از مواد پر کننده اصلی دندان می توان به دو ماده آمالگام و کامپوزیت اشاره کرد. هر کدام از این دو مواد با توجه به تشخیص دندان پزشک و نیاز بیمار برای ترمیم دندان به کار برده می شوند و هر کدام از آن ها مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه مطلب به معرفی هر کدام از این دو ماده پر کننده و تفاوت آن ها می پردازیم.
معرفی ماده پر کننده آمالگام و کامپوزیت
آمالگام:
ماده پر کننده آمالگام ترکیبی از فلزات مختلف همچون نقره، روی، پالادیوم و جیوه بوده که ماده اصلی تشکیل دهنده آن جیوه می باشد و حدود ۵۰ درصد آن را تشکیل می دهد. همچنین آمالگام به پر کننده نقره نیز نامیده می شود.
کامپوزیت:
ماده پر کننده کامپوزیت متشکل از پلیمرهای پلاستیکی و شیشه می باشد که به پر کننده سفید نیز نامیده می شود. برای قرار دادن این ماده در داخل حفره دندانی ابتدا یک ژل اسیدی برای چسباندن کامپوزیت به کار برده می شود و بدین ترتیب دندان پزشک یک ماده چسبنده ایجاد کرده و با نور آبی آن را سفت می کند. بعد از قرار گرفتن کامپوزیت در حفره دندان، با نور آبی ماده پر کننده را خشک می کند و آن را به سطحی صاف تبدیل می کند.
تفاوت آمالگام و کامپوزیت در چیست؟
همانطور که ذکر شد هر کدام از مواد پر کننده ترمیم دندان، مزایای منحصربفرد خود را داشته و به طور کلی اگر بخواهیم تفاوت دو ماده آمالگام و کامپوزیت را به عنوان مواد اصلی ترمیمی دندان، بیان نماییم می توان به موارد زیر به عنوان مهم ترین تفاوت های این دو ماده اشاره کرد:
۱. از نظر رنگ ظاهر و زیبایی: زیبایی دندان ها در ترمیم اهمیت زیادی دارد. اگر برای ترمیم از ماده آمالگرام استفاده شود، این ماده رنگ نقره ای و تیره تری دارد. بنابراين برای دندان های عقب که دیده نمی شوند، استفاده از آمالگرام نی تواند مناسب تر باشد. اما پرکننده کامپوزیت همرنگ با دندان ها بوده و باعث ایجاد ظاهر زیباتری در دندان می شود. از این رو برای دندان های جلو استفاده از کامپوزیت انتخاب مناسبی می باشد.
۲. از نظر قدرت و استحکام: پرکننده های آمالگام از استحکام بیش تری نسبت به کامپوزیت برخوردار می باشند. استفاده از این مواد مخصوصا برای دندان های آسیاب عقب که فشار بیشتری را برای آسیاب کردن غذا تحمل می کنند، بسیار مناسب است. اما پرکننده کامپوزیت مقاومت کمتری نسبت به آمالگرام داشته و برای دندان هایی مانند دندان های جلو که به طور کلی فشار کمتری را برای جویدن متحمل می شوند، بهتر و مناسب تر است.
۳. از نظر دوام و ماندگاری:پر کننده آمالگام با توجه به مواد تشکیل دهنده خود دارای طول عمر بیشتری نسبت به کامپوزیت می باشد و دوام بسیار بالایی دارد. برای ترمیم با آمالگام باید تغییرات بیشتری را در ساختار طبیعی دندان ایجاد کرد. اما برای ترمیم با پرکننده کامپوزیت نیاز به تغییری در ساختار دندان نمی باشد.
۴.از نظر هزینه: از دیگر تفاوت های پرکننده آمالگام و کامپوزیت، هزینه ترمیم با این دو مواد می باشد. هزینه ترمیم با آمالگام کمتر و مناسب تر می باشد و هزینه کامپوزیت دوبرابر بیشتر از آمالگام است.
۵. از نظر روش انجام کار: روش کار با آمالگام سریع تر انجام می گیرد و شکل دهی آن ساده تر است. اما استفاده از پرکننده کامپوزیتی سخت تر بوده و به زمین بیشتری نیاز دارد. بدین صورت که باید به شکل لایه لایه روی دندان قرار گرفته و سپس با نور فرابنفش سفت شود.
۶. از نظر نحوه نگهداری: شیوه نگهداری نیز از تفاوت های دیگر این دو ماده با هم می باشد. ماده ترمیمی کامپوزیت نیاز به مراقبت بیشتری دارد و برای جلوگیری از پوسیده و خراب شدن و طول عمر آن باید مراقبت های بعد از کامپوزیت را رعایت کرد.
خرید مواد ترمیمی دندانپزشکی
خرید مواد ترمیمی دندانپزشکی سورنا دنتال یکی از مراحل مهم برای ارائه درمانهای موفق و باکیفیت در کلینیکهای دندانپزشکی به شمار میرود. این مواد، شامل کامپوزیتها، آمالگام و غیره هستند که به ترمیم و بازسازی ساختار دندانهای آسیبدیده کمک میکنند. کیفیت مواد ترمیمی تأثیر مستقیمی بر ماندگاری و نتیجه درمان دارد؛ به همین دلیل دندانپزشکان باید به دنبال برندهای معتبر و تأمینکنندگان قابلاعتماد باشند. هنگام خرید این مواد، عواملی همچون استحکام، سازگاری با بافت دندان، زیبایی و قیمت مناسب باید در نظر گرفته شود تا درمان رضایتبخشی برای بیمار ارائه شود.
کدام ماده پر کننده برای ترمیم بهتر است؟
با توجه به تفاوت های ذکر شده و با توجه به نیاز بیمار، فرد مراجعه کننده می تواند تصمیم بگیرد که کدام ماده برای ترمیم دندانی مناسب تر می باشد. اما به طور کلی اگر قصد ترمیم دندانی را دارید که در معرض دید نمی باشد، آمالگام با توجه به هزینه کمتری که دارد، گزینه مناسبی می تواند باشد. اما اگر قصد ترمیم دندانی را دارید که در معرض دید می باشد، کامپوزیت به علت همرنگ بودن با دندان های دیگر انتخاب بسیار مناسبی می باشد. در نهایت انتخاب هریک از مواد پر کننده ترمیمی به سلیقه و نیاز فرد مراجعه کننده، قیمت، استحکام، میزان آسیب وارد شده به دندان و جایگاه دندان دارد. با توجه به موارد ذکر شده و مشورت با پزشک می توان بهترین تصمیم را جهت انتخاب هریک از این دو مواد ترمیمی اتخاذ نمود.
- 17
- 2