سه شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴
۰۹:۰۴ - ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۲۱۵۵۳
حوادث طبیعی

احتمال وقوع زلزله تهران با ۶ میلیون کشته یا زخمی/ یک زلزله شناس: این موضوع واقعیت اجتناب‌ناپذیر است

زلزله تهران,زلزله شدید در تهران
فریبرز ناطق الهی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی گفت: اگر زلزله‌ای با شدت ۷ ریشتر یا بیشتر در تهران رخ دهد، حدود ۱۰ میلیون نفر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و احتمالاً ۶ میلیون نفر کشته یا زخمی خواهند شد.

دیده‌بان ایران نوشت: براساس آمارها و تحقیقات، زلزله در تهران یک احتمال نیست، بلکه یک واقعیت علمی و قطعی است که تنها زمان وقوع آن مشخص نیست. مطالعات زمین‌شناسی، داده‌های تاریخی و بررسی‌های آماری نشان می‌دهند که تهران از دوره بازگشت زلزله عبور کرده و هر لحظه ممکن است با یک زمین‌لرزه ویرانگر روبه‌رو شود.

در همین راستا، سید محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران اخیرا از حتمی بودن وقوع زلزله ۷ ریشتری در پایتخت خبر داده و گفته است که «تهران مستعد زمین‌لرزه است و به دلیل وجود گسل‌های فعال و نیمه‌فعال، در معرض زلزله‌ای با شدت بالای ۷ ریشتر قرار دارد. براساس نظرات کارشناسان، دوره بازگشت این نوع زلزله‌ها حدود ۱۵۰ سال است و اکنون ۱۸۰ سال از آخرین زلزله پایتخت گذشته است.»

برای بررسی ابعاد عمیق‌تر این موضوع به سراغ فریبرز ناطق الهی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، دکتری مهندسی سازه از دانشگاه کلمبیای آمریکا، فوق تخصص در مقاوم‌سازی از مرکز اروپایی زلزله و فارغ‌التحصیل دانشگاه‌های آکسفورد انگلستان و ویسکانسین آمریکا رفتیم.

وقوع زلزله‌ای بزرگ در تهران در آینده‌ای نزدیک کاملا محتمل است

فریبرز ناطق الهی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در ابتدای اظهارات خود گفت: برخی اعضای شورای شهر اخیراً درباره خطر زلزله در تهران اظهار نظر کرده و هشدار داده‌اند. البته این موضوع سال‌هاست که مطرح می‌شود، اما همچنان هیچ اقدام مؤثری برای کاهش آسیب‌های آن انجام نشده است. در حال حاضر تهران بیش از ۳۰ سال از دوره بازگشت زلزله عبور کرده و اکنون هر لحظه ممکن است زلزله‌ای شدید در پایتخت رخ دهد.

این فوق تخصص مقاوم‌سازی از مرکز اروپایی زلزله عنوان کرد: براساس مطالعات زمین‌شناسی و تحقیقات انجام‌شده، حدود ۳۰ سال از زمان مطالعات آمایش سرزمین در سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۳ گذشته است. این تحقیقات نشان داده‌اند که تهران از نظر زلزله‌خیزی در شرایط خطرناکی قرار دارد و وقوع یک زمین‌لرزه شدید در آن کاملاً محتمل است. در واقع، داده‌های تاریخی نشان می‌دهند که در ۱۵۸ سال گذشته، تهران هر ۱۵ سال یک‌بار شاهد یک زلزله بزرگ بوده است، اما اکنون بیش از ۳۰ سال از آخرین زمین‌لرزه مهم گذشته، به این معنا که احتمال وقوع زلزله‌ای بزرگتر در پایتخت، بیشتر از قبل شده است.

نتیجه مانورهای کنونی زلزله، تنها هدر دادن بودجه است

ناطق الهی با انتقاد از ضعف مدیریت شهری و مدیریت بحران در تهران در مواجه شدن با زلزله‌های شدید احتمالی، گفت: موضوع مدیریت بحران زلزله در تهران تنها در زمان برگزاری مانورهای سالانه در اسفندماه مطرح می‌شود و پس از آن به‌سرعت فراموش می‌شود. یعنی در این زمان تنها یک نمایش رسانه‌ای اجرا می‌شود که تأثیر عملی خاصی ندارد. این روند هم هر سال تکرار می‌شود که شورای شهر هشدار می‌دهد، مانور برگزار می‌شود، چند روزی درباره زلزله صحبت می‌شود و سپس موضوع به حاشیه می‌رود. 

این زلزله‌شناس تصریح کرد: نتیجه این رویکرد چیزی جز هدر دادن بودجه نیست. هزینه‌های هنگفتی برای برگزاری مانورهای زلزله صرف می‌شود، اما این مانورها نه مردم را درگیر می‌کنند و آموزش خاصی برای آن‌ها به همراه دارند و نه هماهنگی مؤثری بین ارگان‌ها ایجاد می‌کنند. مسئولان باید توجه داشته باشند که ما در حال صحبت درباره یک مساله قطعی هستیم؛ زلزله تهران یک احتمال نیست، بلکه یک واقعیت اجتناب‌ناپذیر است که باید برای آن آماده بود.

ابعاد فاجعه احتمالی؛ ۶ میلیون کشته یا زخمی

این کارشناس که سال‌ها در زمینه قانون‌گذاری زلزله و مدیریت بحران فعالیت کرده است، هشدار داد که در صورت وقوع زلزله‌ای بزرگ در تهران، میزان تلفات انسانی احتمالا بسیار بالا خواهد بود. به گفته ناطق الهی، اگر زلزله‌ای با شدت ۷ ریشتر یا بیشتر رخ دهد، حدود ۱۰ میلیون نفر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و برآوردها نشان می‌دهند که احتمالاً ۶ میلیون نفر کشته یا زخمی خواهند شد. این رقم بسیار بالا است و نشان‌دهنده ابعاد فاجعه‌ای است که ممکن است در پایتخت کشورمان رخ دهد.

او همچنین توضیح داد که در صورت وقوع زلزله در تهران، مهمترین عامل در میزان خسارت، وضعیت گسل‌های فعال پایتخت است. تهران روی شبکه‌ای از گسل‌های فعال قرار دارد که شامل گسل‌های شمال، جنوب، شرق و غرب شهر می‌شود و در صورت وقوع زلزله، فعال شدن هر یک از این گسل‌ها می‌تواند باعث تخریب گسترده شود.

آن‌طور که ناطق الهی می‌گوید، با توجه به تراکم جمعیت و ساخت‌وسازهای نامناسب در تهران، اگر هرکدام از این گسل‌ها فعال شوند، خسارت‌های مالی و جانی غیرقابل جبرانی برجا خواهند گذاشت. مناطقی که روی گسل‌های اصلی قرار دارند، بیشترین خطر را دارند. به گفته این زلزله‌شناس، این خطر شامل مناطق شمال تهران که روی گسل‌های بزرگ قرار گرفته‌اند، جنوب پایتخت که زمین‌های سست‌تری دارد و غرب و شرق تهران می‌شود؛ به‌ویژه در مناطقی که ساخت‌وسازهای غیرمقاوم و بافت‌های فرسوده وجود دارد، میزان تخریب احتمالی بسیار بیشتر خواهد بود.

شورای شهر و شهرداری تهران؛ عملکرد ضعیف در مدیریت بحران

ناطق الهی از عملکرد مدیریت شهری و سازمان مدیریت بحران تهران انتقاد کرد و گفت که شورای شهر، شهرداری و سازمان مدیریت بحران تهران، تنها در زمان مانورها و نشست‌های رسانه‌ای به موضوع زلزله می‌پردازند و هیچ اقدام عملی مؤثری برای افزایش آمادگی شهروندان انجام نمی‌دهند. به گفته وی، «مسئولان شهری باید اطلاعات دقیق و واقعی را به مردم منتقل کنند، اما متأسفانه بیشتر درگیر نمایش‌های رسانه‌ای هستند تا اقدامات عملی.»

