جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۸۰۰۰۷

علت نامگذاری روز دانشجو چیست؟ (+ تاریخچه)

عکس روز دانشجو,تصاویر روز دانشجو,عکس برای روز دانشجوشانزدهم آذر در ایران بعنوان روز دانشجو شناخته شده است
در مبارزه های پیش از انقلاب، دانشجویان فعالیت بسیاری داشتند؛ آنان مخالفت آشکاری با سیاست های رژیم پهلوی از طریق فریادهای عدالت خواهانه و فعالیت های مستمرشان داشتند. علت نام گذاری روز دانشجو این بود که نیروهای نظامی در ۱۶ آذر ماه ۱۳۳۲ خورشیدی به دانشگاه تهران حمله کردند و چند تَن از دانشجویان را به شهادت رساندند.

روز دانشجو

دانشگاه ها در تربیت متخصصان متعهد کشور بعنوان جایگاه تعلیم و تربیت، نقش مهمی را ایفا می کنند. مهم ترین و حساس ترین مراکزی که تأثير به سزایی در استقلال یا وابستگی کشور ایفا می کند، همین نهاد می باشد. بنابراین این مراکز همواره مورد تهاجم رژیم های دیکتاتوری و استبداد بوده است. در ۱۶ آذر ۱۳۳۲خورشیدی یکی از این تهاجمات به دانشگاه تهران رخ داد. شانزدهم آذر در ایران بعنوان روز دانشجو شناخته شده است. علت نام گذاری این روز، به یاد کشته شدن سه دانشجو بود که به سرگیری روابط ایران با بریتانیا و دیدار رسمی ریچارد نیکسون معاون رییس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا در دانشگاه تهران در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲( حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) اعتراض کردند. به مناسبت شهادت مظلومانه دانشجویان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی این روز را در تقویم، به عنوان روز دانشجو انتخاب کردند.

پیشینه روز دانشجو

پس از سقوط حکومت رضاشاه پهلوی و ایجاد فضای بازتر در دهه ۱۳۲۰ و اوایل دهه ۱۳۳۰، در بین دانشجویان دانشگاه تهران( تن ها موسسه مدرن آموزش عالی آن زمان در ایران) فعالیت های سیاسی افزایش پیدا کرد. حزب توده در این دوران، در بین دانشجویان، بسیار نفوذ کرده بود، بگونه ای که بیش از نیمی از دانشجویان دانشگاه تهران بر طبق گزارش های مختلف، عضو یا هوادار این حزب بودند ولی محوریت این حزب در دوران نخست وزیری محمد مصدق و افزایش محبوبیت جبهه ملی در اوایل دهه ۱۳۳۰، در دانشگاه به چالش کشیده شد.

تاریخچه روز دانشجو,روز دانشجو,تاریخ روز دانشجوپس از پیروزی انقلاب اسلامی این روز را در تقویم، به عنوان روز دانشجو انتخاب کردند

سازمان های سیاسی تشکیل دهنده جبهه ملی، بعد از وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، برای دوره کوتاهی به مقاومت سیاسی در یک ائتلاف ضعیف به نام نهضت مقاومت ملی دست زدند و در پائیز همان سال در تاریخ ۱۶ مهر و ۲۱ آبان، تظاهرات ها و اعتصاب های پراکنده ای در دانشگاه تهران و همچنین بازار، در اعتراض به محاکمه مصدق برگزار شد.

روایت شانزده آذر

روابط ایران و بریتانیا( که در زمان نخست وزیری مصدق قطع شده بود) چند هفته بعد از این وقایع، اعلام شد که از سر گرفته میشود و ریچارد نیکسون به منظور دیدار رسمی به ایران می آید. این موضوع باعث شد تا اعتراضات بوجود آید و به سفارش نهضت مقاومت ملی در ۱۶ آذر، دانشجویان فعال در کلاس ها سخنرانی کردند و محوطه دانشگاه تهران دچار هرج و مرج شد. دولت وقت تصمیم گرفت تا اعتراضات را سرکوب کند و از هرگونه اقدام بعدی پیشگیری کند.

پس از این که سربازان و نیرو های ویژه ارتشی به دانشگاه هجوم آوردند، با یورش به کلاس های درس، صد ها دانشجو را بازداشت و زخمی کردند. در دانشکده فنی، نیرو های امنیتی تیرهایی شلیک کردند که احمد قندچی، آذر( مهدی) شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیا که از دانشجویان این دانشکده بودند؛ کشته شدند. نیکسون در فردای آن روز به ایران سفر کرد و در دانشگاه تهران توسط نیرو های نظامی اشغال شده بود در رشته حقوق، موفق به کسب دکترای افتخاری شد. وقایع آذر ۱۳۳۲، درواقع واکنش دولت کودتا به فعالیت های دانشجویی را بیان میکرد و در پی آن سرکوب نظام مند تمامی اشکال دیگر مخالفتها، اتفاق افتاد.

نام گذاری بعنوان روز دانشجو

یکی از مراکز اجتماع و مباحثه مخالفان حکومت پهلوی در خارج از ایران، کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور نام داشت که ۱۶ آذر را به عنوان روز دانشجو انتخاب کرد. پس از آن سالانه دانشجویان در این روز، اقدام به برگزاری اعتصاب های دانشجویی می کردند و در واقع ۱۶ آذرماه در بین روشنفکران، برای ارزیابی میزان نفرت از حکومت استبدادی و توانایی و نفوذ مخالفان به معیار خوبی تبدیل شد.

گرامیداشت روز دانشجو

از آن زمان ، این روز در ایران، اهمیت تاریخی برجسته ای دارد. دانشجویان در هرسال، روز ۱۶ آذر را برای اعتراض به مشکلات اجتماعی کشور و مشکلات خود اختصاص میدهند ، البته به دلیل حضور نیروهای امنیتی، بیشتر این اعتراضات به خشونت کشیده می شود.

پیام روز دانشجو,16 آذر روز دانشجو,عکس روز دانشجوروز دانشجو در ایران، اهمیت تاریخی برجسته ای دارد

دانشجویان در روز ۱۶ آذر، علاوه بر اعتراضات روز دانشجو به برگزاری اعتراضاتی برای دانشجویان بازداشتی در زندان، پرداختند. دانشجویان در نزدیک دانشگاه ها تجمع و اعتراض می کردند، بیشتر دانشجویان در ابتدا موضع های سیاسی خود را با پلاکارد و شعارهایی بیان می کنند، دانشجویان برای حمایت از اعتراضات سراسری کارگران در سال ۱۳۹۸ در دانشگاه بهشتی اعتصاب غذا کردند و در خیابان، ظرف غذاهایشان را به صورت ردیفی گذاشتند. از دیگر اعتراضاتی که در مقابل دانشگاه امیرکبیر برگزار شد می توان به شعارهای حمله به شخصیت های سیاسی نظیر خامنه ایی و سلیمانی و همچنین آتش زدن تصاویرشان اشاره کرد ، علاوه بر آن در این اعتراضات، دانشجویانی کشته و یا زخمی شدند.

روز دانشجو به روایت شهید چمران

اظهارات شهید چمران درمورد حادثه ۱۶ آذر این چنین بود:

وقایع روز ۱۶ آذر، در نظر من بگونه ای ترسیم شد كه گویى همه را به چشم مى بینم. در گوش من، صداى رگبار مسلسل، طنین مى اندازد. پس از رگبار، سكوت وحشتناکی حاکم شد که بدنم را مى لرزاند. در میان این سكوت دردناك، آه بلند و ناله جان گداز مجروحین را مى شنوم. در آن روز و روزهاى بعد، دانشكده فنى خون آلود را به راى العین مى بینم........

روز دانشجو به روایت علی شریعتی

علی شریعتی درباره رویداد ۱۶ آذر ۱۳۳۲ برای سه دانشجویی که به شهادت رسیدند، این چنین می نویسد:اگر مجبور به زنده ماندن نبودم؛ دربرابر دانشگاه، خودم را آتش می زدم. همان جایی که« آذر» مان در ۲۲ سال پیش ، در آتش سوخت. درمقابل« نیکسون»، او را قربانی کردند. این سه یار دبستانی که هنوز درحال تحصیل بودند، تمایلی به گرفتن کوپن نان همچون دیگران نداشتند تا از پشت میز دانشگاه به پشت پاچال بازار بروند و سر در آخور خویش فرو برند. چندین هم دوره ای از آن سال آمدند و بعد از اتمام کارشان رفتند ولی این سه تن، الگوی دیگران شدند تا بقیه ببیند و از آنها عبرت بگیرند. آن ها هرگز نمی روند، همیشه خواهند ماند، آن ها« شهیدند» . این« سه قطره خون» که هم چنان بر چهره دانشگاه ما، تازه و گرم است. ای کاش می توانستم با تن خاکستر شده ام، این سه آذر اهورایی را بپوشانم ولی نه، باید زنده بمانم و در سینه ی خود، این سه آتش را نگهدارم.

ویژه نامه روز دانشجو,تاریخچه روز دانشجو,روز دانشجوعلت نامگذاری روز دانشجو ، به یاد کشته شدن سه دانشجو بود

گردآوری: بخش فرهنگی سرپوش

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش