روز داروساز
روز پنجم شهریور در تقویم ایران به عنوان روز داروساز میباشد که مصادف با زادروز دانشمند و شیمیدان قرن سوم به نام زکریای رازی است. یکی از نخستین افرادی که در علم پزشکی از دانش شیمی استفاده کرد، رازی بود؛ به همین دلیل به او پدر داروسازی و شیمی کاربردی می گویند. شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۷۸، این روز را تحت عنوان روز بزرگداشت زکریای رازی و روز داروساز، به خاطر زحمات فراوانش در زمینه داروسازی معرفی کرد. همچنین فدراسیون بین المللی داروسازی، روز ۲۵ سپتامبر را روز جهانی داروسازان نامید.
انتخاب نام داروساز برای این روز، به این علت بود که توجه مردم را به کار پر اهمیت و سنگین داروسازان، جلب کنند که اغلب به چشم نمی آید.
بخشی از بیوگرافی زکریای رازی
مورخان شرقی، نام محمد بن زکریای رازی را در کتاب هایشان خوانده اند، اما اروپاییان و مورخان غربی از زکریای رازی در کتاب های خود تحت عنوان رازس و الرازی یاد کرده اند. رازی که تبحر خاصی در بسیاری از علوم زمان خود داشت؛ به عنوان یک علامه و حکیم بزرگ شناخته میشد. زکریای رازی در سال ۲۵۱ هجری قمری در شهر ری دیده به جهان گشود. از زکریای رازی بعنوان یک زرگر، کیمیاگر و پزشک در کتاب های تاریخی و آثار ابوریحان بیرونی یاد می شود. ابوریحان بیرونی، علت نابینا شدن رازی در اواخر عمرش را اینگونه در کتاب خود شرح داد که او به خاطر این که با مواد شیمیایی از جمله بخار جیوه بطور مداوم کار میکرد؛ نابینا شد.
یکی از مبلغان بزرگ تاریخ شیعه در ایران به نام ابوحاتم رازی میباشد که از زکریای رازی در کتاب خود به عنوان یک ملحد یاد کرده و عقاید ضددینی او را قید کرده است. محققین برای رد چنین قضیه ای و اثبات مسلمان بودن زکریای رازی، دلایلی متعددی را ارائه کرده اند.
نامگذاری روز داروساز در ایران
از سال ۱۳۵۴ جامعه داروسازان ایران، روزی تحت عنوان روز داروساز داشتند. یکی از دانشیاران دانشکدۀ داروسازی تهران برای نخستین بار ، روز تولد زکریای رازی را به عنوان روز داروساز در ایران تعیین کرد و همچنین جامعۀ داروسازان ایران، روز ۵ شهریور در سال ۱۳۵۵ را برای نخستین بار بعنوان روز داروساز انتخاب کردند. مراسمی بدین مناسبت در روز ۵ شهریور ۱۳۵۶ در باشگاه دانشگاه تهران برگزار شد و از تمبری رونمایی شد که بدین مناسبت طراحی شده بود ولی باز هم این روز در تقویم، درج نشده بود و رسمیت نداشت.
هیأت مدیرۀ جامعۀ داروسازان ایران در زمانی که آیت الله علی خامنه ای، رییس جمهور بود؛ یعنی پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ با او دیدار کردند و از او تقاضا کردند که این روز را تحت عنوان روز داروساز بطور رسمی معرفی کند. این مطالبه پس از تغییر نام جامعۀ داروسازان به انجمن داروسازان ایران، برای چندین سال متوالی با شورای عالی انقلاب فرهنگی از طریق کاتبه مورد بررسی قرار گرفت اما هنوز این شورا با رسمی کردن روز داروساز موافقت نکرده است.
سرانجام شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۸ با پیشنهاد تعیین روزی به نام داروساز و درج آن در تقویم موافقت کرد. از این رو در تاریخ ۲۰ مهر ۱۳۷۸در جلسۀ ۴۵۰ این شورا، روز تولد زکریای رازی را به عنوان روز داروساز معرفی کردند. درج روز داروساز در تقویم رسمی حکومت، طی نامه ای به شمارۀ( ۲۶۱۲. دش) به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ ۵ آبان ۱۳۷۸ ابلاغ شد. به این ترتیب، این مناسبت را در تقویم سال ۱۳۷۹ جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار ، درج کردند.
مراسم روز داروساز
انجمن داروسازان ایران در هفته اول شهریور هر سال، مراسم روز داروساز را برگزار می کنند و تاکنون چهل و دو دوره، این مراسم را اجرا کرده اند. چهل و دومین روز داروسازی باتوجه به شیوع ویروس کرونا و به منظور حفظ سلامتی، به صورت آنلاین برگزار شد که مؤسسه آلند و سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی در برگزاری این روز، مشارکت داشت.
تاریخچه داروسازی قبل از میلاد مسیح
ASKLEPIOS در قرن هفتم قبل از میلاد، از بزرگترین خدایان تندرستی مورد اعتقاد یونانیان محسوب میشد و بیمار در آن زمان برای این که مورد رحمت خدا قرار می گرفت؛ باید دست یا عصای آسک لپیوس و یا زبان مار مقدس را می بوسید. درواقع نشانه رسمی پزشکی در دنیا، عصای آسک لپیوس و مار مقدس بود که دور آن حلقه زده بود.
دختر آسک لپیوس به نامHYGIA در سمت راست پدرش می ایستاد و یک جام از شربت شفاء بخش برای بیمار، در دستش قرار داشت و بر روی بازویش، مار مقدس نیز حلقه زده بود. از آن پس جام و مار در جهان بعنوان نشانه دارو سازی محسوب میشد.
رشته داروسازی
از پرطرفدارترین رشته های علوم تجربی میتوان به رشته داروسازی اشاره کرد. این رشته بعنوان سخت ترین رشته تحصیلی در میان اغلب دانشجویان رشته های علوم پزشکی شناخته می شود. طول دوره ی تحصیل در رشته داروسازی مقطع دکترای عمومی بین ۵ تا ۶ سال می باشد و دانشجویان پس از گذراندن ۲ سال، مجوز شرکت در آزمون دکتری تخصصی را دارند.
در اثر ترکیب رشته علوم پایه و بالینی، رشته داروسازی به وجود آمده است و یکی از شروط تحصیل در این رشته، توانمندی در دروس فیزیک، شیمی و زیست شناسی می باشد. همچنین دانشجوی این رشته باید بتواند با افراد گوناگون به منظور ارائه خدمات به بیماران، رابطه ی درست و لحن بیان خوبی داشته باشد. همچنین سخت کوشی و جدی بودن، از دیگر خصلت های دانشجوی این رشته به شمار می رود؛ بدین دلیل که تنوع دروس این رشته، بسیار زیاد است و دارای هر دو جنبه ی حفظی و تحلیلی است.
تعداد فارغ التحصیلان رشته داروسازی که در بازار کار، مشغول به فعالیت میشوند؛ حدود ۹۰ درصد میباشد که بیش از ۸۰ درصد آن ها در داروخانه ها فعالیت می کنند و بقیه ی آن ها به فعالیت در اماکنی همچون صنایع داروسازی( صنعت ساخت و کنترل دارو) و کارخانه های آرایشی ـ بهداشتی، کارهای اجرایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می پردازند.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 12
- 1