چکیده ای از بیوگرافی محمود فرشچیان
نام: محمود فرشچیان
زاده: ۴ بهمن ۱۳۰۸ شمسی اصفهان
ملیت: ایرانی
شناخته شده برای: نگارگری
سبک: مینیاتور
دین: اسلام
بیوگرافی محمود فرشچیان
محمود فرشچیان در شهر هنرپرور اصفهان در سال ۱۳۰۸ متولد شد. پدرش که نماینده فرش اصفهان بود، وی را به کارگاه نقاشی میرزا آقا امامی برد و امامی متوجه استعداد های محمود فرشچیان در زمینه نقاشی شد.
هنرهایی که محمود فرشچیان در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان فراگرفت طراحی قالی و سرامیک سازی بود و در سال ۱۳۲۸ش آنقدر مهارت یافت که یکی از گلدان هایی که او ساخته بود را عیسی بهادری به آرتور پوپ، محقق معروف فرهنگ و معماری ایرانی اهدا کرد. او مدرک دیپلم عالی خویش را در سال ۱۳۲۹ش از هنرستان هنرهای زیبای اصفهان گرفت. محمود فرشچیان بعد از آموزش نزد میرزا آقا امامی و عیسی بهادری و دانش آموختگی از مدرسه هنرهای زیبای اصفهان، در سال ۱۳۲۹ برای سپری کردن دوره هنرستان هنرهای زیبا به اروپا سفر کرد و در آن جا چند سال به مطالعه و بررسی آثار نقاشان برجسته غرب همت گماشت و بر اثر همین مطالعات بود كه به ره یافتی جدید از هنر نقاشان با معیارهای جهانی رسید.
بنا بر گفته ی محمود فرشچیان، اول کسی که در اروپا با بسته ای از کتاب و قلم وارد موزه می شد و آخر از همه از موزه خارج می شد خودش بود. بعد از این که به ایران برگشت در اداره كل هنرهای زیبای تهران كار خود را آغاز كرد و بعد از مدتی به مدیریت اداره هنرهای ملی و استادی دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران انتخاب شد. در این بین آوازه هنری او در ایران و در فراسوی مرزها با كار و كوشش مداوم و خلق آثار شگفت آور، توسعه و گسترش یافت. آثار محمود فرشچیان از نظر محتوا و مضمون، عمدتاً باالهام از ادبیات عرفانی و باورهای دینی ساخته و پرداخته شده اند حاصل کار بی وقفه ی این استاد آثار نقاشی بسیار زیادیست که در کتاب های هنریش به چاپ رسیده است.
همسر محمود فرشچیان
محمود فرشچیان با نیادخت قوامی در سال ۱۳۳۴ شمسی ازدواج کرد و ثمره ی این ازدواج سه فرزند به نام های علی مراد، لیلا و فاطمه است. علی مراد فرشچیان، پزشک و لیلا فرشچیان، روانشناس است. فاطمه فرشچیان هم عضو سازمان مجاهدین خلق ایران بود که در جریان عملیات مرصاد بهمراه همسرش که ابوذر ورداسبی نام داشت، کشته شد.
موزه محمود فرشچیان
در موزه محمود فرشچیان بیش از ۵۰ اثر وجود دارد. این موزه در سال ۱۳۸۰ در مجموعه ۱۱۰ هکتاری کاخ سعد آباد افتتاح شد.
دانشگاه محمود فرشچیان
دانشگاه محمود فرشچیان با عنوان کامل«دانشگاه هنرهای اسلامی- ایرانی استاد فرشچیان» بعنوان زیر مجموعهٔ دانشگاه آزاد اسلامی در ۳۰ مهر ۱۳۹۷ افتتاح شد.
فیلم محمود فرشچیان
فیلم مستندی با عنوان عشق پرداز که کارگردان آن حمید کاویانی بود و بازیگرانی مانند عزت الله انتظامی، پرویز پورحسینی و با صدای زیبا بروفه در این فیلم حضور داشتند. این فیلم در بزرگداشت محمود فرشچیان ساخته شده است و در آیین رونمایی کتاب پنجم او به نمایش درآمد.
فعالیت های محمود فرشچیان
طراحی ضریح حضرت رضا (ع) وطراحی ضریح حضرت اباعبدالله (ع) و عضویت در هیئت اجرایی و نظارت دقیق بر ساخت آن
>> طراحی ضریح شهدای كربلا
>> طراحی سرداب مطهر مرقد حضرت رضا (ع)
>> طراحی ضریح سرداب غیبت در سامرا
>> استاد دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران
>> بنیانگذاری مركز مذهبی و فرهنگی« نور و دانش» در شهر راترفرود نیوجرسی آمریكا
كتاب های محمود فرشچیان
- تصویرسازی شاهنامه فردوسی (۱۳۵۳)
- نقاشی ها و طراحی های محمود فرشچیان، جلد نخست، بنگاه ترجمه و نشر كتاب (۱۳۵۵)
- محمود فرشچیان، جلد دوم، انتشارات نگار (۱۳۷۰)
- پهلوانان بزرگ در شاهنامه فردوسی (۱۳۷۰)
- داستان های پهلوانان در شاهنامه فردوسی (۱۳۷۲)
- محمود فرشچیان، جلد سوم، چاپ آلمان
- محمود فرشچیان، جلد چهارم، یونسكو، چاپ ایتالیا
- محمود فرشچیان، مجموعه آثار، جلد پنجم، خانه فرهنگ و هنر گویا (۱۳۸۷)
مقاله های محمود فرشچیان
رساله های تحقیقاتی و سخنرانی در خصوص هنر ایران در امریكا
برخی از افتخارات استاد فرشچیان
* انضمام نام وی در لیست روشنفکران قرن بیست و یکم
* نشان درجه یک هنر
* تندیس طلایی اسکار ایتالیا
* نشان هنر نخل طلایی ایتالیا
* تندیس طلایی اروپایی هنر، ایتالیا
* دیپلم آکادمیک اروپا، آکادمی اروپا، ایتالیا
* دیپلم لیاقت دانشگاه هنر، ایتالیا
* مدال طلای آکادمی هنر و کار، ایتالیا
* جایزهٔ اول وزارت فرهنگ و هنر، ایران
* مدال طلای جشنوارهٔ بین المللی هنر، بلژیک
* مدال طلای هنر نظامی، ایران
برخی از آثار محمود فرشچیان
۱. تابلوی ضامن آهو:
یکی از زیباترین و قیمتی ترین آثار محمود فرشچیان تابلوی ضامن آهو است که در موزه اختصاصی او است؛ این اثر گران بها در ابعاد ۸۰ × ۱۰۰ سانتیمتر در سال ۱۳۵۸ بر روی مقوای بدون اسید با تکنیک اکریلیک و به سبک نگارگری خلق شده است و علاوه برداشتن ویژگی های بی نظیر ظاهری محتوای معنوی و اعتقادی دارد. همینطور محمود فرشچیان اثر دیگری با عنوان ضامن آهو در دوم ۱۳۸۹ خورشیدی خلق کرده که هم زمان با ولادت فرخنده امام رضا (علیه السلام) به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرد.
۲. تابلوی شمس و مولانا:
در تابستان ۱۳۸۶ خورشیدی تابلوی شمس و مولانا رونمایی و به صورت تمبر هم منتشر شد. محمود فرشچیان درباره این تابلو می گوید: در خلق این تابلو از شعر از دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست الهام گرفتم و سعی کردم رنگ هایی را در آن بکار ببرم که نسبت به شمس، حالت روحانی و جذبه و کشش مولوی را به خوبی نشان بدهد.
۳. پنجمین جلد از کتاب آثار محمود فرشچیان:
آخرین و پنجمین جلد از کتاب آثار محمود فرشچیان جدید ترین آثار این هنرمند است که از سوی انتشارات گویا ۱۵۰ اثر نگارگری و در سال ۱۳۸۷ طراحی از تازه ترین آثار محمود فرشچیان در ۲۵۸ صفحه رنگی با کاغذ گلاسه منتشر شده است. ناصر میرباقری ناشر این کتاب دربارهٔ خصوصیت های این کتاب چنین گفته که این کتاب در ۸ رنگ، در جلدهای گوناگون چرمی، گالینکور در قطع رحلی سلطانی با قاب مخصوص بخود روانه بازار شده که برای نخستین بار در کتاب های آثار فرشچیان از رنگ متالیک نیز استفاده شده است.
۴. عصر عاشورا:
محمود فرشچیان در خصوص روش طراحی عصر عاشورا می گوید:سه سال قبل از انقلاب روز عاشورا مادرم مرا نصیحت کرد و گفت: به روضه گوش کن تا چند کلمه حرف حساب بشنوی؛ و من با ایشان گفتم:من اول در اتاقم کاری دارم بعد خواهم رفت. حال عجیبی به من دست داد. وقتیکه وارد اتاق شدم، قلم را برداشتم و تابلوی عصر عاشورا را شروع کردم. قلم را که برداشتم تابلوییست که الآن هست بدون هیچ تغییری». این اثر به موزه آستان قدس رضوی توسط وی اهدا شد.
۵. تابلوی ستایش:
تابلوی ستایش به گفته محمود فرشچیان این تابلو برداشتی از مفهوم آیه 'یسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأرْضِ' است.
۶. طرح ضریح جدید مقبره حسین بن علی:
آخرین اثر مذهبی هنری فرشچیان، طرح ضریح جدید مقبره حسین بن علی در کربلا است که با مهارت استادان طلاکار و نقره کار ایران به اجرا درآمده و در قم در سال ۹۱ رونمایی وسپس به کشور عراق منتقل شد.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 13
- 3