چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۲۰۰۲۷

روز علوم آزمایشگاهی؛ گرامی‌داشت تلاشگران عرصه سلامت

روز علوم آزمایشگاهیروز علوم آزمایشگاهی
روز علوم آزمایشگاهی فرصتی است برای جشن گرفتن نقش حیاتی که دانشمندان و تکنسین‌های آزمایشگاهی در پیشبرد علم و فناوری ایفا می‌کنند. در این مقاله از سرپوش، به اهمیت این روز و نحوه بزرگداشت آن خواهیم پرداخت.

تاریخ دقیق روز علوم آزمایشگاهی

روز بزرگداشت رشته علوم آزمایشگاهی بالینی روز ۳۰ فروردین از سال ۱۳۸۲ با گرامی‌داشت دانشمند ایرانی، سید اسماعیل جرجانی، بنیانگذار علم آزمایشگاه عنوان روز علوم آزمایشگاهیان تعیین شد.

تاریخچه رشته علوم آزمایشگاهی در ایران

آموزش در زمینه رشته علوم آزمایشگاهی در ایران از حدود سال ۱۳۳۰ آغاز شد، اولین دوره با بازه زمانی ۶ ماهه آغاز شد که افراد پذیرفته شده بعد از اتمام این زمان می توانستند به عنوان کمک تکنسین آزمایشگاه فعالیت کنند. داوطلبان ورودی به این دوره باید مدرک دیپلم داشته باشند. 

در سال ۱۳۳۹ دوره تخصصی سه ساله علوم آزمایشگاهی برای افرادی که مدرک دکترای حرفه ای داشتند؛ ایجاد شد. از طرفی از سال ۱۳۴۰ به بعد دوره شش ماهه ای برای تربیت تکنسین های دوره ای یک ساله و دو ساله تربیت تکنسین علوم آزمایشگاهی شکل گرفت. 

از سال ۱۳۴۴ به بعد هم برخی از دانشگاه ها مانند تبریز، تهران و شهید بهشتی فعلی، شروع به پذیرش دانشجوی کارشناسی از طریق کنکور سراسری کردند.

از سال ۱۳۵۳ بنا به مصوبۀ شورای تخصصی آموزش پزشکی دورۀ آسیب‌شناسی بالینی (کلینیکال پاتولوژی) توسط دانشکده‌های پزشکی دانشگاه‌های ملی (شهید بهشتی فعلی)، تهران، شیراز، مشهد، اصفهان و تبریز دایر شد. در همین سال دانشکدۀ بهداشت دورۀ کار‌شناسی ارشدرشتۀ پاتوبیولوژی (علوم آزمایشگاهی) را با گرایش‌های انگل‌شناسی، قارچ‌شناسی، میکروب‌شناسی و بیوشیمی دایر کرد.

روز بزرگداشت علوم آزمایشگاهیتاریخچه روز علوم آزمایشگاهی

اهمیت روز علوم آزمایشگاهی

روز علوم آزمایشگاهی به منظور تقدیر از تلاش‌های ارزشمند متخصصان علوم آزمایشگاهی و آگاهی‌بخشی به جامعه در خصوص اهمیت نقش‌آفرینی آن‌ها در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری‌ها، در تقویم برخی از کشورها از جمله ایران، گرامی داشته می‌شود.

نقش حیاتی آزمایشگاه‌های تشخیصی:

آزمایشگاه‌های تشخیصی، خط مقدم تشخیص و درمان بیماری‌ها به شمار می‌روند. در واقع، بسیاری از تصمیمات پزشکان متخصص، بر پایه نتایج حاصل از آزمایش‌های مختلف صورت می‌گیرد. متخصصان علوم آزمایشگاهی، با مهارت و دقت بالا، طیف گسترده‌ای از آزمایش‌های تشخیصی را انجام می‌دهند که به تشخیص به موقع و درمان موثر بیماری‌ها کمک شایانی می‌کند.

تجلیل از متخصصان علوم آزمایشگاهی:

روز علوم آزمایشگاهی فرصتی ارزشمند برای قدردانی از زحمات و تلاش‌های شبانه‌روزی متخصصان علوم آزمایشگاهی است. این متخصصان، با دانش و تخصص خود، نقشی کلیدی در حفظ و ارتقاء سلامت جامعه ایفا می‌کنند.

اهمیت روز علوم آزمایشگاهیفعالیت های مربوط به روز علوم آزمایشگاهی

تاریخچه و چگونگی برگزاری روز علوم آزمایشگاهی

تاریخچه و چگونگی برگزاری روز علوم آزمایشگاهی در کشورهای مختلف، متفاوت است.

روز علوم آزمایشگاهی در ایران:

در ایران، روز علوم آزمایشگاهی مصادف با ۳۰ فروردین ماه هر سال است. از سال ۱۳۸۲ به بعد به مناسبت گرامی‌داشت دانشمند ایرانی، سید اسماعیل جرجانی، بنیانگذار علم آزمایشگاه عنوان روز علوم آزمایشگاهیان انتخاب شد. چرا که یکی از ارکان اصلی سازمان نظام پزشکی، گروه علوم آزمایشگاهی می‌باشد.

زین الدین ابوالفضائل اسماعیل بن حسین جرجانی که به سید اسماعیل پزشکی معروف می باشد، وی به زبان عربی و فارسی صحبت می کرد. وی در ۴۳۴ هجری قمری در گرگان به دنیا آمد و سپس در ۵۳۱ هجری قمری در مرو از دنیا رفت. 

وی یکی از پزشکان بسیار ماهر بود که در سال ۵۰۴ هجری راهی خوارزم شد و ساکن دربار قطب الدین محمد سرسلسله خوارزمشاهیان که در جمعی از فضلا و دانشمندان در آن بودند، شد. ایشان مسئولیت بیمارستان بزرگ این شهر را پذیرفت. این پزشک در اولین سال حضورش توانست کتاب عظیم خودش را که دارای ۷۵۰ هزار اصطلاح مرتبط با علم پزشکی بود، بنویسد. 

جرجانی علاوه بر این کتاب آثار دیگری نیز از خود به جای گذاشته که از جمله آنها می توان به خفی‌ علایی ، طب الملوکی ، الاغراض‌ الطبییه و یادگار اشاره کرد. بسیاری از این کتب توانستند راه طبیبان این دوره را روشن کنند، به طوریکه ایشان اسوه و الگویی برای سایر هم دوره ای هایش بود و ایشان به عنوان یکی از بزرگترین پزشکان عصر خود نامیده شد. 

روز علوم آزمایشگاهی در جهان:

در برخی از کشورهای دیگر از جمله آمریکا، روز علوم آزمایشگاهی (National Medical Laboratory Professionals Week) در هفته اول اردیبهشت ماه (April) هر سال برگزار می‌شود.

فعالیت های مربوط به روز علوم آزمایشگاهیتاریخچه روز علوم آزمایشگاهی

فعالیت‌های روز علوم آزمایشگاهی

روز علوم آزمایشگاهی با برگزاری طیف گسترده‌ای از فعالیت‌ها همراه است، از جمله:

- برگزاری همایش‌ها و سمینارهای علمی و آموزشی

- تجلیل از متخصصان و پیشکسوتان علوم آزمایشگاهی

- بازدید از آزمایشگاه‌های تشخیصی و آشنایی با فعالیت‌های آن‌ها

- برگزاری مسابقات علمی و پژوهشی

- اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به جامعه در خصوص اهمیت نقش علوم آزمایشگاهی در سلامت

درباره رشته علوم آزمایشگاهی

رشته علوم آزمایشگاهی بالینی در مقطع کارشناسی پیوسته ۱۳۰ واحد دارد که ۱۶ عدد آن به کارآموزی در مراکز درمانی است، همچنین دوره کاردانی ۷۲ واحد دارد. دانشجویان در دوره کارشناسی ناپیوسته نیز باید ۶۶ واحد درسی بگذرانند. واحدهایی مانند خون‌شناسی، بیوشیمی پزشکی، ایمنی‌شناسی، باکتری‌شناسی پزشکی، میکروب پزشکی، ویروس‌شناسی پزشکی، انگل‌شناسی پزشکی و قارچ‌شناسی پزشکی را دانشجویان این رشته می گذرانند که بسیار با دروس عمومی رشته پزشکی است. این رشته دارای دکترای حرفه ای علوم آزمایشگاهی و تخصص های تک رشته علوم آزمایشگاهی است. دروس علوم آزمایشگاهی بالینی هم پوشانی زیادی با دروس علوم پایه پزشکی دارد.

قطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی در اروپا Mls مخفف Medical Laboratoy science است همچنین برخی از کشورهای اروپایی Bachelor Medical Laboratoy نامیده می شود که طول این دوره در تمام کشورهای دنیا ۴ سال می باشد.

روز علوم آزمایشگاهی؛ درباره رشته علوم آزمایشگاهیدرباره روز علوم آزمایشگاهی

سخن پایانی درباره روز علوم آزمایشگاهی

روز علوم آزمایشگاهی یادآور نقش برجسته و تاثیرگذار متخصصان علوم آزمایشگاهی در ارتقاء سلامت جامعه است. قدردانی از تلاش‌های این قشر فرهیخته و زحمتکش، زمینه‌ساز انگیزه و ارتقاء جایگاه آن‌ها در نظام سلامت خواهد شد.

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش