چکیده ای از بیوگرافی حضرت نوح (ع)
نام: نوح
زادگاه: بین النهرین (کوفه)
آرامگاه: اختلافی (نجف، کوفه، کرک بعلبک، نخجوان)
نام قوم: کلده و آشور
پیش از: سام
پس از: ادریس
بیوگرافی حضرت نوح (ع)
نوح فرزند لامك فرزند متوشلخ فرزند اخنوخ (ادریس) است و نسب او به شیت فرزند آدم (علیه السلام) مى رسد تاریخ نویسان بر این باورند كه حضرت نوح (ع) نخستین رسولى است كه خداى سبحان او را به سوى اهل زمین فرستاد و به او فرمان داد تا قومش را آگاه كند و آنان را از عذاب خدا برحذر نماید.
چنان كه در قرآن مجید آمده است:« ما نوح را به سوى قومش فرستادیم (وگفتیم) آگاه كن قوم خود را پیش از آن كه ایشان را عذابى دردناك بیاید و در آیة دیگرى آمده است:« و ما تا رسولى نفرستیم هرگز كسى را عذاب نكنیم. در برخى از روایت ها آمده است كه حضرت نوح (ع) اولین هشدار دهندة و رسول بود ولى از آیة:« و چون قوم نوح رسولان را تكذیب كردند آن ها را غرق كردیم.» این چنین بر مى آید، كه پیش از نوح هم فرستادگانى وجود داشته اند. امام محمد باقر (ع) در حدیثى كه صاحب كتاب اكمال الدین و اتمام النعمه روایت كرده است مى فرماید:« ما بین آدم و نوح ده نسل بود كه همة آنان پیامبر بودند.».
نام حضرت نوح (ع) در چهل و سه مورد در قرآن كریم ذكر شده است و داستان كامل او در بسیارى از سوره هاى قرآن آمده است كه از جملة این سورها، اعراف، هود، مؤمنون، شعراء، و قمر هستند. هم چنین سورة خاصى به نام او وجود دارد و تمام این سوره اشاره دارد به بعثت، رسالت و روش دعوت او و گفتگوهایى كه با قومش داشته است.
فرزندان حضرت نوح (ع)
در رابطه با تعداد همسران و فرزندان حضرت نوح (ع) از برخى روایات استفاده مى شود که نوح دو همسر به نام«عمورة» و «رابعا» داشت که «رابعا» و فرزندش «کنعان» به حضرت نوح ایمان نیاوردند و سوار بر کشتى نشدند و هلاک گشتند و همسر دیگر او «عموره» با فرزندانش «سام» و «حام» و «یافث» به نوح ایمان داشتند و سوار بر کشتى شدند و نجات یافتند. حضرت نوح (ع) در سن ۵۰۰ سالگی دارای سه فرزند پسر، به نام های «سام، حام و یافث» بود؛ که هر یک بنیان گذار اقوام و نژادهای گوناگون در سرتاسر دنیا می گردند سام جد همه پیامبران بعدی است.
ساختن کشتی توسط حضرت نوح (ع)
خدا به حضرت نوح (ع) وحی کرد که:« فَأَوْحَیْنَا إِلَیْهِ أَنِ اصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْیُنِنَا وَوَحْیِنَا؛با نظارت و وحی ما کشتی بساز».
حضرت نوح (ع) هم در آن سرزمین، که هرگز آب در حوالی آن نبود، شروع به ساختن کشتی نمود از سوی خدا به نوح وحی شد که از هر حیوانی یک جفت (نر و ماده) در کشتی سوار کند. همینطور خانواده اش و تمام افرادی که به او ایمان آورده بودند_ به جز زن خائن و پسرش_ به کشتی سوار شدند. زمان نزول عذاب، نوح بهمراه پیروان اندک خود سوار کشتی نوح شد. همه مشرکین در این طوفان غرق شدند. عاقبت عذاب الهی به پایان رسید و کشتی نوح بر کوه جودی قرار گرفت.
مشخصات و ویژگی های کشتی حضرت نوح (ع)
با اینکه در منابع تاریخی، حدیثی و تفسیری؛ مشخصات و ویژگی هایی برای کشتی حضرت نوح (علیه السلام) ذکر شده است که در بعضی موارد یا به ظاهر دور از ذهن بنظر می رسند و یا با هم متعارض اند ولی آنچه طبق مجموع آیات و روایات میتوان بطور کلی گفت این است که؛ کشتى نوح یک کشتى ساده اى نبود و با توجه وسائل و ابزار آن روز به آسانى و سهولت پایان نیافت، کشتى بزرگى بود که بعلاوه بر مؤمنان راستین، یک جفت از نسل هر حیوانى را در خود جاى می داد و آذوقه فراوانى که براى مدتها زندگى انسانها و حیوان هایى که در آن جاى داشتند حمل می کرد.
مدت رسالت حضرت نوح (ع)
پس از ادریس پیامبر (ع)، خداوند حضرت نوح (ع) را براى مردم روزگارش به پیامبرى برانگیخت و محل سکونت او سرزمین عراق بود، مردم وی را تکذیب کردند و خداوند آن ها را غرق کرد و نوح و همراهانش توسط کشتى ای که از قبل ساخته بود نجات یافتند. قرآن کریم در زمینه مدت رسالت حضرت نوح (ع) می فرماید:« وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلى قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِیهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلاَّ خَمْسِینَ عاماً فَأَخَذَهُمُ الطُّوفانُ وَ هُمْ ظالِمُونَ» ؛ و ما نوح را به سوى قومش فرستادیم و او را در میان آنان هزار سال مگر پنجاه سال، درنگ کرد، ولی سرانجام طوفان و سیلاب آنان را فراگرفت در حالیکه ظالم بودند.
طبق آیه فوق حضرت نوح (ع) ۹۵۰ سال پیش از طوفان در بین قومش پیامبری کرد و در این مدت شخص دیگرى با او در نبوت شریک نبود.
دین و شریعت حضرت نوح علیه السلام
حضرت نوح (ع) اولین پیامبر اولوالعزم است كه دارای شریعت و كتاب مستقل بوده است. به طورى كه از آیات مربوط به داستان نوح (ع) برمى آید. آن جناب همواره قوم خویش را به توحید خداى سبحان و ترك شرك دعوت مى كرد، به طورى كه از دو سوره نوح و سوره یونس و سوره آل عمران آیه ۱۹ برمى آید آنان را به اسلام مى خواند، و به طورى كه از سوره هود آیه ۲۸ استفاده مى شود از آنان مى خواسته تا امر به معروف و نهى از منكر كنند و نیز همانطور كه از آیه ۱۰۳ سوره نساء و آیه ۸ سوره شورى برمى آید، نماز خواندن را نیز از آنان مى خواسته و بطورى كه از آیه ۱۵۱ و ۱۵۲ سوره انعام برمى آید رعایت مساوات و عدالت را نیز از آنان مى خواسته و دعوتشان مى كرده به این كه به فواحش و منكرات نزدیك نشوند، صادق باشند و به عهد خود وفا كنند و به طورى كه از آیه ۴۱ سوره هود برمى آید آن جناب نخستین كسى بوده كه مردم را دعوت مى كرده به این كه كارهاى مهم خود را با نام خداى تعالى شروع كنند.
عمر حضرت نوح (ع)
عمر حضرت نوح (ع) بسیار طولانی بود، به طوریکه در ادبیات عربی و فارسی ضرب المثل شده است. در تاریخ و روایات، عمر وی بین هزار تا دو هزار و هشتصد سال (۱۰۰۰، ۱۴۵۰، ۱۴۷۰، ۲۳۰۰، ۲۵۰۰ و ۲۸۰۰ سال) گفته شده است که از این مدت، ۹۵۰ سال را به رسالت و پیامبری مشغول بود.
کتاب حضرت نوح (ع)
در روایات، از کتاب حضرت نوح (ع) با عنوان عام «صحف نوح» یاد شده است و اسم خاصی برای آن ذکر نشده است.
محل دفن حضرت نوح (ع)
گزارش های متعددی از ائمه (ع) وارد شده است که محل دفن و قبر حضرت نوح (ع) را در شهر نجف اشرف و در همان مزار امیرالمومنین (ع) می دانند و از آن جا که در آن هنگام نجف بیابان خشک و بی آب و علف بود، از آن بعنوان پشت کوفه یا نزدیک کوفه یاد شده است.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 31
- 12
کاربر مهمان
۱۴۰۳/۸/۴ - ۱۵:۱۵
Permalink