جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۹۰۰۶۱

آثار باستانی، تاریخی و زیبای شهر ساری

آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری
ساری یکی از پرجمعیت ترین و بزرگترین شهرهای ایران می باشد که در گذشته پایتخت کشورمان بوده است. پیشینه زندگی در ساری به دوران مس‌سنگی برمی‌گردد و کاوش‌های باستان‌شناسی از آثار باستانی بسیاری در این کشور حکایت می کند. در ادامه این مقاله از سرپوش به آثار باستانی ساری اشاره می شود.

درباره ساری 

ساری یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرهای ایران است که در قسمت شمالی کشور قرار دارد. این شهر پایتخت پیشین ایران و مرکز استان مازندان می باشد. ساری پرجمعیت‌ترین و بزرگ‌ترین شهر استان مازندران نیز هست و براساس آخرین داده های جغرافیایی بیشترین طول آن ۱۴ کیلومتر است.

باداب سورت ساری به عنوان دومین میراث طبیعی این شهر در کشور ثبت شده است، ساری دارای قدمتی ۶۰۰۰ ساله به عنوان یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران شناخته می شود. 

به مردمان اهل ساری؛ ساروی می گویند. این شهر در ککوهپاینه های رشته کوه البرز قرار دارد و دو ناحیه دشتی و کوهپایه ای دارد، ارتفاع ساری ۵۴ متر بالاتر از سطح دریا است. ساری دارای آب و هوایی معتدل و نمناک در تابستان، همچنین زمستان هایی نسبتا سرد و مرطوب می باشد. این شهر با برخورداری از کوه، جنگل و دریا معمولاً دارای آب‌وهوای معتدل و مرطوب است.

تاریخچه زندگی در ساری به دوران مس سنگی مربوط است و براساس کاوش های باستانی، سفالهای ۶۰۰۰ ساله و ابزارهای سنگی در این شهر پیدا شده اند. صفویان توجه زیادی به ساری داشتند، آقا محمد خان قاجار که بنیان قاجار را پایه گذاشت در نوروز ۱۱۵۱ خورشیدی ادعای سلطنت کرد و ساری را به عنوان پایتخت ایران انتخاب کرد. 

سرآغاز شکوه و پیشرفت ساری به دوران بعد از قاجاریان برمی گردد، زمانی که نظام شهری نوین ساری از دوران پهلوی شروع شد و به عنوان یکی از اولین شهرهای ایران دارای راه آهن سراسری شد. پس از پایان جنگ جهانی دوم توسعه ساری ادامه یافت و ساری کانون پذیرش جمعیت شد. این شهر دارالملک تاریخی مازندران است

آثار باستانی ساری

بانک ملی

ساخت بانک ملی ایران به اوایل دوران پهلوی مربوط است، میدان شهرداری در این شهر قرار دارد که در تاریخ ۳ بهمن ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ۳۰۳۱ ثبت شد. 

عکس قدیمی بانک ملی ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ بانک ملی

سه گنبدان

یکی از باشکوه ترین یادگاری های ایران باستان؛ سه گنبدان می باشد که به صورت هرمی شکل با سری کمانی ساخته شده است به همین دلیل تخریب این بنا بسیار سخت بوده که به وسیله فتحعلی شاه و اقوامش در سه مرحله صورت گرفته است. 

زیر هرکدام از گنبدها آرامگاه های ایرج، سلم و تور (تورج) پسران فریدون شاه قرار گرفته که زمان شاهنشاهی منوچهر بنا شده است، سپس در زمان فرمانروایی توس کامل شد.

با هزاران افسوس تا سال ۱۳۷۰ فقط چاله ای بزرگ از ویرانه آن در کنار میدان شهرداری و ساختمان استانداری دیده می شد که آن هم پر شد و اکنون نیز بوستانی همتراز با خیابان انقلاب یا شاه قدیم به جای مانده است. کهنسالی این بنا بسیار زیادی است به طوری که تاریخ دقیقی را نمی توان به آن نسبت داد. 

سه گنبدان ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ سه گنبدان

شاطر گنبد

شاطر گنبد یکی از بناهای آرامگاهی ساری است که ساخت آن به قرن نهم هجری قمری برمی گردد، زمانی که تیموریان بر ایران حاکم بودند. این سازه در یک کیلومتر ساری قرار دارد و برای مدت ها در محاق قرار داشت اما به دنبال بی توجهی آسیب های بسیار زیادی دید. اکنون نیز در اطراف و سقف این بنا درختان و گیاهان سبزی روییده اند که اگر به آنها توجهی نشود؛ می توانند بنا را به طورکلی تخریب کنند. شاطر گنبد در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۶۴ با شماره ثبت ۱۶۷۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

شاطر گنبد ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ شاطر گنبد

کهنه باغشاه

این بنا توسط شاهان صفوی ساخته شد اما زمان پادشاهی رضا شاه خراب شد و منجر به ساخت خیابان خیام کنونی شد، البته هنوز هم می توان آثار باغ را در املاک خصوص مردم مشاهده کرد. 

نوباغشاه

این باغ به دست محمد میرزا ملک آراء در زمان فتح علی شاه ساخته شد، سپس عمارت هایی شبیه به چهل ستون اصفهان در آن بنا گذاشته شد که بعدها در زمان رضا شاه و با دستور ایشان به پادگان تبدیل شد. 

شاهزاده حسین

امام زاده شاهزاده حسین در قسمت باختری ساری قرار دارد و به سال ۸۹۰ برمی گردد. 

شاهزاده حسین، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ شاهزاده حسین

خانه کلبادی

خانه کلبادی در قسمت مرکزی شهر ساری و نزدیک به میدان اصلی قرار دارد، اکنو نیز به عنوان اداره میراث فرهنگی از آن استفاده می شود. پیشینه این خانه به ۱۲۰ سال قبل برمی گردد. از جمله خصوصیات معماری این بنا می توان به اتاق‌ها، حجره‌ها، شاه نشین، گرمابه، اصطبل، حیاط اشاره کرد، همچنین روی پنجره‌ها و ارسی‌ها می توان تزئینات با شیشه رنگی را مشاهده کرد که صحنه چشم نوازی را ایجاد می کند.

خانه کلبادی ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ خانه کلبادی

عمارت فاضلی

یکی از جاذبه های گردشگری ایران عمارت فاضلی است که در محله آب انبار نو ساری واقع شده و دو عمارت مسکونی دارد که به دوران قاجار و پهلوی مربوط هستند. براساس اطلاعات شرکت عمران و مسکن سازان مازندران، خانه فاضلی اکنون کاربری خاصی ندارد و عموم مردم امکان بازدید از آن را دارند. هدف اصلی از بازسازی و مرمت این اثر باستانی مرمت ساختمان‌های قدیمی اطراف این عمارت و رسیدن به یک مجموعه تاریخی با کاربری فرهنگی شاخص در شهر ساری است.

عمارت فاضلی ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ عمارت فاضلی

خانه سردار جلیل ساروی

خانه سردار جلیل متعلق به یکی از امرای بانفوذ ارتش وقت (سالار مکرم) لطفعلی خان سردار جلیل بوده است که تاریخ ساخت آن به دوران قاجار برمی گردد. این خانه در قسمت مرکزی شهر ساری و خیابان نادر کوچه سردار واقع شده است. این بنا به دنبال بی توجهی های میراث فرهنگی و گردشگری مازندران آسیب های بسیار زیادی دیده است. بنای سردار جلیل در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ۵۴۰۱ به ثبت آثار ملی ایران رسید. 

خانه سردار جلیل ساروی، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ خانه سردار جلیل ساروی

حمام وزیری

این بنا نیز در مرکز شهر ساری و در کنار خانه کلبادی قرار دارد و از لحاظ نوع معماری، مصالح و ویژگیهای ساختمانی از ابنیه دیدنی و مشهور مازندران به شمار می‌رود. ان بنا نیز متعلق به دوران قاجاریه‌است.

حمام وزیری ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ حمام وزیری

مسجد فرح آباد

فرح آباد مجموعه ای تاریخی است که در ۲۸ کیلومتری شال ساری و ورودی فرح آباد، ۲ کیلومتری ساحل دریای مازندران و محدوده فعلی روستای فرح آباد قرار گرفته است. این مجموعه دارای دیوارهای به جای مانده از کاخ سلطنتی همچنین مسجد و پل است که به دستور شاه عباس صفوی به عنوان تفرجگاه ساحلی پایه گذاری شد.  

از جمله خصوصیات مهم این بنا می توان به مسجد با ایوانهای بلند، شبستانها. حجره هاو مناره‌ها اشاره کرد. از آنجایی که شاه عباس از سمت مادرش بهشهری بود؛ علاقه زیادی داشت تا مازندران را به آبادانی برساند به همین دلیل بناهای زیادی در این استان بنا کرد. 

فرح آباد در آن زمان روستای کوچکی بود به نام طاهان که در دوره صفویه به بندری پر رونق تبدیل و به فرح آباد تغییر نام و به دارالسرور و دارالسلطنه شهرت یافت. 

مسجد فرح آباد ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ مجسد فرح آباد

آب انبار میرزا مهدی

این آب انبار در قمست مرکزی شهر ساری قرار دارد و به دوران افشاریه یا زندیه مربوط می شود. منبع اصلی از طریق پبکان به پای شیر و انبار آب دسترسی دارد. پلکان آن گرد هستند و یک گند هلالی نیز دارد که به وسیله آجر و ملات ساخته شده است، در بخش دوگانی گنبد دریچه‌هایی برای فراهم آوردن روشنائی درون آب انبار تعبیه شده است. 

آب انبار میرزا مهدی، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ آب انبار میرزا مهدی

آب انبار نو

این آب انبار در مرکز شهر ساری است و جزئی از بافت قدیمی شهر محسوب می شود. این آب انبار به لحاظ کاربری مانند انبار میرزا مهدی است و بلندای آن از کف تا سقف چیزی برابر با ۴۰/۲۱ متر است. 

مسجد جامع ساری

اولین و قدیمی ترین مسجد ساخته شده در مازندران مسجد جامع ساری است که پیش از تبدیل شدن به مسجد ابتدا آتشکده زرتشتیان بود. محوطه مسجد در سالهای گذشته چند بار گمانه زنی شده و آثار تاریخی بسیاری از آن خارج شد که سرنوشت بعضی از این آثار نا معلوم است.

مسجد جامع ساری، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ مسجد جامع ساری

مسجد حاج مصطفی خان

مسجد حاج مصطفی‌خان سورتیجی در سال ۱۲۷۳ ساخته شد که در محله امام‌زاده عبدالله آن زمان و محله چهارراه برق کنونی قرار گرفته است. 

مسجد حاج مصطفی خان، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ مسجد حاج مصطفی خان

برج رسکت

این بنا در ۴۰ کیلومتری جنوب باختری شهر ساری و روستایی با همین نام واقع شده است. مسیر دسترسی به این برج از ساری شروع می شود و سپس به ترتیب بعد از گذر از دو راهی کیاسر و سد سلیمان تنگه به سوی باختر منحرف می‌شود که بیشتر بخشهای آن آسفالته می‌باشد. 

برج رسکت در بخش دودانگه ساری واقع شده و به وسیله آجر ساخته شده است. رایه های این بنا دارای مقرس کاری دو کتیبه به زبان های کوفی و پهلوی ساسانی هستند، احتمال می رود که این برج مقبره یکی از شهریاران آل باوند بوده و مربوط به سده پنجم هجری قمری باشد.

برج رسکت، آثار باستانی ساریآثار باستانی ساری؛ برج رسکت

گردآوری: بخش گردشگری سرپوش

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش