چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۴۷ - ۱۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۲۰۶۶
اخبار افغانستان

اینجا دره‌ پنج‌شیر است

اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان
درباره کتاب «فرمانده مسعود» و روایت آن از یکی از چهره‌های بحث‌برانگیز تاریخ افغانستان

همه چیز از «دره پنج‌شیر» شروع می‌شود و چندمین سفر ژیلا بنی‌یعقوب روزنامه‌نگار و نویسنده و راوی کتاب‌ «فرمانده مسعود» که قصد دارد روایتی تازه و بکر از زندگی و زمانه احمد شاه مسعود که نامش با نام دره‌ای یکسان و بزرگ شده، ارائه بدهد. بنی‌یعقوب آن‌طور که خودش در این کتاب می‌نویسد بالاخره بعد از چند بار رفتن به پنج‌شیر موفق می‌شود وارد اندرونی یا همان باغ خانه مسعود شود و این‌بار برخلاف دوره‌های گذشته، زمان فقط به دیدن باغ نمی‌گذرد و دیدار با خانواده مسعود از جمله پسرش احمد و صدیقه مسعود، همسرش و دخترانش عایشه و نسرین بالاخره میسر می‌شود. کتاب بعد از مقدمه، روایت کوتاه اما موجز و دراماتیکی از این دیدار ارائه می‌کند و روایت تا رسیدن و شروع مصاحبه با فرزند احمد شاه مسعود که بخصوص در ایران، به او لقب «شیر دره پنج‌شیر» داده‌اند ادامه پیدا می‌کند. کتاب علاوه بر مصاحبه مفصل با پسر مسعود، با چندین چهره شاخص دیگر که ارتباطی با مسعود داشته‌اند نیز دارد و در مجموع کتابی است مفصل، مشروح و کامل از «فرمانده مسعود»ی که ژیلا بنی‌یعقوب تلاش کرده با کلمات و گفت‌وگوهایش به تصویر بکشد.

بنی‌یعقوب در مقدمه‌ کوتاه کتابش شکل و شرایط پرداختن به شاه‌مسعود را این‌طور توضیح می‌دهد: «کارم را برای تهیه کتاب «فرمانده مسعود» در سال ۱۳۸۱ آغاز کردم و پنج سال پی‌درپی یعنی تا سال ۸۶، گفت‌وگوهایم را درباره مسعود در افغانستان پی گرفتم.» البته این پیگیری‌ها به دلایلی متوقف می‌شود تا اینکه سال ۹۵ بنی‌یعقوب باز تلاش‌های خود را از سر می‌گیرد تا سال ۹۷ که کتاب به‌ نتیجه می‌رسد. کتاب حاصل یازده سفر و مصاحبه با سی‌وسه‌نفر از چهره‌هایی است که دوست نزدیک و خانواده احمدشاه مسعود بوده‌اند و ارتباطی جدی و نزدیک با او داشته‌اند.

نویسنده کتاب صراحتاً در مقدمه به‌نوعی موضع خود را در این کتاب با این جمله که«... در این کتاب با منتقدان و مخالفانش مصاحبه نکرده‌ام. چرا که این کتاب، تحلیلی درباره عملکرد فرمانده مسعود یا نقد و بررسی کامل روش و منش او نیست.» مشخص می‌کند.

کتاب «فرمانده مسعود» ژیلا بنی‌یعقوب موافقان و منتقدان بسیاری داشت و دارد، دقیقاً مثل خود مسعود که مخالفان و موافقانش کم نیستند و مخالفان و منتقدان مسعود، انتقادی که متوجه این کتاب می‌دانند آن است که پرداختن به شاه‌مسعود در این کتاب، پرداختی یکطرفه بوده و عملکرد مسعود مورد هیچ انتقاد یا سؤالی قرار نگرفته است. اما به‌نظر می‌رسد نویسنده در مقدمه کتاب خود این نقد را پیش‌بینی ‌کرده و محتمل می‌دانسته که نوشته: «در اغلب مصاحبه‌ها سعی کرده‌ام سؤالات منتقدان و مخالفان او را به‌طور جدی مطرح و از مصاحبه‌شوندگان در خواست پاسخ کنم.»

به هر حال، کتابی که درباره احمدشاه مسعود است نمی‌تواند از انتقاد به‌دور باشد اما پرداختن به چهره‌ای این‌چنین شاخص، بی‌شک زحمات چندین و چندساله‌ای را برای نویسنده دربرداشته و سفر به افغانستان و پیدا کردن چهره‌هایی که او برای این مصاحبه‌ و شناختنامه انتخاب کرده آنچنان کار ساده‌ای نیست که بتوان از نظر دورش داشت. به‌هر صورت به‌نظر می‌رسد ژیلا بنی‌یعقوب تمام تجربه و سابقه طولانی مدتش در روزنامه‌نگاری را به‌عنوان پشتوانه‌ای قابل اعتنا پای این کتاب گذاشته و نتیجه، کتابی است یکدست، با نثری سلیس و روان و روایتی جذاب و هدفمند که ما را با شمایلی، خواه متمایل به طرفداری از شاه مسعود، با فرمانده مسعود آشنا می‌کند.

این کتاب ۵۶۰ صفحه‌ای در فاصله کوتاهی به چاپ دوم رسید و همچنان بحث و صحبت بر سر آنچه در کتاب آمده و در خلال مصاحبه‌ها به آن اشاره شده در فضای مجازی از جمله توئیتر و اینستاگرام ادامه دارد. شیوه‌ بنی‌یعقوب در کتاب، گزارش‌گونه است و این گزارش‌ها با گفت‌و‌گو‌هایی سامان پیدا می‌کند و نتیجه‌ای به‌دست می‌دهد که مثلاً یک روانشناس و استاد دانشگاه درباره‌اش این‌طور می‌نویسد: «کتاب حیرت آوری‌ است، آن‌هم به این دلیل که روایت زندگى احمدشاه مسعود، فرمانده دره پنج‌شیر را از زبان نزدیکانش نقل می‌کند.

در کتاب از مصاحبه نویسنده با آقاى جعفریان، خبرنگار ایرانى که بهترین مستندها را درباره مسعود ساخته متوجه می‌شویم که مسعود از تجارت زمرد، پول جنگ را تأمین می‌کرده اما به جعفریان توصیه می‌کند که به ما پول اسلحه ندهید بلکه هزینه کنید در کابل زبان فارسى را توسعه دهید تا طالبان شکست بخورند!» از دیگر مصاحبه‌های بسیار جذاب و قابل توجه در این کتاب می‌توان به مصاحبه‌ با محمدحسین جعفریان، هیرومی ناگاگورا، عکاس (که عکس‌های معروفی از مسعود گرفته که در کتاب هم از آنها استفاده شده است) و مصطفی کاظمی اشاره کرد. «فرمانده مسعود» اما در نهایت کتابی است که نمی‌شود آن را زمین گذاشت و باید خسته نباشید گفت به ژیلا بنی‌یعقوب که جایش این‌ روزها در مطبوعات ایران خالی است و نبودن نامش در روزگاری که کمتر روزنامه‌ خوانده می‌شود دریغی است.‌

محسن بوالحسنی

iran-newspaper.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش