درحالی که فقط یکماه تا شروع بازیهای آسیایی جاکارتا فرصت باقی است اما هنوز تکلیف ۳ سهمیه پاراگلایدر ایران مشخص نیست. این درحالی است که کمیته برگزارکننده بازیهای آسیایی ۱۶ سهمیه شامل۱۰ خلبان مرد و ۶ زن به تمامی کشورهای شرکتکننده در این رقابتها اختصاص داده اما کمیته ملی المپیک ایران به ۳ سهمیه شامل ۲ مرد و یک زن اکتفا کرده.
حال آنکه تیم کامل مردان در ۲ رشته فرود دقت و مسافت ۵ نفره و تیم کامل زنان در هر یک از این ۲ رشته ۳ نفره است. نکته دیگری که اخیرا درخصوص اعزام پاراگلایدر ایران به بازیهای آسیایی مطرح است اینکه شنیده میشود انجمن ورزشهای هوایی تصمیم گرفته با حذف تک سهمیه بانوان این رشته، نام۱۰ مرد را برای اعزام به فدراسیون انجمنهای ورزشی معرفی کند. موضوعی که اعتراض شدید دارنده طلای مسابقات مقدماتی جامجهانی- ترکیه و اولین بانوی ایرانی که قرار است در جامجهانی پاراگلایدر شرکت کند را به دنبال داشته.
فاطمه افتخاری بانوی ۲۹ساله پاراگلایدر ایران ضمن گلایه از اتفاقات اخیر در تشریح ماجرا به خراسان میگوید: «علیرغم ۱۶ سهمیه درنظر گرفته شده برای پاراگلایدر ایران در بازیهای آسیایی، طبق تصمیمگیریهای انجام شده تنها ۳ سهمیه به این رشته اختصاص داده شده که شامل ۲ مرد و یک زن است و با این تفاسیر قرار نیست هیچ تیمی از ایران با ترکیب کامل به این رقابتها اعزام شود. با اینحساب اولین سوالی که مطرح است اینکه چرا باید تیم پاراگلایدر ایران به گونهای به مسابقات اعزام شود که هیچ شانسی برای مدالآوری نداشته باشد؟ این درحالی است که افغانستان با ۱۶ سهمیه راهی جاکارتا میشود. نکته جالبتوجه اینکه یکسری از بانوان پاراگلایدرسوار افغان برای آموزش به ما مراجعه کردهاند و حتی برخی از آنها که تنها یکسال است پرواز را آغاز کردهاند، از ما درخواست داشتند برایشان برنامه تمرینی بنویسیم! آنوقت در چنین شرایطی یکی از مسئولان هیئت انجمنهای ورزشی به نقل از انجمن ورزشهای هوایی به من اعلام کرد که چون در بخش بانوان شانس مدالآوری نداریم، در لیست اولیه، نام هیچ خانمی از پاراگلایدر درج نشد.» او ادامه میدهد: «اولین اعتراضم به این موضوع بود که چرا در لیست اولیه نام هیچ خلبان خانمی درج نشده؟ انجمن میگوید ما یک لیست ۱۰، ۱۲ نفره تهیه کردهایم و درحال تلاش برای افزایش سهمیهها هستیم.»
افتخاری به کنایه میگوید: «واقعا دستشان درد نکند. اما بهتر نبود نام ۶ خانم هم در لیست اولیه ثبت میشد تا تلاشها برای افزایش سهمیه به یکباره صورت گیرد؟ چرا در همان بدو امر صورت مسئله را با حذف نام خانمها از لیست پاک کردند که حالا بخواهند با برگزاری جلسه و... به دنبال افزایش سهمیهها باشند؟ اعتراض اصلی من به این مسئله است. اعتراض دیگرم به کامل نبودن تیم اعزامی است و اینکه اصلا اعزام ۳ نفره (۲ آقا و یک خانم) چه مفهومی میتواند داشته باشد؟ وقتی هم که از طرف کمیته ورزشهای هوایی اصفهان و اداره ورزشو جوانان استانم پیگیر ماجرا شدم درنهایت نامه من اینطور به فدراسیون ارجاع شد که افتخاری میگوید چرا مرا اعزام نمیکنید؟ حال آنکه سوال اصلی من این است که چرا نام خانمها را از لیست اولیه حذف کردید؟!» برداشت شخصی افتخاری از اتفاق رخ داده اما در یک جمله خلاصه میشود: «مسئولان مربوطه چون دیدند سهمیه پاراگلایدر کم است و مردها هم از همه مهمترند، نام خانمها را از لیست حذف کردند. چون دیوار دخترها از همه کوتاهتر است. به همین سادگی.»
او در پیگیریهایی هم داشته به یک نکته رسیده: «فدراسیون و هیئت انجمنهای ورزشی به من گفتند که ما تاکید داریم ۲ آقا و یک خانم به جاکارتا اعزام شوند اما انجمن ورزشهای هوایی گفته ما هیچ خانمی نداریم که شانس مدالآوری در جاکارتا داشته باشد. این درحالی است انجمن ورزشهای هوایی به من گفت از طرف فدراسیون مشکلاتی برای اعزام خانمها به بازیهای آسیایی وجود دارد!» با این حال اما او مدعی است اعتراضهایی که داشته باعث شده لیست جدیدی در دست بررسی باشد: «بعد از نامهنگاریها و اعتراضهایی که داشتم، درنهایت لیست جدیدی تهیه شده که در آن نام ۴ خلبان خانم (که نام من هم در آن قرار دارد) و ۱۰، ۱۲ خلبان آقا درج شده.» افتخاری اما معتقد است لیست دادن در این بازه زمانی بسیار دیر است. آن هم در شرایطی که فقط یکماه تا شروع بازیهای آسیایی فرصت باقی مانده.
دارنده مدال طلای مسابقات قهرمانی مقدماتی جامجهانی با اشاره به سابقه بیش از یک دههاش در این رشته تاکید کرد طی این مدت همواره از منابع شخصی هزینه تهیه تجهیزات و حضور در رقابتهای بینالمللی را تامین کرده است: «۱۱ سال است که پرواز میکنم. سالانه در ۵، ۶ مسابقه بینالمللی با هزینه خودم شرکت میکنم و تاکنون ریالی بابت هزینه مسابقاتم از هیچ ارگان یا نهادی دریافت نکردهام. ما با هزینههای شخصی تجهیزات خود را تهیه میکنیم. آن هم با نرخ کنونی ارز. قیمت یک ست تجهیزات پاراگلایدر برای حضور در مسابقات چیزی حدود ۴ هزار یورو برای یک سال یا نهایتا یکسال و نیم است. ورودی مسابقه برونمرزی در آسیا چیزی حدود۱۰۰ تا۲۰۰ یورو و ورودی مسابقات اروپایی هم از۳۰۰ یورو به بالاست و این هزینه صرفنظر از هزینه رزرو هتل و هزینههای دیگر است. در چنین شرایطی کمتوجهی به دختران ورزشکار بسیار ناامیدکننده است.»
- 22
- 3