روستای طامه
در دامنه شرقی کوه کرکس و در ۷ کیلومتری جنوب غربی شهر نطنز، روستای طامه قرار دارد. بخاطر این که روستای طامه، منطقه ای کوهستانیست و در اطراف این روستا، چشمه و آبشار وجود دارد ، طبیعت اطراف آن بعنوان ییلاق خوش آب و هوای نطنز و شهرهای کویری اطرافش مثل بادرود است. شغل بیشتر مردم این روستا، کشاورزی و دامداریست که مهم ترین محصولات کشاورزی آن، گلابی می باشد که به آن تحفه نطنز می گویند. مردم این روستا گویش مخصوص به خود را دارند که گویشی زیبا و نسبتا سخت می باشد.
یک رود کوچک آبی در انتهای روستای طامه جریان دارد که سرچشمه اش از دامنه های کرکس می باشد که چندین آبشار زیبا را در مسیر خود به وجود آورده است و کوهنوردان را هدایت می کند تا به طرف قله بروند. این منطقه، دارای گیاهانیست که از آن ها می توان به آنغوزه، گون، رناس، آویشن، هندوانه ابوجهل، گزنه، شنگ و... اشاره کرد که این گیاهان، رشد قابل توجهی بخاطر کمبود بارندگی ندارند. مراسم های خاص این روستا مانند آئین« جل جلانی» است که این آئین به ثبت ملی رسیده و زمان برگزاری آن در شب چله است. همچنین از دیگر مراسم های این روستای زیبا می توان از مراسم نخل کشی در عاشورا و تاسوعا یاد کرد.
دیدنی های روستای طامه
دو دره ی زیبا در قسمت غربی روستای طامه وجود دارد که در انتهای یکی از این دره ها آبشار زیبایی به نام پاپول، وجود دارد که بطور تقریبی ۲۳متر ارتفاع دارد که باغهای باغشهر تاریخی نطنز و همچنین باغهای این روستای طامه را سیراب می کند. آبشارهای زیبایی به علت وجود آب فراوان در منطقه، در مسیر قله ی کرکس دیده میشود که موجب افزایش زیباییهای این منطقه شده است.
دره دیگری که به خاطر آبهای فراوانش باعث ایجاد آبشارهای زیبا در مسیر قله کرکس شده، پاکدار نام دارد. آبشارهای فصلی بسیار زیبایی در مسیرهای جنوبی قله ی کرکس( از مبدا روستای کشه) و همچنین مسیر شمالی( از مبداء روستای اوره و امامزاده سلطان) دیده میشود.
از دیگر دیدنی های روستای طامه می توان به چشمه لاگله، چشمه دلاوون، خانه های سنتی با پوشش چوب، چشمه خواجه فاضل، امامزاده سیدفاضل طامه با بقعه دوره تیموری و خار و پشت بام هایی با پوشش کاه گل اشاره کرد.
آیین و مراسم روستای طامه
مراسم کهن جلجلانی یکی از آئین های جالب و تماشایی روستای طامه محسوب میشود که از شب های ۱۷ تا ۱۹ دی ماه هر سال به مدت ۳ شب پی در پی برگزار می شود. نحوه ی شروع مراسم به اینصورت است که در غروب آفتاب، جوانان و نوجوانان روستا به صورت گروهی، در اطراف روستا به دامنه کوه های کرکس نطنز میروند و در هنگام شب، مراسم را با آتش زدن بوته ها و گون ها شروع می کنند.
کشاورزان روستای طامه در این شب ها، در دامنه کوه وقتی که شعله های آتش را می بینند به باغ هایشان سرازیر می شوند، هر یک سنگی در گلوگله درخت یعنی در محل رویش شاخه ها قرار می دادند و این کار از نظر آن ها خوش یمن بود و بر این باور بودند که در اثر این عمل، میوه درختان زیاد می شود.
یک ساعت پس از گذشت این آتش افروزی، هم زمان با گسترش تاریکی در روستا، این آتش تمام میشود جوانان از کوه سرازیر می شوند و تمامی آن ها به صورت دسته جمعی از یک مسیر وارد روستا میشوند و به ترتیب وارد خانه های روستا می شوند.
در بین جوانان، یک نفر با صدایی رسا در مقابل درب خانه، سرود مرسوم را می خواند. بعد از این که هر مصرعی را خواند، کمی مکثی می کند و بلافاصله حضار، بطور تیمی فریاد" هو" می زنند که صاحب خانه بعد از اتمام سرود، مقداری آجیل های محلی و قند و شیرینی و میوه را باتوجه به امکانات و وضع موقعیت محلی اش در سینی بزرگ مسی می گذارد و برای آن جمعیت می آورد.
پس از اجرای مراسم در روستای طامه، جالب اینست که اگر صاحب منزل بدون فرزند باشد تمامی افراد به منظور فرزنددارشدن او دعا می کنند و سوره(( والشمش)) توسط سرگروه خوانده میشود و بقیه گروه هم در پایان هرآیه جواب میدهند (( ..)) و بسیاری .....
بهترین زمان سفر به روستای طامه
در تمامی فصول سال، روستای طامه زیبایی های خاصی دارد که می توانید در هر فصلی از سال به آن سفر کنید. تمام قسمت های این روستا در فصل زمستان، پوشیده از برف و یخ میباشد و حتی نیمی از آبشار هم یخ زده است که چشمنواز و زیباست. بهتر است که در فصل زمستان، وسایلی مانند لباس و تجهیزات مناسب زمستان را بهمراه داشته باشید.
آدرس روستای طامه
برای این که به روستای طامه برسید باید ابتدا به اصفهان، شهرستان نطنز و در آخر روستای طامه بروید.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 14
- 1
اشرف
۱۴۰۲/۳/۱۹ - ۱۳:۲۰
Permalink