این فوق تخصص در مقاوم‌سازی از مرکز اروپایی زلزله همچنین به اظهارات اخیر رئیس سازمان مدیریت بحران تهران اشاره کرد که گفته بود «آمادگی تهران برای زلزله کمتر از ۵۰ درصد است.» ناطق الهی در این‌باره گفت: «این برآورد بسیار خوش‌بینانه است و در واقع، تهران هیچ آمادگی واقعی برای مقابله با زلزله ندارد.»

وی تاکید کرد: «حتی مانورهایی که برای زلزله برگزار می‌شود، پر از ایراد است. این مانورها با هزینه‌های سنگین اجرا می‌شوند، اما هیچ هماهنگی مؤثری بین ارگان‌ها ایجاد نمی‌کنند.»

مانورهای زلزله باید چگونه برگزار شوند؟

این کارشناس درادامه اظهارات خود توضیح داد که مانورهای زلزله باید دو هدف اصلی داشته باشند: 

«۱- ایجاد هماهنگی بین ارگان‌ها: در سراسر جهان، مانورهای مدیریت بحران با هدف افزایش هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی و ایجاد زبان مشترک بین آن‌ها برگزار می‌شود. اما در تهران، حتی در همین مانورهای برنامه‌ریزی‌شده، هماهنگی بین ارگان‌ها وجود ندارد. این در حالی است که در همین مانور اخیر، حتی دستگاه‌هایی که یک سال برای آن تمرین کرده بودند، در روز اجرا هماهنگ نبودند.

۲- آموزش و درگیر کردن مردم: در کشورهای پیشرفته، مردم از ماه‌ها قبل از برگزاری مانورهای زلزله آموزش می‌بینند و تمرین می‌کنند. اما در تهران، مردم هیچ نقشی در مانورها ندارند. اگر می‌خواهیم مانور موفقی داشته باشیم، باید از شش ماه قبل برنامه‌ریزی کنیم. باید در محله‌ها، مساجد، مدارس، پارک‌ها و دیگر فضاهای عمومی، آموزش‌های لازم را به مردم بدهیم. اما در تهران، تنها یک نمایش کوتاه برای مسئولان برگزار می‌شود که هیچ فایده‌ای ندارد.»

ناطق الهی در ادامه افزود: حتی برخی ناظران علمی که این مانورها را تأیید می‌کنند، ممکن است افرادی باشند که به‌نوعی به مجموعه‌های اجرایی وابسته هستند. اینجانب به‌عنوان یک کارشناس مستقل، از سال‌ها قبل مانورهای تهران را از دور بررسی کرده و متوجه شده‌ام که بین سازمان‌های مختلف هیچ هماهنگی واقعی وجود ندارد.

راهکار پیشنهادی؛ آمادگی واقعی، نه نمایش رسانه‌ای 

در پایان، این کارشناس پیشنهاد کرد که اگر واقعاً قرار است اقدامی مؤثر برای ایجاد آمادگی در برابر زلزله تهران انجام شود، باید از همین امسال برای سال آینده برنامه‌ریزی شود. به گفته وی، «به‌جای این که هر سال در اسفندماه یک نمایش برگزار شود، باید از همین امروز کار را شروع کرد. باید همه ارگان‌ها یک برنامه جامع داشته باشند و مهم‌تر از همه، باید مردم را در این فرآیند مشارکت داد تا عموم افراد جامعه آموزش‌های لازم را برای انجام اقدامات مؤثر در هنگام وقوع زلزله احتمالی، ببینند.»

  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش