سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۱۵ - ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۳۲۰۰
حوادث طبیعی

خطاها و اشتباه ها در جریان فاجعه سیل

سیل,اخبار حوادث,خبرهای حوادث,حوادث طبیعی

سیل بنیان کن و فاجعه بار بی‌سابقه‌ای که در گستره‌ای از شرق تا غرب کشورمان چند صد شهر و هزاران روستا را در کام خود فرو کشید به عنوان یک مصیبت ملی به ما چه آموخت و با توجه به دستاورد تجربه‌های حاصل از بلایای طبیعی گذشته آیا توانسته‌ایم در سیل اخیر با رفع اشتباه های گذشته و برنامه‌ریزی صحیح در جلوگیری از ویرانی‌های بیشتر و کمک‌رسانی مؤثرتر به سیل زدگان موفق باشیم؟ ولی متأسفانه عملکرد سازمان‌های مختلف نشان می‌دهد با همه تلاش‌های مردمی در مقابله با سیل و نجات انسان ها و بالاخره در جلوگیری از ویرانی شهرها و روستاها موفق عمل نکرده‌ایم و به طور کلی تجربه‌های گذشته به کار نیامده و به فکر جبران اشتباه ها در کاهش تلفات و خرابی‌ها نیفتاده‌ایم.

 

سیل ویرانگر چند ساله استان گلستان را در نظر بیاوریم که هر سال با شروع فصل بارندگی در سراشیب لخت جنگل که درختان تناورش در تجارت چوب به کارخانه‌های چوب بری انتقال می‌یابد جاری می‌شود و با ویرانی خانه‌ها در شهر و روستاها فاجعه به بار می‌آورد و با آنکه در روزنامه‌ها مدام از خطر جنگل زدایی می‌نویسیم، اما با ادامه تجارت چوب توسط خانواده‌های متنفذ هر سال تا بلندترین ارتفاع کوهستان در گیلان و مازندران درختان تناور با نیش اره برقی بر زمین می‌افتند و به جایش با صدور جواز ساخت مسکن توسط افراد خاص و متنفذ خانه‌سازی تا بلندترین مناطق جنگلی گسترش پیدا می‌کند.

 

سال گذشته برای جلوگیری از نابودی جنگل طرحی با عنوان تنفس جنگل برای بررسی در مجلس شورای اسلامی آماده شده بود تا براساس آن برای مدت ۱۰ سال بریدن درختان جنگلی متوقف شود. اما شنیده‌ایم متنفذانی در استان‌های گلستان، مازندران و گیلان که در راه اندازی کارخانه های چوب بری و تجارت صنایع چوب سرمایه‌گذاری کرده‌اند مانع بررسی این طرح در مجلس شدند.

 

در حالی که دولت و مجلسیان باید در این باره اقدام کنند و راه نجات جنگل را هموار سازند. سیلی که امروزه گرفتار عوارض مصیبت بار آن هستیم با گسترده‌ترین ویرانی در شهرها و روستاها سبب از بین رفتن میلیون‌ها هکتار باغ ها و زمین‌های کشاورزی شده که دولت مشکل بتواند از پس ترمیم این خرابی‌ها برآید ولی اگر مسیل‌ها را با سوءاستفاده‌های ناشی از موقعیت‌ها نابود نمی‌کردند و جنگل‌ها برای تجارت چوب و خانه‌سازی از بین نمی‌رفت و خلاصه اینکه اگر سیل بندهایی مقاوم ساخته می‌شد و اگر با تجهیزات لازم با نیروهای کارآزموده به مقابله با سیل می‌رفتیم می‌توانستیم از مصائب فاجعه‌آمیز این سیل بنیان کن کم کنیم و از عهده خسارات آن برآییم. در حالی که گمان نمی‌رود دولت حتی با استفاده از صندوق ذخیره ارزی بتواند خسارت‌های چند هزار میلیاردی ناشی از سیل را که کشور و مردم متحمل شده‌اند جبران کند.

 

بدیهی است نحوه مقابله با سیل برای کاهش خسارات و نجات انسان‌هایی که بر بام خانه‌های سیلاب زده گرفتار مانده‌اند با نحوه یاری‌رسانی به خانواده‌های زلزله زده متفاوت است.

 

با وقوع زلزله امدادگران با وجود همه خرابی‌ها می‌توانند از راه‌های زمینی برای نجات زلزله زدگان اقدام کنند اما برای کمک به محاصره شدگان در سیلاب باید از قایق‌های مجهز به وسایل نجات استفاده کرد یا با هواپیما برای آنهایی که بر بام خانه‌های غرق در سیلاب دقایق مرگباری را می‌گذرانند آذوقه و پوشاک فرو ریخت و سپس تلاش کرد با فرستادن تجهیزاتی از هوا این محاصره شدگان در سیلاب را بالا کشید در حالی که شاهد بوده‌ایم سیل زدگانی در شهرستان پلدختر شب‌ها و روزهایی گرسنه و بدون بالاپوش بر بام خانه‌هایی که تا زیر سقف در سیلاب فرو رفته بودند رو به آسمان دست به دعا داشتند تا هلیکوپتری از راه برسد و امدادگران نجات شان بدهند.

 

محمد بلوری

 

iran-newspaper.com
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش