سرفه و مکانیسم آن
سرفه کردن مداوم یکی از کلافه کننده ترین مشکلاتی است که امکان دارد برای هرکس پیش بیاید. در این حالت معمولاً ریه های شخص به میکروب و آلودگی حساس می شود و در اثر کوچک ترین محرکی مدام دچار سرفه می شود. سرفه یک بازدم انفجاری است که باعث پیدایش یک مکانیزم محافظتی طبیعی جهت پاک نمودن مجاری تنفسی از ترشحات و اجسام خارجی می شود.
سرفه، را میتوان نوعی واکنش طبیعی به سوزش و یا مسدود شدن راه تنفسی دانست که اکثراً همراه آلرژی، سرماخوردگی یا آنفولانزا است و درمان های خانگی گوناگونی برای سرفه های عمومی سفارش شده است.
افرادی که دائما سرفه می کنند معمولاً مخاط داخل سینه آنها مانده است، اگرچه آن مشکل جدی روی سلامتی به وجود نمی آورد ولی روی کیفیت زندگی تأثير می گذارد و اگر بموقع درمان نشود به بیماری هایی مانند سینه پهلو و برونشیت تبدیل می شود.
علل سرفه و گلو درد
سرفه میتواند علل متعددی داشته باشد من جمله:
- قرار گرفتن در معرض محرک هایی مثل کپک قارچی یا گرد و غبار در خانه یا محل کار
- مصرف داروهای مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین در بیماران قلبی
- ترشحات سینوسی از دلایل سرفه کردن است
- اختلالات بلع ناشی از بیماری از جمله زوال عقل
- سیگار کشیدن از علل سرفه کردن
- ذات الریه یا دیگر بیماری های ریوی
- عفونت
- برونشیت مزمن
- سرطان گلو یا دهان
- فیبروم
- سرطان ریه
- ابتلا به بعضی بیماریها مثل سیاه سرفه، آسم، آبسه های ریوی، پنومونی و بیماری های قلبی و بیماری رفلاکس معده
انواع سرفه ها
۱. سرفه خشک
سرفه های خشک معمولاً پیرو بیماری های تنفسی مانند سرماخوردگی و بیماری آنفولانزا، شکل می گیرند. سرفه های خشک زمانی رخ میدهند که مخاط کمی در گلو وجود دارد یا هیچ مخاطی وجود ندارد. شخص ممکن است با احساس خارش در گلوی خود مواجه شود و قادر به متوقف کردن سرفه نباشد.
۲. سرفه مرطوب
سرفه مرطوب زمانی رخ می دهد که سرفه با خروج خون یا خلط همراه است. سرفه های مرطوب معمولاً به واسطه یک عفونت مثل آنفلوآنزا، سرماخوردگی یا یک عفونت سینه شکل می گیرند.
شخص مبتلا به عفونت سینه امکان دارد سرفه همراه با خلط که دارای مقادیر کم خون قرمز روشن است را تجربه کند. این خون از ریه ها سرچشمه می گیرد و معمولاً مسئله نگران کننده ای نیست. در صورتیکه سرفه با خروج خون تیره و مواد غذایی همراه باشد یا چیزی شبیه پودر قهوه بنظر برسد، فرد باید برای بررسی دقیق شرایط و درمان سرفه، بلافاصله به پزشک مراجعه کند.
۳. سیاه سرفه
سیاه سرفه ناشی از عفونت باکتریایی است که سلول های موجود در مجاری هوا را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث تحریک و ترشح می شود. علائم سیاه سرفه شامل حملاتی از سرفه است که درنهایت با صدایی فریادمانند همراه و غالبا مخاط هم خارج می شود.
سرفه ی طولانی مدت و شدید می تواند به مجاری هوایی شما آسیب بزند یا موجب شکستگی دنده یا پارگی عضلات شود؛ بنابراین، لازم است بدانید چه زمانی به کمک پزشکی نیاز دارید. سرفه های شما به هر شکلی که باشد، مراقب باشید اگر برطرف نشد یا تشدید شد، برای درمانش به پزشک مراجعه کنید.
درمان های دارویی و پزشکی سرفه
به منظور درمان سرفه یکسری داروهای شیمیایی وجود دارد که بیشتر به منظور بی حس کردن و تسکین مجاری تنفسی استفاده می شوند. این داروها حاوی:
>> کاربرد داروهای خلط آور برای درمان سرفه:
این داروها با افزایش حجم خلط و رقیق نمودن موکوس، ترشحات گلو را به بیرون هدایت می کنند. خلط آورها با نام اکسپکتورانت و یا گایا فنزین در داروخانه ها توزیع می شوند.
>> داروهای آنتی هیستامین:
آنتی هیستامین ها نوعی دارو برای درمان سرفه هستند که دریافتکنندههای هیستامین را مسدود میکنند؛ به همین دلیل، موجب توقف علائمی میشوند که هیستامینها در بدن ایجاد میکنند. آنتی هیستامین معمولا برای درمان بیماریهای آلرژیک مختلف استفاده میشود و باعث کم شدن ترشحات ریه و خلط می شوند.
>> داروهای بی حس کننده:
انواع قرص های حاوی لیدوکایین و بنزوکایین با بی حسی موضعی باعث تسکین گلو می شوند. شربت های آنتی هیستامین و دیفین هیدرامین از جمله این داروهاست.
>> محصولات موضعی:
برخی داروهای جویدنی دارای منتول هستند و می توانند سرفه شما را درمان کنند. غالبا آن ها را در قالب ابنبات سرد به فروش می رسانند که موجب تسکین درد گلو، حلق و حنجره خواهند شد. همچنین مصرف دیفن هیدرامین نیز در درمان سرفه تاثیرگذار است. غرغره آب نمک نیز موجب کاهش سرفه می شود.
درمان های خانگی و گیاهی برای رفع سرفه و گلو درد
بجای استفاده از محلول های شیمیایی جهت درمان هر بیماری جزئی، بهتر است از درمان های خانگی کم ضرر استفاده کنید. این درمان ها نه تنها برای ما بهتر هستند بلکه نسبت به اغلب شربت ها هم طعم بهتری دارند. ما در ادامه چندین روش برای درمان سرفه را به شما پیشنهاد می کنیم.
- نوشیدنی های داغ: شیر و یا دمنوش های گرم سرفه و گلو درد را تسکین می بخشد. همچنین سوپ ها و آش های خانگی بسیار توصیه می شوند.
- بخور آب گرم: استفاده از بخور آب، فایده های زیادی دارد و با رفع گرفتگی بینی، مرطوب شده مجراهای تنفسی منجر به درمان سرفه می شود.
- دمنوش های طبیعی: زنجبیل، پیازچه و عسل را به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید و چندین بار در طول روز از آن میل کنید. این ترکیب در درمان سرفه شدید موثر است.
- چای آویشن: آویشن گیاهی است که از زمانهای بسیار قدیم از آن استفاده میکردند. مرگ سیاه که ناشی از بیماری طاعون بود، از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۳ جان بسیاری از انسانها را گرفت. در آن زمان مردم با سوزاندن آویشن در شهر بیماری را از خود دور میکردند. آویشن خاصیت ضدمیکروبی دارد و باعث نرم شدن عضلات نای و نایژه میشود و مجاری تنفسی را باز میکند. در نهایت میزان سرفهها کاهش مییابد و بیمار احساس آسودگی بیشتری خواهد داشت.
- گل ختمی: این گیاه با خاصیت ضد التهابی و ضد سرفه نوشیدنی مفیدی برای درمان و بهبود بیماری است. گل ختمی را می توان جوشانیده و به صورت چای مصرف نمود. ترکیب موسیلاژی و نرم کننده این گیاه در درمان سرفه خشک موثر است.
- پروبیوتیک ها: پروبیوتیکها، سرفه را تسکین نمیدهند اما با متعادل کردن باکتریها، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند، و یک سیستم ایمنی قوی، میتواند با عفونتها و مواد آلرژی زا به راحتی مبارزه کند. یک راه ساده برای دریافت پروبیوتیکها، مصرف ماست طبیعی است.
- آب لیمو و نمک: برای درمان سرفه، مقداری آبلیمو و نمک را در یک لیوان آب ولرم و یا گرم حل کنید و در روز ۲ تا ۳ بار غرغره کنید.
- فلفل سیاه و عسل: ۱ قاشق چای خوری فلفل سیاه را به همراه ۲ قاشق چای خوری عسل در یک لیوان آب جوش حل کنید و برای درمان سرفه میل کنید. البته باید بدانید که این محلول برای سرفه های خلط دار تجویز می شود.
- شربت زنجبیل و نعناع: زنجبیل بهعنوان یک ماده خلط آور به نرم کردن و خروج مخاط کمک میکند؛ همچنین خارش آزاردهنده پشت گلو را که ریشه بسیاری از سرفههای خشک است، متوقف میکند. نعنا نیز خارش ناشی از سرفهها را تسکین میدهد. برای درست کردن شربت زنجبیل و نعناع به سه قاشق غذاخوری زنجبیل خردشده، یک قاشق غذاخوری نعناع خشک، ۴ فنجان آب و یک فنجان عسل احتیاج دارید.
زنجبیل را خرد کنید و همراه با نعناع به چهار فنجان آب اضافه کنید و آنرا به جوش بیاورید. بگذارید ترکیب آن قدر بجوشد تا حجم آن به نصف مقدار اولیه برسد. بعد از اینکه کمی خنک شد یک فنجان عسل را با آن ترکیب کنید و هم بزنید تا تمام عسل کاملاً در آن حل شود. بعد از آن شربت را در ظرفی بریزید و نگهداری کنید. هر چند ساعت، یک قاشق غذاخوری از آنرا میل کنید تا سرفه تان رفع شود.
- آب انگور تازه: عصاره تازه از انگور قرمز شیرین شده با یک قاشق چای خوری عسل راهی خوش مزه برای درمان سرفه های عمیق است. هنگامی که گرفتگی سینه به علت تجمع خلط با میکروب ها ست، هرگز عاقلانه نیست که آن را سرکوب کنیم. آب انگور به عنوان خلط آور عمل و به کاهش خلط کمک می کند و سرفه کردن را آسان تر می کند. هر بار آب میوه درست می کنید تا حداکثر استفاده از مواد فوتو شیمیایی آنتی اکسیدان در انگور را ببرید.
- شیر زردچوبه: پزشکان سنتی چینی و هندی از زرد چوبه مدتها پیش برای درمان بیماریهای تنفسی، گوارشی و پوستی استفاده میکرده اند. امروزه به عنوان داشتن خواص ضد التهابی و ضد میکروبی شناخته میشود. با توجه به اینکه زرد چوبه میتواند با باکتری ها و ویروس ها مبارزه کند، علاوه بر تسکین التهاب، در درمان سرفه هایی که به دلیل عفونت گلو و عفونت دستگاه تنفسی ایجاد شده، بسیار مؤثر است.
برای تهیه شیر زردچوبه دو قاشق چای خوری زرد چوبه را در یک فنجان شیر آب گرم مخلوط کنید و دو بار در روز بنوشید تا سرفه ی شما بهبود پیدا کند.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 18
- 2