سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۳۰۰۰۳۳

جنگل ابر، زیباترین جنگل باستانی هیرکانی (+ تصاویر)

جنگل ابر,جنگل ابر شاهرود عکس,عکس جنگل ابرجنگل ابر، بخشی از جنگل های باستانی هیرکانی است
جنگل ابر در استان سمنان، طبیعتی بس فرح ‎بخش را به نمایش گذاشته است. جایی که زمین و آسمان به هم می‎رسند و می‎توانید در دشتی از ابر، درختانی چند میلیون‎ ساله در جنگلِ مرموز و عمیق را ببینید.

جنگل ابر، از زیباترین جاذبه های گردشگری ایران

جنگل ابر یکی از مشهورترین و زیباترین جاذبه های طبیعی ایران به شمار میرود و منطقه ای بین سمنان و گرگان که در تمام فصول اقیانوسی از ابر دارد. این جنگل زیبا به علت تکرار تشکیل پدیده اقیانوس ابر «جنگل ابر» نامیده شده است. جنگلی را تصور کنید که در آن ابرها آزادانه در حال رفت و آمد هستند. در جنگل ابر شاهرود اکثراً شاهد پوششی اقیانوسی هستیم که کل جنگل را فرا گرفته است. جنگل ابر در شاهرود بخشی از قدیمی ترین جنگل های هیرکانی است و گونه های نادر و منحصر به فرد گیاهی و جانوری را در خود جای داده است و با مناظر خارق العاده خود، هر ساله گردشگران متعددی را بسوی خود می کشاند. این ناحیه از حوالی آستارا در شمال غرب تا اطراف جنگل ابر در شرق ایران ادامه می یابد. 

جنگل ابر که در مسیر شاهرود به آزادشهر و در نزدیکی روستایی به اسم ابر قرار گرفته است، تا آزادشهر در استان گرگان امتداد پیدا می کند. در واقع این جنگل ها مرز بین منطقه های نیمه بیابانی استان سمنان و جنگل های انبوه استان گرگان هستند. جنگل ابر شاهرود بر ورای رشته کوه های دوردست و در امتداد قله ی ۴ هزار متری شاهوار قرار دارد. 

وسعت جنگل ابر

جنگل ابر به وسعت ۳۵ هزار هکتار است که ادامه جنگل های سرسبز شمال کشور به شمار میرود و برای اقیانوس ابری که فضای آنرا در بر می گیرد بسیار معروف شده است. جنگل ابر شاهرود در مجاورت دو ناحیه ی کم فشار (دشت گرگان) و پر فشار (منطقه ی ابر) قرار گرفته است، همین امر باعث شده در موقع انرژی گرفتن زمین، ابرها به آسانی جا به جا شوند. به علت اهمیت بالای طبیعی جنگل ابر، در سال ۱۳۸۹ به وسیله سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، بعنوان صد و چهاردهمین اثر طبیعی، در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شد و در سال ۱۳۹۳ هم در فهرست منطقه های چهارگانه حفاظت از محیط­ زیست، بعنوان منطقه­ حفاظت شده قرار گرفت.

پوشش گیاهی جنگل ابر

وجود ۸۵ نوع گونه گیاه مثل راش، بلوط، ممرز افرا، شیردار، توسکا، آزاد داغداغان، گونه های کلاه میر حسن، چوبک، اسپرس، دم روباهی، آویشن و شبدر به همراه گونه های گیاهی نادر مثل نارون، بارانک، سرخدار و مانند آن ها جنگل ابر را به موزه ای طبیعی تبدیل کرده است. آب و هوای خاص جنگل ابر شاهرود، درختان گوناگونی را در خود پرورش داده که بعضی از این درخت ها با شکل خاص خود روی زمین خزیده اند و منظره زیبایی پدید آورده اند. جنگل ابر یکی از بانک های گیاهان دارویی سرشار در کشور شناسایی شده است.

وضعیت جنگل ابر,جنگل ابر,جنگل ابر کجاستجنگل ابر، گیاهان دارویی کم نظیری دارد

گیاهان دارویی جنگل ابر

گیاهان دارویی یکی از مهم ترین و مورد توجه ترین موارد در جنگل ابر هستند. در واقع جنگل ابر سمنان با دارا بودن زیادترین گیاهان دارویی، همچون سرخدار که برای درمان سرطان رحم از آن استفاده می شود، یکی از مهم ترین منطقه های کشور به شمار می رود.

گونه های جانوری جنگل ابر

از گونه های جانوری جنگل ابر می توان خرس قهوه ای، گرگ، پلنگ، خوک غیراهلی، شغال، روباه، خرگوش كل و بز، شوكا و مار و از پرندگان كبک، كبوتر جنگلی، بلدرچین، عقاب جنگلی،كركس، شاهین، فاخته و قرقاول را نام برد.

قدمت جنگل ابر

قدمت جنگل ابر مربوط به جنگل های هیرکانی است که جزء بقایای دوران سوم زمین شناسی می باشد.

سوغات روستای ابر

نان کاک، کماچ، بلبلی، برگه زردآلو، هسته زردآلو، گیاهان دارویی، کشک، کره گوسفندی و گاوی، عسل، زعفران، صنایع دستی از سوغات روستای ابر است.

صنایع دستی مردم روستای ابر

کلاه پشمی بافی، گلیم بافی، حوله بافی، جاجیم بافی، قالی بافی، عروسک سازی و ... از معروف ترین صنایع دستی مردم روستای ابر است.

جاذبه های طبیعی و تفریحی جنگل ابر

>> آبشار شرشر و آلوچال:

آبشار شرشر و آلوچال، از معروف­ ترین آبشارهای جنگل ابر هستند که با توجه به مسیر صعب ­العبور برای رسیدن به آن­ها جزء جاذبه هایی مخصوص کوه­نوردان حرفه ­ای هستند. برای رسیدن به آبشار آلوچال، تشکیل شده از ۲ آبشار بزرگ، که در مسیرشان بر روی هم ریخته و یک شاخه­ ی اصلی را تشکیل می­دهند، باید جاده­ ی واقع در حواشی شمال­ غرب روستای ابر را تا رسیدن به کوه رستم طی کنید و بعد از آن مسیر پایکوبی شده­ کنار این کوه را تا جاده­ فرعی، پشت سر بگذارید و این جاده­ را که حدودا یک ساعت تا آبشار آلوچال فاصله دارد نیز طی کنید.

جنگل ابر سمنان,راه جنگل ابر,جنگل ابرآبشار شرشر و آلوچال، از معروف­ ترین آبشارهای جنگل ابر هستند

>> چشمه ترش و چشمه قطری:

چشمه­ های فراوانی در جنگل ابر موجود است که از دل زمین به بیرون جوشیده ­اند و هرکدام به زیبایی ­های جنگل ابر سمنان افزوده ­اند. چشمه­ جوشان ترش و قطری، دو نمونه از چشمه­ های مشهور در بین چشمه­ سارهای دیگر این محل هستند که بازدیدکنندگان فراوانی را به خود اختصاص داده ­اند.

>> آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی:

شیخ ابوالحسن خرقانی عارف نامی و شاعر ایرانی در تپه ای در شمال «قلعه نو خرقان» در ۲۴ کیلومتری شاهرود در باغی زیبا  آرمیده است. این عارف بزرگ که در قرن چهارم و پنجم هجری زندگی میکرد، «بایزید بسطامی» را مقتدای خویش می دانست. شیخ ابوالحسن خرقانی هم به مانند «ابوسعید ابوالخیر» از« احمد بن عبدالکریم قصاب آملی» خرقه گرفته است. شیخ ابوالحسن خرقانی، بزرگانی همچون «خواجه عبدالله انصاری» را تربیت کرده است. روستای قلعه ­نو خرقان، در حوالی جنگل ابر، با به همراه داشتن آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، شاعر و عارف ایرانی، از دیدنی­های مسیر رسیدن به جنگل ابر شاهرود است. یکی از عرفا و شعرای ایرانی که نقش مهمی در حفظ فرهنگ ایرانی داشته شیخ ابوالحسن خرقانی است. شیخ ابوالحسن خرقانی بر سر در عبادتگاه خود این چنین نوشته بود:« هر که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید، چه آن کس که به درگاه باری تعالی به جان ارزد البته برخوان ابوالحسن به نان ارزد.» امروزه این کلام به صورت تابلو بر سر در آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی نصب شده است.

جنگل ابر,تصاویر جنگل ابر,وضعیت آب و هوای جاده ای جنگل ابرآرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی از دیدنی­های مسیر رسیدن به جنگل ابر است

>> مقبره بایزید بسطامی:

بایزید بسطامی یک از مشهورترین عرفای کشور ایران و از بزرگان اهل تصوف در «بسطام» دفن شده است. تنها تزئین مقبره بایزید بسطامی یک پنجره مسقف آهنی است. ظاهر ساده و عاری از هرگونه تزئینات، حکایت از بی اعتنایی به مادیات و فرار از تجملات این مرد بزرگ دارد. مقبره ی این عارف نامی بعد از گذشت ۱۱ قرن هنوز هم همان طور ساده و عاری از هرگونه تجملات است. مقبره بایزید بسطامی در مسیر رسیدن به جنگل ابر است.

جاذبه های دیدنی جنگل ابر,جنگل ابر,جنگل ابر شاهرود عکساز جاذبه های دیدنی جنگل ابر، بایزید بسطامی

>> برج کاشانه بسطام:

در مسیر رسیدن به جنگل ابر میتوانید از، برج کاشانه بسطام دیدن کنید. قدمت این برج، طبق کتیبه سر در آن، به سده هفتم یا هشتم هجری، یعنی حدود ۸۰۰ سال قبل، برمی گردد. ارتفاع این برج تقریباً ۲۰ متر، یعنی چیزی در حدود یک ساختمان ۷ طبقه مدرن، است.

شاهرود جنگل ابر,وضعیت جنگل ابر,جنگل ابریکی از جاهای دیدنی جنگل ابر، برج کاشانه بسطام است

>> آبشار مجن:

علاوه بر جنگل ابر در شاهرود آبشار مجن نیز یکی از مکانهای دیدنی می باشد که  در شهری بن بست به همین نام «مجن» قرار گرفته است. شهر مجن تنها راه ارتباطی اش یک جاده ی آسفالته است که این شهر را به «شاهرود» و «بسطام» وصل می کند. برای رسیدن به آبشار مجن باید از دره مجن وارد طبیعت کوهستانی منطقه شد. بعد از ۲۰ کیلومتر پیاده روی در مسیر رود مجن شما قادر خواهید بود، این آبشار فوق العاده را از نزدیک تماشا کنید. رود مجن یک رود فصلی بوده و آب آن حتی در فصل تابستان هم بسیار سرد است. آب و هوای مجن در پاییز و زمستان سرد و یخبندان و در فصل بهار و تابستان معتدل است. با توجه به برودت هوا، بهترین فصل سفر به این منطقه فصل بهار و فصل تابستان است.

جنگل ابر,راه جنگل ابر,جنگل ابر درشاهرودآبشار مجن از زیباترین دیدنی های جنگل ابر

بهترین زمان سفر به جنگل ابر

اواسط فروردین ماه تا اوسط پاییز معمولاً اقیانوس ابر در فراز جنگل پدید می آید و این زمان فرصت خوبی برای سفر به جنگل ابر است. این فصل، خشن ترین و پرخطر ترین چهره ی جنگل ابر شاهرود را به شما نشان خواهد داد.

اهمیت جنگل ابر

جنگل ابر به سه علت برای جهان اهمیت دارد:

- جنگل ابر، بخشی از جنگل های باستانی هیرکانی است و گیاهان دارویی کم نظیری دارد.

- اکوتن جنگل ابر حائز اهمیت است؛ یعنی مرز میان بند بین دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی است. به طوری که میتوان در جنگل های این ناحیه درختان سوزنی برگ را در کنار درختان پهن برگ دید که این امر در گونه های جانوری هم تاثیرگذار بوده است.

جنگل ابر سمنان,جنگل ابر,وضعیت جنگل ابرجنگل ابر، در تمام فصول اقیانوسی از ابر دارد

- جغرافیای خاص منطقه که دو منطقه کم ارتفاع و بلند را در کنار هم قرار داده است حائز اهمیت است؛ به نحوی که شاهد تشکیل اقیانوس ابر در جنگل ابر هستیم که پدیده کم نظیری در جهان محسوب می شود.

موقعیت جغرافیایی جنگل ابر

جنگل ابر در ۴۵ کیلومتری شمال شاهرود در مسیر جاده شاهرود به علی آباد با مختصات جغرافیایی ۵۷ و ۵۴ تا ۱۲ و ۵۵ شرقی و ۴۲ و ۳۶ تا ۵۰ و ۳۶ عرض شمالی قرار داشته، از خاور به جنگل اولنگ، از جنوب به کوه قاسم و کوه ابر و قطری و از باختر به کوه یخام و تکیانو محدوداست.

گردآوری: بخش گردشگری سرپوش

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش