فدراسیون کشتی در چند سال اخیر کشتی بانوان را با رعایت پوشش اسلامی راهاندازی کرد و هر روز هم سعی در گسترش این ورزش در میان بانوان دارد. مسابقات نونهالان قهرمانی آسیا اولین مسابقاتی بود که در داخل کشورمان داوران زن رقابتهای مردان را قضاوت کردند. این مسابقات که در چند روز اخیر به میزبانی شهر کرج برگزار شد، شاهد حضور ۴ داور زن از کشورمان بود. این ۴ داور زن ایرانی که به عنوان قاضی فعالیت خود را پیگیری میکردند، به نوعی در این زمینه سدشکن بودند. قضاوت این داوران در مسابقات نونهالان قهرمانی آسیا بهانهای شد تا «ایران» با (مریم ارمآبادی، لیلا امانی، سمیه خانی بختیاری و فاطمه کدخدازاده) به گفتوگو بنشیند و صحبتهای آنها را درخصوص این تجربه متفاوت بشنود.
ارم آبادی: ما را از در بیرون بیندازند، از پنجره وارد میشویم
مریم ارم آبادی، داور بینالمللی کشتی میگوید: «در سالهای گذشته شاهد یکسری حرکات مثبت در کشتی بانوان بودیم تا این رشته در میان بانوان کشورمان نیز گسترش یابد. در این مسیر رسول خادم، رئیس فدراسیون و مجموعه فدراسیون کشتی بخوبی از بانوان این رشته حمایت کردند که نتیجه حمایتهای آنها قضاوت ۴ داور زن در مسابقات بینالمللی است.»
او عشق و علاقه بسیار زیادی به کشتی دارد و احساس خود را این گونه بیان میکند: «تنها مردان ایرانی عاشق کشتی نیستند و این عشق در میان بانوان ایرانی هم وجود دارد و شاید میزان علاقه بانوان نسبت به آقایان بیشتر باشد. میزان علاقه ما به کشتی تا حدی است که اگر ما را از در بیرون بیندازند، از پنجره وارد میشویم.» ارمآبادی درخصوص تجربیات داوری خود میافزاید: «ما اولین داوران زن ایرانی بودیم که زیر نظر خانم ادیت دوزا، مدرس اتحادیه جهانی کشتی تعلیم دیدیم و آزمونهای داوری را با نمره بالا به اتمام رساندیم.
در سال ۲۰۱۵ در مسابقات نونهالان قهرمانی اروپا قضاوت کردیم و این برای نخستین بار بود که در کشور خودمان مسابقات بینالمللی را قضاوت میکردیم.» این داور بینالمللی کشورمان ادامه میدهد: «ما نمایندگان بانوان ایرانی هستیم و دوست داریم در هر جایگاهی بهترین عملکرد را داشته باشیم. آرزوی ما قضاوت در المپیک است.»
امانی: امیدوارم داوری در کشتی تنها به ما ۴ نفر ختم نشود
لیلا امانی، یکی دیگر از ۴ داور بینالمللی کشورمان میگوید: «کار ما از مسابقات قهرمانی اروپا آغاز شد و با برنامهریزی خوب فدراسیون قطعاً میتوانیم مسابقات مهمتری را سوت بزنیم. ما ۴ داور آرزوی مشترکی داریم و این آرزو قضاوت در المپیک است. با توجه به پیشرفتمان در این رشته قطعاً بزودی به این آرزو خواهیم رسید.» او در پاسخ به این سؤال که آیا قضاوت در مسابقات مردان سختتر از مسابقات بانوان نیست؟
میافزاید: «قضاوت، قضاوت است و زن و مرد ندارد. وظیفه ما این است که طبق قوانین قضاوت کنیم و ما هم تلاشمان این است بهترین عملکرد را داشته باشیم.» این ۴ داور بینالمللی کشورمان سدشکن بودند و به عنوان اولین داوران بانوی ایرانی مسابقات مردان را قضاوت کردند.
این داور بینالمللی کشورمان درخصوص سدشکن شدنشان میگوید: «ما در ۹ تورنمنت مختلف قضاوت کردیم و خوشحالیم که به عنوان اولین بانوان داور ایرانی در مسابقات بینالمللی مردان قضاوت کردیم. البته امیدوارم که این موضوع تنها به ما ۴ نفر ختم نشود و بانوان دیگری هم بیایند و در بخش داوری فعالیت کنند.» امانی ادامه میدهد: «قطعاً به یاری رسول خادم مسیر پیشرفتمان بخوبی طی خواهد شد و امیدوارم حضورمان در این رشته انگیزه ای شود برای سایر بانوان کشورمان تا بیایند و در این زمینه فعالیت کنند.»
بختیاری: نمیخواهیم مسیرمان بسته باشد
سمیه خانی بختیاری، یکی دیگر از داوران بانوی بینالمللی کشورمان با اشاره به این موضوع که از ۱۴ سالگی ورزش را آغاز کرده است، میگوید: «ابتدا داور بینالمللی هندبال بودم و در سالهای گذشته در ورزش ووشو هم فعالیت داشتم. در حقیقت تفریح خانواده ما این بود که بچهها را میگذاشتند تا کشتی بگیرند، حال فرقی نداشت که بچه دختر باشد یا پسر.» او درخصوص قضاوت در بخش آقایان میافزاید: «در ورزش این مسائل وجود ندارد که مثلاً یک داور زن قضاوت یک مسابقه کشتی را برعهده بگیرد و دست کشتیگیر مرد را بالا ببرد.»
این داور بانوی کشورمان بیان میکند: «خادم و خانم مریم منظمی، نایب رئیس بانوان فدراسیون کشتی با راهاندازی کشتی در میان بانوان کار بزرگی انجام دادند. ما از صفر شروع کردیم و فدراسیون برای تعلیم ما زمان زیادی خرج کرد تا ما به اینجا برسیم.
ما نمیخواهیم مسیرمان بسته باشد و میخواهیم مسیر پیشرفتمان را ادامه دهیم. امیدواریم با تلاشهای رسول خادم روزی ما در المپیک قضاوت کنیم.» بختیاری بیان میکند: «ما در مسابقات نونهالان قهرمانی اروپا به عنوان داور وسط هم قضاوت کردیم و این تجربه بسیار خوبی برای ما بود. در آن مسابقات یک روز کشتی بانوان برگزار شد و ۲ روز کشتی مردان که ما هم در بخش بانوان و هم در بخش مردان قضاوت کردیم.»
کدخدازاده: قضاوت ما در اروپا باعث تعجب خیلیها شد
فاطمه کدخدازاده، داور کشتی نونهالان آسیا میگوید: «ما پیش از حضور در این مسابقات تجربه قضاوت در مسابقات نونهالان قهرمانی اروپا را داشتیم، مسابقاتی که در مجارستان برگزار شد و از ما ۴ بانوی داور ایرانی به عنوان قاضی و داور وسط استفاده شد.» او ادامه میدهد: «رسول خادم برای گسترش کشتی در بین بانوان تلاش زیادی کرد و راه را برای بانوان علاقهمند به کشتی باز کرد. قضاوت داوران ایرانی در مسابقات نتیجه حمایتهای فدراسیون و شخص خادم است که امیدوارم این حمایتها ادامه داشته باشد و ما بتوانیم مسابقات مهمتری را قضاوت کنیم.»
کدخدازاده میگوید: «قضاوت ما در مسابقات قهرمانی اروپا موجب تعجب خیلیها شد، مسئولان برگزاری مسابقات قهرمانی اروپا معتقد بودند که با وجود اینکه ایران کشتی بانوان ندارد، چگونه ما توانستیم این مسابقات را قضاوت کنیم؟ فدراسیون کشتی پس از گسترش کشتی کلاسیک کلاسهایی برای ما برگزار کرد و ما این کلاسها را با موفقیت به پایان رساندیم و در نهایت با تأیید اتحادیه جهانی کشتی توانستیم در مسابقات مختلف قضاوت کنیم.»
این داور بین المللی کشتی معتقد است که میتواند به همراه ۳ داور بانوی کشورمان بیش از این پیشرفت کند. او میافزاید: «آرزوی ما قضاوت در المپیک است و از نظر من در شرایط کنونی میتوانیم حتی در مسابقات معتبری همچون المپیک نیز قضاوت کنیم.»
محمد محمدی سدهی
- 19
- 3