سه شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴
۱۳:۰۶ - ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۱۱۴۹۳
حوزه بهداشت و رفاه

حذف برخی آزمایشات به دلیل نبود کیت تشخیصی

کیت شخصی,حذف برخی آزمایشات به دلیل نبود کیت تشخیصی
«برخی آزمایشگاه‎ها سه تا چهار هزار دستگاه دارند که احتیاج به کیت‎های باکیفیت دارند، اما اکنون این سه تا چهار هزار دستگاه در گوشه‌ای از آزمایشگاه خاک می‎خورند و عملاً استفاده‎ای از آنها نمی‎شود، چون کیت‌های مخصوص وارد نمی‎شوند یا قطره چکانی وارد می‎شوند و کفاف این تعداد دستگاه را نمی‎دهند، همین موضوع باعث ایجاد اختلال در تشخیص بیماری‎ها می‎شود.»

به گزارش ایران، حذف برخی آزمایش‌ها به دلیل نبود کیت تشخیص این روزها به معضل جدی در نظام سلامت تبدیل شده است. با اینکه دستگاه‌های پیشرفته‌ای در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی وجود دارد، اما تحریم‌ها حوزه آزمایشگاهی را نیز همچون دیگر بخش‌ها با مشکل کمبود یا نبود برخی لوازم از جمله کیت‎های تشخیصی روبه‎روکرده است، تا جایی که حدود سه هزار دستگاه در آزمایشگاه‎های کشور خاک می‎خورند و کیتی برای انجام تست، نیست یا آنقدرگران است که صرفه اقتصادی برای مسئولان آزمایشگاهی نداردکه کیت خارجی را خریداری کنند.

به همین دلیل آزمایشگاه‌ها دیگر نمی‎توانند برخی از آزمایش‌ها را انجام بدهند. به گفته دبیر انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، بیش از ۷۰درصد تشخیص بیماری‌ها برعهده آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی است، اما سهم حرفه آزمایشگاهی از منابع مالی نظام سلامت، فقط ۵‎درصد است. کارشناسان این حوزه معتقدند هزینه نکردن برای آزمایشگاه‎ها یعنی هزینه‎سازی برای آینده و بیماری‎هایی که تشخیص‎ آن‌ها به تعویق می‌افتند.

دکترشهروز همتی‌‎ رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران با بیان اینکه بی‌توجهی به واقعی شدن تعرفه‎های خدمات علوم آزمایشگاهی، منجر به تأخیر در تشخیص بیماری‎ها و تجویز درمان‎های نامناسب و افزایش بار مالی هزینه‎های سلامت می‎شود، می‎گوید: «یکی از موانع جدی در ارائه خدمات باکیفیت آزمایشگاهی، تعرفه‎های پایین و غیرواقعی این دسته از خدمات است. تعرفه‎های فعلی، آزمایشگاه‎ها را در شرایطی قراردادند که ناچار هستند، برای بقا برخی از آزمایش‎ها را از پنل‎کاری حذف کنند. این عمل به طور مستقیم، سلامت مردم را تهدید می‎کند که باید با اصلاح ساختار تعرفه‎گذاری، این روند متوقف شود. بی‎توجهی به این بخش نه تنها به کیفیت خدمات آسیب می‎رساند بلکه گریبانگیر مردم می‎شود.» 

دکتر همتی درباره حذف برخی از آزمایش‎ها توسط آزمایشگاه‎های تشخیص طبی، توضیح می‎دهد: «کیت‎های تخصصی و فوق تخصصی معمولاً از خارج وارد می‎شوند اگر هم تولید داخل شود، کم کیفیت هستند چون در بسیاری از موارد جواب مثبت کاذب و منفی کاذب ایجاد می‎کنند به این دلیل که تولیدکنندگان ایرانی هنوز به تکنولوژی که شرکت‎های خارجی برای تولید کیت با‎کیفیت دسترسی دارند، نرسیده‎اند. 

علاوه براین، نبود این کیت‎های تخصصی و فوق تخصصی حتی در آزمایشگاه‌های بزرگ کشور منجر شده است، برخی آزمایش‎ها از دسترس مردم خارج شوند. زمانی کیت‎هایی مثل متانفرین و نورمتانفرین که برای تشخیص بیماری فشارخون و… یا کیت‎هایی که برای تشخیص سرطان استفاده می‎شد از دسترس خارج شد، به این دلیل که دولت بودجه کافی برای واردات پرداخت نمی‎کرد.» 

چهارهزار دستگاه خاک می‎خورند

به گفته رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران، برخی آزمایشگاه‎ها سه تا چهار هزار دستگاه دارند که احتیاج به کیت‎های باکیفیت دارند، اما اکنون این سه تا چهار هزار دستگاه در گوشه‌ای از آزمایشگاه خاک می‎خورند و عملاً استفاده‎ای از آن‌ها نمی‎شود، چون کیت‌های مخصوص وارد نمی‎شوند یا قطره چکانی وارد می‎شوند و کفاف این تعداد دستگاه را نمی‎دهند، همین موضوع باعث ایجاد اختلال در تشخیص بیماری‎ها می‎شود. 

تغییر نرخ ارز یکی دیگر از چالش‎های پیش‌روی مسئولان آزمایشگاه‎های کشور است. رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران دراین باره توضیح می‎دهد: «با افزایش قیمت‎ها، حذف ارزترجیحی وعدم تعادل بین تغییر قیمت ارز و تعرفه‎های پرداختی به آزمایشگاه‎ها مشکلات فراوانی گریبانگیر مسئولان آزمایشگاه‎های کشور شد. با حذف ارز قیمت کیت‎ها ۵ برابر افزایش یافت اما تعرفه‎ها فقط ۴۶درصد بیشتر شد به همین دلیل آزمایشگاه‎ها برای حفظ موجودیت‎شان نمی‎توانند یکسری از آزمایش‎ها را انجام دهند، چون صرفه اقتصادی برای‌شان ندارد، این تست‎ها از دسترس مردم خارج می‎شوند و اثر خودش را بیشتر در شهرستان‎ها و مناطق کم‎برخوردار می‎گذارد.» 

حذف ارز ترجیحی برای آزمایشگاه‎ها

به گفته دکترهمتی، ‎از‎ آبان سال گذشته ارز ترجیحی برداشته شد و شاهد افزایش قیمت کیت‎ها بودیم، در نتیجه کیت‎های خارجی ۵ برابر افزایش قیمت داشتند، یعنی ۵۰۰ درصد رشد و کیت‎های داخلی هم با قیمت سه برابر فروخته می‌شوند. در حال حاضر بعضی از شرکت‌های تولیدکننده داخلی توزیع کیت‎های‌شان را متوقف کرده‌اند، تا قیمت جدید اعمال کنند. حالا این اعداد و ارقام برای خرید کیت‎های آزمایشگاهی را کنار رشد ۴۶درصدی تعرفه‎ها بگذارید. ناگفته نماند، این افزایش قیمت ۵ برابری از ارز ۴.۲۰۰ به ۲۸ هزار‎و ۵۰۰ است. اگر بخواهیم با ارز آزاد و قیمت روز دلار کیت وارد کنیم، قیمت‎ها چندبرابر می‎شود؟! 

سهم پنج درصدی آزمایشگاه‌ها از بودجه سلامت

دکترهمتی ادامه می‎دهد: «مسئولان برای اینکه پرداختی از جیب مردم کم باشد، تعرفه‎های آزمایشگاه را پایین می‎گیرند و با این اقدام فشار مالی بر خدمات‌دهنده ایجاد می‎شود. ما نمی‎خواهیم مردم هزینه بیشتری پرداخت کنند، بارها اعلام کردیم بیمه‌ها باید خوش قول‎تر شوند و سهم پرداختی بیشتری بر دوش آن‌ها قرار گیرد، اما هیچ فشاری بر بیمه‌ها نیست و پرداخت همین تعرفه‎های ۴۶درصدی هم از سوی بیمه‎ها با ۸ ماه عقب‌افتادگی همراه است.» 

سهم آزمایشگاه‎ها از کل بودجه سلامت کشور ۵ درصد است، یعنی رقمی حدود ۲۰۰ میلیون دلار، از این عدد ۵۰ میلیون دلار هم صرف خرید دستگاه قندخون شده و به حساب خدمات آزمایشگاهی نوشته می‎شود.

رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران دراین مورد می‎گوید: «آبان ماه سال گذشته وزارت بهداشت، ارزحمایتی را از آزمایشگاه‎ها گرفت و باعث افزایش قیمت کیت‎های تشخیصی شد برای اینکه آزمایشگاه‎ها متضرر نشوند قرار‎ بر‎ این بود، مابه‎التفاوت این افزایش قیمت که حدود ۷ هزار میلیارد تومان است، طی سازو کاری به ما پرداخت شود، اما از بهمن ماه تا‎کنون حتی یک ریال هم پرداخت نشده است و این را کنار عقب‌افتادگی‎های طولانی مدت بیمه‌ها بگذارید. اگر سال گذشته می‎توانستیم دستگاهی را با ۵۰۰ میلیون تومان وارد کنیم، امروز باید برای خریدش بیش‎از دو میلیارد هزینه کنیم.» 

اگر آزمایش می‎خواهید، هزینه را آزاد بپردازید

گسترش بیماری‎های غیرواگیر، سالمندی، افزایش‎جمعیت، شیوع بیماری‎های مزمن همچون دیابت، فشارخون، سرطان‎ها و… چالش‎های عمده‎ای را برای نظام سلامت ایجاد کرده است و هزینه‎های که برای درمان‌شان پرداخت می‎شود، گاهی سربه فلک می‎کشد. کشورهای پیشرفته حدود ۱۰ درصد از درمان ناخالص ملی‎شان را صرف حوزه بهداشت و سلامت می‎کنند، اما این هزینه در ایران زیر پنج‎درصد است.

هنگامی که بیماری‎ها افزایش می‎یابد نیاز به خدمات تشخیص آزمایشگاهی هم بیشتر می‎شود و این تغییرات در شرایطی رخ می‎دهد که ارز ترجیحی آزمایشگاه‎ها سال گذشته حذف شد. دکترغلامرضا حمزه‎لو دبیر انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در پاسخ به این پرسش که اگر چالش‎ها و مشکلات در حوزه آزمایشگاه حل نشود آیا در آینده شاهد انجام نشدن آزمایش مردم با بیمه، خواهیم بود؟

می‎گوید: «مسئولان آزمایشگاه در شرایطی خدمات را به مردم ارائه می‎دهند که بجز کیت‎های تشخیص مجبورند، سایر هزینه‎های‌شان مثل اجاره، حقوق پرسنل، خرید موارد و وسایل اولیه، دستگاه‎ها و…‎ را با دلار نرخ روز محاسبه کنند. اگر مشکلات ادامه پیدا کند این احتمال وجود دارد که مردم برای انجام آزمایش‌ها نرخ آزاد پرداخت کنند. چطور؟ وقتی برای مسئول آزمایشگاه صرفه اقتصادی نداشته باشد، آزمایش را برای فرد انجام نمی‎دهد مگر با پرداخت آزاد و می‎گوید با بیمه انجام نمی‎دهیم، اگر می‎خواهید آزمایش بدهید باید آزاد حساب کنید.» 

دکتر حمزه‎لو درباره پرداخت مابه‎التفاوت نرخ ارز به آزمایشگاه‌ها می‎گوید: «با توجه به حجم فشار اقتصادی که بر آزمایشگاه‎های کشور وجود دارد اگر پرداختی‎ها انجام نشود، سلامتی مردم به خطر می‎افتد چرا که امکان انجام آزمایش‌ها به نحوه مطلوب وجود ندارد و در این میان فقط مردم متضرر می‎شوند.» 

انجام ۵۰۰ میلیون تست آزمایشگاهی درسال

دبیر انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در مورد کیفیت آزمایش‌ها با وجود کیت‎های کم کیفیت بیان می‎کند: «هنگامی که کیت خارجی وجود ندارد، آزمایشگاه‎ها به اجبار باید از کیت‎های داخلی استفاده کنند. 

به طور کلی تولید کیت آزمایشگاهی استانداردهایی دارد که باید توسط سازمان غذا و دارو روی تولید آن‌ها نظارت شود که البته این کیت‌ها کیفیت و استاندارد جهانی را ندارند. چندی پیش از یکی از شرکت‎های بزرگ تولید کننده، کیت خریدم اولین سری از کیت‎ها اصلاً جوابی نداد همه را پس دادم و یکسری دیگر سفارش دادم. من به عنوان کسی که یک آزمایشگاه تشخیص طبی دارد، مجبور هستم از کیت داخلی استفاده کنم چون برخی از تست‎های کیت مشابه خارجی‌اش وجود ندارد.

با تمام این مشکلات همیشه تلاش می‌کنیم جواب آزمایش‌های مردم با کمترین میزان خطا انجام شود. صحت این حرفم را می‎توانید از میزان کم یا زیاد شکایات از آزمایشگاه‎ها دریابید. سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون تست آزمایشگاهی گرفته می‎شود که هر سال ۵ تا ۱۰ درصد به تعداد آن اضافه می‎شود، اما کمترین میزان شکایت در حوزه سلامت مربوط به آزمایشگاه‎های کشور است.»

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش