روز زمین
افزایش تعداد مشارکت کنندگان در روز جهانی زمین، موجب افزایش آگاهی از اهمیت حفاظت از سیاره ما و منابع طبیعی آن و همچنین تشویق مردم به مشارکت در حفظ محیط زیست میشود. برنامه های مختلفی در این روز، اجرا میشوند تا مردم درباره زمین، به فکر بیوفتند. از برنامه ها و رویدادهای روز جهانی زمین می توان به تجمعات، کنسرت ها و فعالیت های درختکاری اشاره کرد و هر کشوری برنامه های ویژه ای را براساس فرهنگ و سنت های خود برگزار می کند.
اهداف روز زمین
در سراسر جهان، از روز ۲۲ آوریل( دوم اردیبهشت) هر سال به عنوان روز زمین یاد میشود. چنین روزی با هدف حمایت از اقداماتی که در راستای حفاظت از محیط زیست انجام می شود بوجود آمده است.
اهدافی نظیر کمک به حل بحران تغییرات آب و هوایی، حفاظت از گونه های در معرض انقراض، پایان بخشیدن به الودگی پلاستیکی و تشویق جنبش های محیط زیستی از اهداف نام گذاری این روز به شمار می رود.
فلسفه نامگذاری روز زمین
عقیده و باور کارشناسان بر این است که زمین در اثر برخورد ابرهای صفحه ای در حدود ۴.۶ میلیارد سال گذشته به صورت سیاره های کوچکی، شکل گرفته است و سیاره های بزرگتری در پی برخورد آنها با هم شکل گرفتند تا این که موجب تولد زمین شدند. همچنین جرمی به اندازه مریخ در حدود ۴۵۰۰ میلیون سال گذشته با زمین برخورد کرد که بخش عظیمی از آن پراکنده و مابقی آن جذب زمین شد. همچنین پس از قرار گرفتن بخشهای پراکنده شده در مدار زمین، آن ها بتدریج متراکم شدند و باعث ایجاد توده ای به نام ماه شدند.
یک فعال صلح طلب به نام جان مک کانل در سال ۱۹۶۹ برای نخستین بار، در کنفرانس یونسکو در شهر سان فرانسیسکو پیشنهاد داد که روزی تحت عنوان روز زمین نامگذاری کنند. جان مک کانل با هدف گراميداشت کره زمین و مفهوم صلح در ایالات متحده آمریکا چنین پیشنهادی را مطرح کرد. بدین ترتیب، روز ۲۱ مارس( اول فروردین) سال ۱۹۷۰ میلادی به عنوان روز زمین معرفی شد.
پس از آن، روز ۲۲ آوریل به جای ۲۱ مارس به پیشنهاد گیلرد نلسون( سناتور آمریکایی) برای نامگذاری روز زمین انتخاب شد. او این پیشنهاد را در زمانیکه سواحل سانتا باربارا در سال ۱۹۶۹ در ایالت کالیفرنیای آمریکا شاهد نشت گسترده نفت بود؛ مطرح کرد.
در سال ۱۹۹۰ میلادی، نامگذاری روز ۲۲ آوریل بعنوان روز زمین، جنبه بین المللی پیدا کرد. هم اکنون در ۱۴۱ کشور جهان، رویدادهای مرتبط با روز زمین برگزار می شود.
روز زمین در ایران
“هفته زمین پاک”، هم زمان با سایر کشورهای جهان از روز دوم اردیبهشت در ایران برگزار می شود و دوم اردیبهشت، نخستین روز این هفته را “روز زمین پاک” میگویند.
البته علت انتخاب نام “هفته زمین پاک” برای دوم اردیبهشت، از نظر برخی از افراد، تعطیلی آغاز بهار( اول فروردین) در ایران می باشد. به منظور حفظ محیط زیست و کره زمین در هفته پاک، راه کارهایی در ایران به شرح زیر اعلام شده است:
> برای پیشگیری از خشکسالی، مصرف بی رویه آب نداشته باشید.
> شما باید اهمیت به بازیافت زباله را در نظر بگیرید.
> در هفته پاک، از کیسه های پارچه ای به جای استفاده از کیسه های نایلونی استفاده کنید.
> برای پاکسازی رودخانه ها، جنگل ها و کوهستان ها ارزش قائل شوید.
> یکی از راهکارهای حفظ محیط زیست در هفته پاک، صرفه جویی در مصرف کاغذ می باشد؛ به این دلیل که همه ساله برای تامین کاغذ مصرفی ما، درختان زیادی را قطع می کنند و همین امر، موجب اسیب به محیط زیست میشود. البته باید با کاهش مصرف کاغذ، هر ساله نهالی را بکاریم تا باعث حفظ محیط زیست شویم.
برای حفظ محیط زیست چه کاری میتوان انجام داد؟
جزوه ای به نام« راهنمای حفظ جهان برای یک فرد تنبل» توسط سازمان ملل متحد منتشر شده که در آن اقداماتی ذکر شده است که شهروندان کره زمین میتوانند آن ها را به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل انجام دهند. سازمان ملل متحد در چهار سطح مختلف از یک تا چهار، اقدام به درجه بندی پیشنهاد های خود میکند. در ادامه با برخی از پیشنهادات موجود در جزوه سازمان ملل متحد اشنا شوید:
- با خاموش کردن کامل وسایل برقی همچون رایانه ها در مصرف الکتریسیته صرفه جویی کنید.
- کالاهای بسته بندی شده ی کوچک را بخرید.
- امور بانکی را به صورت آنلاین انجام دهید و سعی کنید که برای انجام چنین اموری از کاغذ استفاده نکنید.
- بجای این که برای خشک کردن مو و لباسها از دستگاه های خشک کننده استفاده کنید آن ها را به شکل طبیعی خشک کنید.
- همچنین بجای این که وان منازل را از آب پر کنید؛ دوش بگیرید.
- در خانه هایتان از فرش استفاده کنید تا دمای خانه افزایش یابد و به کاهش مصرف انرژی کمک کند.
- یکی از دیگر پیشنهادات موجود در جزوه سازمان ملل متحد، کمک به بازیافت پسماندهای غذایی است.
- از گوشت، مرغ و ماهی، کم تر استفاده کنید.( برای تهیه گوشت در مقایسه با گیاهان به منابع بیشتری احتیاج است)
- برای نوشیدن آب و قهوه و چای از بطری و فنجان های یک بار مصرف، استفاده نکنید.
- با انجام خریدهایتان به شکل برنامه ریزی شده، فهرست خرید تهیه کنید. برای خرید بیشتر به دام ترفندهای تجاری مورد استفاده فروشگاه ها نیافتید.
- استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، دوچرخه سواری و پیاده روی را برای حمل و نقل خود در اولویت قرار دهید. در زمانی که تعداد سرنشینان خودرو زیاد است؛ استفاده از خودرو را محدود کنید.
- باتوجه به خطرناک بودن محصولات الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی( نظیر کادمیوم، جیوه، سرب و آرسنیک و..) برای محیط زیست ، توصیه میشود که اینگونه از زباله ها بویژه تلفن همراه های قدیمی را بازیافت کنید و از آن ها برای تولید محصولات جدید استفاده کنید تا به کاهش آلودگی محیط زیست ، هوا و آب کمک کنید.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 16
- 5