قهرماني آسيا ديگر روياي دختران ايران نيست. سپتامبر ۲۰۱۷ بانوان پاروزن ايران، در نبردي نابرابر با تيم هاي چين، کره جنوبي، قزاقستان و ديگر مدعيان قهرماني آسيا همه را پشت سر گذاشتند تا طوفاني در آب هاي آرام تايلند برپا کنند.
تيم روئينگ دو نفره سبک وزن بانوان با ترکيب نازنين رحماني و مريم اميدي، نخستين مدال تاريخ اين رشته که دست بر قضا خوشرنگ ترين مدال هم بود به چنگ آورد. حالا در روزگاري که آب درياچه آزادي هم ته کشيده است (!) نازنين رحماني از اوضاع دهشتناک اردوي تيم هاي ملي قايقراني ايران و حماسه اي که با دست خالي خلق شد، مي گويد؛ گفتگويي که اگر تا پايان آن با ما همراه باشيد، به عظمت اين حماسه پي مي بريد.
تيم روئينگ دو نفره سبک وزن بانوان دست به کار بزرگي زد و قهرمان آسيا شد؛ خبري که ورزشي هاي ايران با شنيدنش از شادي شوکه شدند، چه اتفاقي در آب هاي آرام پاتايا افتاد؟
- بله، اين نخستين مدال تيمي دو نفره سبک وزن بود که نصيب دختران ايران شد و چقدر خوشحاليم از اين که خوشرنگ ترين مدال را کسب کرديم. در روئينگ چهار نفره تيمي هم البته پيش از اين مدال نقره داشتيم اما در پاتايا به مقام قهرماني و نشان طلا رسيديم.
خدا را شکر نخستين سکوي ما در آسيا بالاترين بود. خوشحالم مردم را شاد کرديم و واقعا اين خاطره شيرين هرگز از ذهن مان پاک نمي شود. درباره اتفاقي هم که شما مي گوييد، پاسخش يک اسم است: نيکولا جيوگا، سرمربي رومانيايي تيم هاي ملي قايقراني ايران که بي گمان اين رشته را متحول کرده است. نه تنها شما بلکه خود ما هم فکر نمي کرديم طلا بگيريم، اما همه ديديد تيمي که هيچ گاه حتي سهميه المپيک را هم نگرفته بود، قهرمان آسيا شد، آن هم در دو نفره سبک وزن که ماده بسيار دشواري است و مدعيان فراواني هم دارد.
جيوگا تمرينات خاصي را در دستور کار شما قرار داده بود؟
- او با تمريناتش جادو کرد. جيوگا جادوگر قايقراني دنياست. دو ماه تمرينات طاقت فرسا و بسيار سختي را پشت سر گذاشتيم. در اين مدت، يک روز در ميان تست ماکزيمم مي داديم و حتي هفته آخر هر روز اين تست از ما گرفته مي شد؛ ضمن اين که ما روزي ۴۰ کيلومتر پارو مي زديم. تمرينات که تمام شد، جيوگا جادوي اصلي اش را به کار گرفت.
چه جادويي؟
- به ما گفت شما قهرمان آسيا مي شويد.
اين که فقط يک جمله است!
- نه؛ اين فقط يک جمله نيست. ما خواب قهرماني آسيا را هم نمي ديديم. شايد بزرگ ترين آرزوي ما مقام سوم و مدال برنز بود اما وقتي جيوگا آن طور با ما کار کرد و آن حرف ها را زد، نيروي اراده وجودمان را تسخير کرد. وقتي قهرمان شديم همه رقيبان ما تعجب کردند. آنها باور نمي کردند قايقراني ايران چنين پيشرفتي داشته باشد. آنها از ما مي پرسيدند چکار کرديد که حالا قهرمان شديد. حتي مسئولان قايقراني برخي کشورها به جيوگا پيشنهاد کار دادند.
جيوگا که قصد رفتن از ايران را ندارد؟
- فکر نمي کنم. ما تا بازي هاي آسيايي جاکارتا با جيوگا قرارداد داريم. او هم يک مربي حرفه اي و پايبند به اصول کارش است؛ البته به نظر مي رسد اگر درخشش قايقراني ايران تداوم داشته باشد، فکر مي کنم تا المپيک ۲۰۲۰ جيوگا در ايران باقي بماند و با تيم ما کار کند.
گويا در فينال لاين (خط قايقراني) بسيار خوبي نصيب شما شد. اين موضوع هم در قهرماني روئينگ دو نفره بانوان تاثير داشت؟
- بدون شک همين طور بود، اما اين اتفاق بايد مي افتاد. طبق قانون، از آنجا که من و مريم (اميدي) در مقدماتي بهترين نتيجه را کسب کرده بوديم، بايد در لاين وسط و در بهترين موقعيت قرار مي گرفتيم. اين اتفاق هم يکي از عوامل موفقيت ما شد.
اگر اين طور است، چرا تيم روئينگ سنگين وزن ايران که در مقدماتي به مقام نخست رسيد، در رقابت فينال به لاين ششم رفت؟!
- بله. درست مي گوييد اما قرار گرفتن ما در لاين ۶ آن رقابت به دليل وزن قايق مان بود! وزن قايق سنگين وزن ما يک کيلو کمتر از استاندارد بيشتر بود و به همين دليل، لاين ششم براي تيم سنگين وزن ما در نظر گرفته شد. رقابت در آن اوضاع بسيار سخت است. وقتي در چنين خطي پارو مي زنيد، موج ديگر پاروزنان مدام به سمت قايق شما رانده مي شود و اين اتفاق تاثير زيادي روي کيفيت کار پاروزنان دارد، اما ما در آن رقابت هم قهرمان شديم.
انگار براي قايق هاي تيم پسران هم اتفاقات عجيب و غريبي افتاده بود، درست است؟
- بله! قايق تيم روئينگ سنگين وزن مردان ما ۱۳ کيلو از استاندارد بيشتر بود و حتي پاروزنان ما در آن جا نمي شدند! اين اتفاق بر روحيه همه اعضاي تيم تاثير منفي گذاشت.
خب، سنگيني قايق پسران ما که نبايد روي روحيه دختران تاثير بگذارد!
- (مي خندد) ما يک تيم بوديم و هستيم؛ همه ما يک خانواده بوديم و مگر مي شد ناراحتي بچه ها روي ما تاثير نگذارد؟ به هر حال، خدا را شکر همه چيز را شکست داديم و قهرمان شديم.
فيلم رقابت فينال شما در روئينگ سبک وزن، درست مانند يک فيلم سينمايي بود. آنجا، آن روز در پاتايا شما ابتداي مسابقه عقب افتاديد و در ادامه ناگهان همه را گرفتيد. اين تاکتيک جيوگا بود؟
- اين اتفاق در دور مقدماتي هم افتاد. قايق ها همه ابتداي مسابقه محکم استارت زدند ولي ما آرام بوديم و در ادامه آنها را گرفتيم. در فينال هم اين اتفاق تکرار شد؛ ابتدا عقب افتاديم و بعد وارد مسير شديم و رقابت را جبران کرديم. به ۱۵۰۰ متر که رسيده بوديم، تيم کره جنوبي تلاش زيادي کرد تا در کورس با ما بماند اما آنها تحليل رفته بودند و ما با شايستگي قهرمان قاره کهن شديم.
اين اتفاق کمتر در روئينگ مي افتد، قبول داريد ريسک کرديد؟
- حق با شماست. ما ريسک کرديم! ريسکي که جواب داد و موفق بود.
اردوي تيم شما پيش از مسابقات آسيايي تايلند در ابهر برگزار شد. دليل انتخاب اين شهر چه بود؟
- تيم ما در روئينگ دو هزار متر رقابت مي کند اما در پيست درياچه آزادي فقط مي توانستيم هزار متر پارو بزنيم. براي همين به ابهر رفتيم تا در پشت سد کينه ورس تمرين کنيم. هميشه مجبوريم قبل از مسابقات پشت سدها تمرين کنيم؛ البته در ابهر هم خيلي به ما سخت گذشت؛ ابتدايي ترين امکانات را در آن اردو نداشتيم. آب آشاميدني آنجا نبود و آب گرم هم براي استحمام وجود نداشت!
از درياچه آزادي صحبت کرديد. چه بلايي سر اين درياچه آمده و چرا آب آن اين روزها اين قدر کم شده است؟
- بله، متاسفانه اين بار اول نيست که درياچه آزادي دچار چنين وضعي مي شود. هر سال صداي پاي پاييز که مي آيد اين اتفاق مي افتد. از تايلند که برگشتيم اوضاعش را ديدم. اصلا وضع خوبي ندارد. درياچه آزادي براي تمرين ما دست کم بايد سه متر عمق داشته باشد اما بچه هاي تيم کانوي کانادايي به ما گفتند زمان تمرين در اين درياچه پاروهاي شان به کف زمين مي خورد! متاسفانه حتي يک پيست استاندارد براي روئينگ نداريم. متاسفانه نگاه مسئولان به قايقراني چندان عميق نيست. اين در حالي است که قايقراني پس از دووميداني، پرمدال ترين ورزش دنيا در المپيک ها به شمار مي آيد.
پس از قهرماني در آسيا، مسئولان استان کرمانشاه از شما حمايت کردند؟
- نه، هيچ حمايتي نمي شوم. هيچ جايزه و تشويقي براي من در نظر گرفته نشد. هيئت قايقراني استان فقط زماني که من در مسابقه اي کاپ مي گيرم با من تماس مي گيرند و مي گويند بيا کاپ را تحويل هيئت بده! وزارت ورزش هم پاداش ما را سالانه مي دهد؛ به اين ترتيب، آخر سال پاداش قهرماني در آسيا را مي گيريم.
متاسفانه فدراسيون هم هر چند ماه يک بار حقوق ناچيز ما را مي دهد. حقوق من ۵۰۰ هزار تومان است که چند ماه مي گذرد تا بخشي از حقوق هاي عقب افتاده ما را بدهند. به تازگي هم گفتند اوضاع مالي خوبي نداريم. ما دانشجو هستيم و بايد شهريه بپردازيم.
بار حمايت از ما فقط روي دوش خانواده مان است. حتي مکمل هاي ما را هم خانواده هاي مان تامين مي کنند. تک تک بچه هايي که وارد ورزش روئينگ مي شوند، به دليل عشقي است که به اين ورزش دارند. روئينگ در قايقراني هم بدترين شرايط را بين ديگر ماده ها دارد. ما ۱۲ ماه سال در اردو هستيم و چند روز بعد هم بايد اردوي بازي هاي آسيايي جاکارتا را آغاز کنيم.
با اين سختي ها، قول مدال بازي هاي آسيايي جاکارتا را مي دهيد؟
- بله، ما مي مانيم و با همه چيز مي جنگيم. در جاکارتا همه تيم ها با تمام قوا به رقابت مي پردازند و ما هم به اميد خدا براي بهترين نتيجه به اندونزي مي رويم.
- 11
- 3