چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۱۱۷

روز داروساز در تقویم ایران، چه روزی است؟

روز داروساز,عکس روز داروساز,روز داروساز کی هستروز داروساز با روز بزرگداشت زکریای رازی مقارن است
بیست و پنجم سپتامبر هر سال که مصادف با سالروز بزرگداشت محمد بن زکریای رازی در ایران است؛ به عنوان روز جهانی داروساز شناخته میشود و هدف از برگزاری این روز، بزرگداشت تلاش داروسازان در حفظ سلامتی جوامع انسانی است. در این مطلب از سرپوش با این روز بیشتر آشنا می شوید.

روز داروساز

روز پنجم شهریور در تقویم ایران به عنوان روز داروساز میباشد که مصادف با زادروز دانشمند و شیمیدان قرن سوم به نام زکریای رازی است. یکی از نخستین افرادی که در علم پزشکی از دانش شیمی استفاده کرد، رازی بود؛ به همین دلیل به او پدر داروسازی و شیمی کاربردی می گویند. شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۷۸، این روز را تحت عنوان روز بزرگداشت زکریای رازی و روز داروساز، به خاطر زحمات فراوانش در زمینه داروسازی معرفی کرد. همچنین فدراسیون بین المللی داروسازی، روز ۲۵ سپتامبر را روز جهانی داروسازان نامید.

انتخاب نام داروساز برای این روز، به این علت بود که توجه مردم را به کار پر اهمیت و سنگین داروسازان، جلب کنند که اغلب به چشم نمی آید.

بخشی از بیوگرافی زکریای رازی

مورخان شرقی، نام محمد بن زکریای رازی را در کتاب هایشان خوانده اند، اما اروپاییان و مورخان غربی از زکریای رازی در کتاب های خود تحت عنوان رازس و الرازی یاد کرده اند. رازی که تبحر خاصی در بسیاری از علوم زمان خود داشت؛ به عنوان یک علامه و حکیم بزرگ شناخته میشد. زکریای رازی در سال ۲۵۱ هجری قمری در شهر ری دیده به جهان گشود. از زکریای رازی بعنوان یک زرگر، کیمیاگر و پزشک در کتاب های تاریخی و آثار ابوریحان بیرونی یاد می شود. ابوریحان بیرونی، علت نابینا شدن رازی در اواخر عمرش را اینگونه در کتاب خود شرح داد که او به خاطر این که با مواد شیمیایی از جمله بخار جیوه بطور مداوم کار میکرد؛ نابینا شد.

یکی از مبلغان بزرگ تاریخ شیعه در ایران به نام ابوحاتم رازی میباشد که از زکریای رازی در کتاب خود به عنوان یک ملحد یاد کرده و عقاید ضددینی او را قید کرده است. محققین برای رد چنین قضیه ای و اثبات مسلمان بودن زکریای رازی، دلایلی متعددی را ارائه کرده اند.

نامگذاری روز داروساز در ایران

از سال ۱۳۵۴ جامعه داروسازان ایران، روزی تحت عنوان روز داروساز داشتند. یکی از دانشیاران دانشکدۀ داروسازی تهران برای نخستین بار ، روز تولد زکریای رازی را به عنوان روز داروساز در ایران تعیین کرد و همچنین جامعۀ داروسازان ایران، روز ۵ شهریور در سال ۱۳۵۵ را برای نخستین بار بعنوان روز داروساز انتخاب کردند. مراسمی بدین مناسبت در روز ۵ شهریور ۱۳۵۶ در باشگاه دانشگاه تهران برگزار شد و از تمبری رونمایی شد که بدین مناسبت طراحی شده بود ولی باز هم این روز در تقویم، درج نشده بود و رسمیت نداشت.

روز داروساز,روز داروساز چه روزی است,عکس روز داروسازروز داروساز برابر با ۵ شهریور میباشد

هیأت مدیرۀ جامعۀ داروسازان ایران در زمانی که آیت الله علی خامنه ای، رییس جمهور بود؛ یعنی پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ با او دیدار کردند و از او تقاضا کردند که این روز را تحت عنوان روز داروساز بطور رسمی معرفی کند. این مطالبه پس از تغییر نام جامعۀ داروسازان به انجمن داروسازان ایران، برای چندین سال متوالی با شورای عالی انقلاب فرهنگی از طریق کاتبه مورد بررسی قرار گرفت اما هنوز این شورا با رسمی کردن روز داروساز موافقت نکرده است.

