ماجرا از پست جنجالی بهداد سلیمی کلید خورد و پس از چند روز هنوز ادامه دارد. تب اعتراض ورزشکاران به تفاوت در ارقام پاداش بین فوتبالیستها و سایر رشتهها هنوز فروکش نکرده و در این میان مسئولان ورزش در اظهار نظرهایشان، ورزشکاران را به خویشتنداری و مواجهه درست با حقایق دعوت کردهاند.
در این شرایط یکی از ورزشکاران صاحب جایگاه ایران نظراتی خواندنی دارد. کیمیا علیزاده، نخستین بانوی مدالآور کشورمان در المپیک معتقد است که تمامی ورزشکاران در حال تلاش هستند و حقشان توجه و رسیدگی بیشتر از سوی مسئولان است.
این بانوی تکواندوکار کشورمان صحبتهایش با ایران را با اشاره به زمان بازگشتش به میادین آغاز کرد: «۴،۵ ماه دیگر تمریناتم را آغاز میکنم و به میادین بازمیگردم. البته در حال حاضر مشغول بدنسازی هستم و آرام آرام تمریناتم را ادامه میدهم تا بتوانم در المپیک ۲۰۲۰ حضور یابم. بعد از آسیب دیدگی و عمل جراحی که داشتم، تصمیم گرفتم مدتی از تکواندو و کلاً ورزش دور باشم تا از لحاظ ذهنی ریکاوری کنم. در واقع خودم را درگیر مسابقات و نتایج نکردم.»
کیمیا علیزاده پس از المپیک ۲۰۱۶ ریو و کسب اولین مدال تاریخ ورزش زنان ایران در المپیک با بدشانسیهای زیادی مواجه شد. مصدومیتهای پیاپی این بانوی تکواندوکار باعث شد او تنها در مسابقات جهانی ۲۰۱۷ کره جنوبی موفق به کسب مدال نقره شود و پس از آن مسابقات یا در کسب مدال ناکام بود یا به دلیل مصدومیت مسابقات را از دست داد. او بیان داشت: «قطعاً هدفم این است که همان کیمیای قبل شوم و مجدداً با مدالآوری پرچم ایران را بالا ببرم. من از دو طریق میتوانم جواز حضور در المپیک توکیو را کسب کنم که یکی رنکینگ المپیکی است، متأسفانه به دلیل عدم حضورم در مسابقات گذشته راهیابی به المپیک از این طریق امکانپذیر نیست.
راه دیگر این است که با حضور در مسابقات کسب سهمیه قارهای به این مهم برسم که فکر میکنم ۴ ماه پیش از المپیک توکیو این مسابقات برگزار میشود و تکواندو ایران میتواند در این مسابقات با دو نماینده شرکت کند. البته برای اعزام به مسابقات قارهای، مسابقات انتخابی در اردوهای تیم ملی برگزار میشود و در صورت انتخاب شدن به مسابقات اعزام خواهم شد و برای کسب سهمیه المپیک تلاش خواهم کرد.»
این بانوی نامدار تکواندو ادامه داد: «کسب نتیجه در المپیک به هیچ وجه قابل پیشبینی نیست و حتی ورزشکار یک روز قبل از مسابقه هم نمیداند که چه اتفاقی در انتظارش است. قبل از حضور در المپیک فکر میکردم که المپیک هم شبیه سایر مسابقات است و چیزی تغییر نمیکند اما حتی تاتامی المپیک هم شرایط متفاوتی با سایر مسابقات دارد.»
در حال حاضر شرایط تکواندو ایران چندان مناسب نیست و نفراتی همچون فرزان عاشورزاده و مهدی خدابخشی که جزو مدالآوران این رشته به حساب میآیند، از شرایط خوب خود کاملاً دور شدهاند. نفر سوم المپیک ۲۰۱۶ ریو در وزن ۵۷ کیلوگرم، در این خصوص گفت: «به هر حال هر ورزشکاری دوران اوجی دارد و ممکن است این دوران کوتاه یا طولانی باشد. بعد از دوران اوج هم هر ورزشکاری افت میکند که هم اکنون شرایط تکواندوکاران ما این گونه است.»
علیزاده ادامه داد:«متاسفانه در کشور ما زمانی که ورزشکار افت میکند فشارها تاحدی زیاد میشود که ورزشکار نمی تواند به دوران اوج خود بازگردد. همین موضوع باعث میشود که کار ورزشکار سخت تر شود و نتواند همانند قبل عمل کند. این که میگویند قهرمان شدن راحت است اما قهرمان ماندن کار بسیار سختی است، کاملا صحیح است. کسی که قهرمان نشده از او انتظار زیادی ندارند اما زمانی که یک ورزشکار قهرمان شد همه فشار میآورند تا قهرمانیها تکرار شود که تحمل این فشار کار بسیار سختی است. برای این دو تکواندوکار دعا میکنم که بتوانند با تحمل فشارها به دوران اوجشان بازگردند، من میدانم بازگشت به دوران اوج چقدر سخت است.»
کیمیا معتقد است چنین فشارهایی تنها در کشورما وجود دارد: «من بازیکنی را میشناسم از کشور ترکیه به نام «ایرم یرمان» که قهرمان جهان بود و یک سال نتوانست در مسابقات مختلف مدال بگیرد اما مسئولان فدراسیون تکواندو ترکیه این بازیکن را رها نکردند و آنقدر روی او کار و سرمایهگذاری انجام شد که بعد از یک سال به اوج بازگشت و هم اکنون در تمامی تورنمنتها طلا میگیرد و در سال ۲۰۱۸ بهترین تکواندوکار جهان شد. یک تکواندوکار بانوی انگلیس هم چنین شرایطی داشت و او را رها نکردند. متأسفانه در زمانی که بازیکنان ما در اوج هستند، حمایت میشوند اما زمانی که از این دوران فاصله میگیرند، رها میشوند.»
نظر اولین مدالآور بانوی ایران در المپیک درخصوص جدال اخیر ورزشکاران با فوتبالیستها چنین است: «این اختلاف وجود دارد و دیده میشود اما نمیتوان گفت که حق فوتبالیستهای ما نیست که پاداش بگیرند و منکر این نیستیم چرا که آنها هم تلاش میکنند اما حقیقتاً حق ورزشکاران دیگر هم این نیست که دیده نشوند. حتی ورزشهای مدالآورمان در المپیک هم دیده نمیشوند. تمامی ورزشکاران در حال تلاش هستند و تمرینات سختی را پشت سر میگذارند و حقشان خیلی بیشتر از اینهاست.»
بانوان فوتسالیست اردیبهشت ماه سال جاری قهرمان جام ملتهای آسیا شدند و قرار شد مبلغ ۲۲ میلیون تومان به آنها پاداش داده شود و با گذشت ۸ ماه هنوز خبری از این پاداش نیست. کیمیا علیزاده با تأکید بر اینکه انصاف نیست بانوان فوتسالیست با وجود قهرمانی در جام ملتها، کماکان منتظر پاداش ناچیز ۲۲ میلیون تومانی باشند، افزود: «متأسفانه تفاوت در ارقام پاداشها در ورزش بانوان بیشتر است. بانوان با مبالغ ناچیز ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان با تیمها قرارداد میبندند اما متأسفانه همین مبلغ ناچیز را به آنها نمیدهند. طبیعی است آنها با شنیدن پاداشهای چند میلیون دلاری به فوتبالیستها، ناراحت شوند و واکنش نشان دهند.»
محمد محمدی سدهی
- 16
- 5