی جهان را چطور ارزیابی میکنید؟ دلیل این اتفاق خستگی بازیکنان بود یا سطح بالای مسابقات؟
هر ۲ عامل میتواند دخیل باشد. با همه تلاشی که بچهها کردند اما موفق به صعود از مرحله دوم نشدیم. به هر حال ما از قبل میدانستیم که سطح رقابتهای قهرمانی جهان بسیار بالاست و باید با آمادگی بیشتری وارد این مسابقات میشدیم. البته ما شروع بسیار خوبی در مرحله اول مسابقات داشتیم و برخلاف اکثر تورنمنتها که شروع بدی داشتیم اما در قهرمانی جهان خیلی خوب بودیم اما حیف که خوب تمام نکردیم. ما در اولین بازیمان در مرحله دوم با یک بلغارستان متحولشده روبهرو شدیم. ما در دریافت مشکل داشتیم و اگر باختیم به لحاظ زدن سرویسهای با ریسک بالا توسط حریفانمان بود.
ضعف در دریافت و سرویس مشکل همیشگی تیم ماست. چه راهکاری برای برونرفت از این مشکل پیشنهاد میکنید؟
ببینید ما نه راه پیش داریم نه راه پس. بنابراین باید در تمرینات زمان بیشتری را صرف دریافت و سرویس بگذاریم. ما تیمی بودیم که در گذشته خوب دفاع میکردیم ولی در حال حاضر آمار دفاعیمان بسیار پایین آمده. اگر میخواهیم حریفانمان را اذیت کنیم باید به سیستم دفاعیمان هم اهمیت بدهیم. این در حالی است که سیستم بازی ما بیشتر حملهای شده. خطاهایمان نسبت به گذشته کمتر شده اما باید در رقابتهای سطح بالا خطای کمتری مرتکب شویم. در مجموع عملکرد تیم ملی در جریان این رقابتها با افتوخیزهایی هم همراه بود. باید اتفاقات رخداده در جریان رقابتهای قهرمانی جهان را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم تا بدانیم آیا افراد اعم از فدراسیون، بازیکنان و کادرفنی براساس شرح وظایف خود عمل کردهاند یا نه.
این را هم بگویم که تنها بازیکنی که بیرون از تیم مانده بود مجتبی میرزاجانپور بود. او بازیکنی است که در مواقعی که تیم نیاز به شوک دارد میتواند با حرکات انگیزشیاش این شوک را به تیم وارد کند. اینکه مجتبی میتوانست جای چه بازیکنی باشد را نمیدانم. اما آنچه مشخص است اینکه مرحله دوم مسابقات قهرمانی جهان جدیتر شد اما ما آن جدیت لازم را در تیممان ندیدیم. هرچه در مرحله اول تیم ملی ایران جدیتر بود و رقبایمان جدی نبودند، در مرحله دوم همه چیز برعکس شد. اگر ما مرحله دوم را هم با همان جدیت شروع میکردیم شاید قضیه برعکس چیزی میشد که در حال حاضر رخ داده.
۲ ایراد به تیم ملی والیبال ایران گرفته میشود. یکی اینکه گفته میشود مقصر این باختها ایگور کولاکوویچ است. ایراد دیگر هم این است که نسل طلایی والیبال ایران دیگر تمام شدهاند. نظر شما چیست؟
بالاخره ایگور کولاکوویچ سرمربی تیم ملی است. او قطعا جوابگو خواهد بود. پس باید اجازه دهیم او به ایران برگردد و از خودش دفاع کند. در مورد نسل طلایی هم من اعتقاد دارم که تیم ۴ سال پیرتر شده. ما ۴ سال پیش در قهرمانی جهان رتبه ششم را به دست آوردیم. شاید یک جاهایی با تجربهتر شدیم اما تیم ۴ سال مسنتر شده. فرصت حضور در قهرمانی جهان هر ۴ سال یکبار فراهم میشود، در حال حاضر یک فرصت را از دست دادهایم و از حالا باید برای دوره بعد فرصتسازی کنیم کار دیگری نمیتوان کرد. در مجموع عملکردمان خوب نبود.
برخی معتقدند کولاکوویچ طی ۲ سال گذشته آزمون خود را پس داده و ثابت کرده که دیگر چیزی در چنته ندارد که به تیم ملی ایران تزریق کند...
وقتی میگویم باید عملکرد افراد را بر حسب شرح وظایفشان سنجید به همین دلیل است. به شخصه معتقدم کولاکوویچ میتوانست در کوچینگ تیم عملکرد بهتری داشته باشد. در مجموع میتوانستیم سرعت عمل بالاتری داشته باشیم؛ چه در مورد تایماوتها، چه در مورد استفاده از ویدیوچک و چه در مورد تعویضها. برخی کارها خیلی کند انجام میشود. مثلا در امتیاز ۲۴-۲۰ دیگر بازی تمام شده و اصلا دیگر تایماوت نگیریم بهتر است. وقتی در ست پنجم بازی در امتیاز ۵-یک تایم میگیریم این نشان میدهد تا حدودی سرعت کار کند است. ما میتوانستیم در برخی جاها با تعویضهای مناسب بازی را دربیاوریم و سرعت بازی حریف را بگیریم. اما متاسفانه من هم معتقدم در این زمینه سستیهایی وجود دارد؛ به خصوص اینکه تایماوتها در برخی مواقع خیلی دیر گرفته میشد. میشد بعضی بازیها را با تعویض مناسب برگرداند. وظیفه شما در هنگام کوچ این است که هم تیم خودت را آنالیز کنی و هم تیم حریف را زیر نظر داشته باشی و یک جاهایی هم به تیم انگیزه بدهی. بالاخره باید انرژی مثبتی داد و یک حرکتی کرد. اما برخی موارد تیم اصلا رها میشد. یعنی در جایی که تیم به بنبست میرسید و گیر میکرد به فردی خارج از زمین نیاز داشت که تیم را به جلو هول بدهد که متاسفانه چنین فردی یا نبود و یا ضعیف عمل میکرد.
سارا اصلانی
- 15
- 4