روز جهانی بدون دخانیات
هر ساله ۳۱ ماه می (۱۰ خرداد ماه)، به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات با همکاری ارگان های ذیربط، اقدامات و فعالیت های گسترده ای در سطح کشور به منظور حمایت طلبی برای اجرای سیاست های مؤثر بر کاهش مصرف دخانیات و ارتقای سطح اگاهی عمومی به خصوص جوانان و نوجوانان نسبت به مضرات استعمال دخانیات انجام می پذیرد.
تاریخچه روز جهانی بدون دخانیات
به منظور جلب توجه و تشویق افراد در راستای ترک محصولات دخانی، ۳۱ ماه مه هر سال را به عنوان روز جهانی بدون دخانیات یا روز جهانی بدون تنباکو می شناسند.
روز جهانی بدون دخانیات توسط کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۸۷ میلادی انتخاب شد.
هدف از انتخاب چنین روزی، جلب توجه نسبت به شیوع گسترده تأثیرات تنباکو بر سلامت انسان میباشد که در هر سال، میلیون ها نفر بر اثر آن میمیرند و در کنار این معضل، به دلیل استنشاق دود سیگار افراد سیگاری، صدها هزار مرگ غیرمستقیم اتفاق می افتد.
نوجوانان و جوانان و دخانیات
براساس مطالعات، بیشتر افراد از زمان نوجوانی و یا جوانی به سیگار کشیدن ، روی می آورند؛ افرادی که در سنین پایینتر، دخانیات مصرف می کنند، بیشتر به تنباکو و محصولات نیکوتینی معتاد می شوند. به همین علت توصیه میشود که جوانان از سیگار کشیدن و هرگونه دستگاه های استعمال دخانیات بپرهیزند.
خانواده و گرایش به دخانیات
اگر روابط خوب و دوستانه در محیط گرم یک خانواده حاکم باشد معمولاً کودکانی سالم، باشخصیتی مثبت و فعال پرورش می یابند که در اعتمادبه نفس ، موفقیت ها و رفتارهای شایسته آنان میتوان بازتاب عشق و علاقه خانوادگی را دید. فرزندان بخاطر برخی از مشکلات، نظیر اختلافات خانوادگی، نبود گذشت و دوراندیشی، کانون سرد و گاه از هم پاشیدن خانواده، محبت های افراطی و یا سخت گیری های بیش ازحد، هرگونه سهل انگاری و بی توجهی والدین در تعلیم و تربیت فرزند، دچار نوعی بی هدفی و سرگردانی می شوند. از همین رو علت گرایش آن ها به رفتارهای نابهنجاری چون سیگار کشیدن و سایر مواد مخدر ، برای ارامش فکر، فرار از تنهایی، وقت گذرانی و صرف نیروی اضافی خویشتن می باشد.
تاثیر سیگار بر روی ناباروری زنان
نظریه تمام مطالعات علمی اینست که سیگار بر باروری زنان، اثر سوئی دارد. میزان شیوع ناباروری در بین زنان سیگاری، بیشتر است و این اثر منفی بر زنانی که همسرانشان سیگاری اند، فقط اندکی کم تر از زنانی است که خودشان سیگار میکشند. بنابر تحقیقات، سیگار، تأثير منفی بر روی تخمدان ها میگذارد و شدت آن براساس تعداد و مدت زمان مصرف سیگار تعيين میشود. بنابراین سیگار کشیدن ، موجب کاهش کارایی تخمکها و قدرت باروری و همچنین کاهش سن یائسگی میشود.
اجزاء تشکیل دهنده دود سیگار، تاثیر بسزایی بر روی سلولهای تخمدان در تولید استروژن دارد و آن ها را مستعد اختلالات ژنتیکی میکند، همچنین سیگار، احتمال سقط و حاملگی خارج از رحم را افزایش میدهد. احتمال به دنیا آمدن نوزاد با وزن کم و زایمان زودرس در زنان باردار سیگاری، بیشتر است. در خانهای که افراد سیگاری در آن زندگی می کنند؛ سندرم مرگ ناگهانی جنین، بیشتر دیده میشود.
فواید ترک سیگار
در ادامه با فواید ترک سیگار اشنا شوید:
- ضربان قلب و فشار خون ، پس از ۲۲ دقیقه از ترک سیگار، کاهش می یابد.
- سطح مونوکسیدکربن خون در عرض ۴۲ ساعت از ترک سیگار، به حد طبیعی می رسد.
- گردش خون، بعد از دو تا ۱۲ هفته از ترک سیگار، بهبود می یابد و موجب افزایش عملکرد ریه می شود.
- سرفه و تنگی نفس ، بعد از یک تا ۹ ماه از زمانی که سیگار را ترک میکنید؛ کاهش می یابد.
- یکی از فواید ترک سیگار، بعد از پنج تا ۱۵ سال اینست که خطر سکته مغزی کاهش می یابد.
- خطر ابتلاء به سرطان ریه ، بعد از گذشت ۱۰ سال از ترک سیگار، کاهش می یابد.
- خطر ابتلاء به بیماری انسداد قلبی در نیمی از افرادی که سیگار را ترک می کنند، پس از گذشت یک سال، کاهش می یابد.
در زمان همه گیری کووید- ۱۹، ترک دخانیات، اهمیت بیشتری پیدا کرده است؛ به این دلیل که سیگار کشیدن ، عامل خطرناکی در عفونت های تنفسی محسوب میشود و بر شدت این بیماری می افزاید. ویروس در ابتدا به ریه ها حمله می کند و باتوجه به مختل شدن عملکرد ریه ها در اثر سیگار کشیدن ، بدن شما برای مقابله با کروناویروس و بیماری های دیگر با مشکل مواجه میشود.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 10
- 6