سرانجام شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۸ با پیشنهاد تعیین روزی به نام داروساز و درج آن در تقویم موافقت کرد. از این رو در تاریخ ۲۰ مهر ۱۳۷۸در جلسۀ ۴۵۰ این شورا، روز تولد زکریای رازی را به عنوان روز داروساز معرفی کردند. درج روز داروساز در تقویم رسمی حکومت، طی نامه ای به شمارۀ( ۲۶۱۲. دش) به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ ۵ آبان ۱۳۷۸ ابلاغ شد. به این ترتیب، این مناسبت را در تقویم سال ۱۳۷۹ جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار ، درج کردند.

مراسم روز داروساز

انجمن داروسازان ایران در هفته اول شهریور هر سال، مراسم روز داروساز را برگزار می کنند و تاکنون چهل و دو دوره، این مراسم را اجرا کرده اند. چهل و دومین روز داروسازی باتوجه به شیوع ویروس کرونا و به منظور حفظ سلامتی، به صورت آنلاین برگزار شد که مؤسسه آلند و سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی در برگزاری این روز، مشارکت داشت.

تاریخچه داروسازی قبل از میلاد مسیح

ASKLEPIOS در قرن هفتم قبل از میلاد، از بزرگترین خدایان تندرستی مورد اعتقاد یونانیان محسوب میشد و بیمار در آن زمان برای این که مورد رحمت خدا قرار می گرفت؛ باید دست یا عصای آسک لپیوس و یا زبان مار مقدس را می بوسید. درواقع نشانه رسمی پزشکی در دنیا، عصای آسک لپیوس و مار مقدس بود که دور آن حلقه زده بود.

نامگذاری روز داروساز در ایران,رشته داروسازی,روز داروساز در جهانروز داروساز مصادف با زادروز محمد زکریای رازی است

دختر آسک لپیوس به نامHYGIA  در سمت راست پدرش می ایستاد و یک جام از شربت شفاء بخش برای بیمار، در دستش قرار داشت و بر روی بازویش، مار مقدس نیز حلقه زده بود. از آن پس جام و مار در جهان بعنوان نشانه دارو سازی محسوب میشد.

رشته داروسازی

از پرطرفدارترین رشته های علوم تجربی میتوان به رشته داروسازی اشاره کرد. این رشته بعنوان سخت ترین رشته تحصیلی در میان اغلب دانشجویان رشته های علوم پزشکی شناخته می شود. طول دوره ی تحصیل در رشته داروسازی مقطع دکترای عمومی بین ۵ تا ۶ سال می باشد و دانشجویان پس از گذراندن ۲ سال، مجوز شرکت در آزمون دکتری تخصصی را دارند.

در اثر ترکیب رشته علوم پایه و بالینی، رشته داروسازی به وجود آمده است و یکی از شروط تحصیل در این رشته، توانمندی در دروس فیزیک، شیمی و زیست شناسی می باشد. همچنین دانشجوی این رشته باید بتواند با افراد گوناگون به منظور ارائه خدمات به بیماران، رابطه ی درست و لحن بیان خوبی داشته باشد. همچنین سخت کوشی و جدی بودن، از دیگر خصلت های دانشجوی این رشته به شمار می رود؛ بدین دلیل که تنوع دروس این رشته، بسیار زیاد است و دارای هر دو جنبه ی حفظی و تحلیلی است.

تعداد فارغ التحصیلان رشته داروسازی که در بازار کار، مشغول به فعالیت میشوند؛ حدود ۹۰ درصد میباشد که بیش از ۸۰ درصد آن ها در داروخانه ها فعالیت می کنند و بقیه ی آن ها به فعالیت در اماکنی همچون صنایع داروسازی( صنعت ساخت و کنترل دارو) و کارخانه های آرایشی ـ بهداشتی، کارهای اجرایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می پردازند.

رشته داروسازی,روز داروساز در جهان,روز داروساز کی هستفدراسیون بین المللی داروسازی، روز ۲۵ سپتامبر را روز داروساز معرفی کرده است

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش