روز جهانی جهانگردی
جهانگرد برطبق تعریف سازمان جهانی گردشگری، به شخصی اطلاق میشود که بدون انجام دادن هرگونه فعالیت شغلی برای استراحت و تفریح به کشورهایی دیگر، سفر می کند. از مزایای این سفرها می توان به شناخت و آشنا شدن با فرهنگ و تمدن و همچنین بالا رفتن سواد اجتماعی مردم اشاره کرد. بنابراین روزی تحت عنوان روز جهانگردی توسطUNWTO در تقویم بین المللی جهان انتخاب شد.
هدف از روز جهانی جهانگردی
سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد به این دلیل ، روز جهانی جهانگردی را انتخاب کرد تا جهانیان در خصوص گردشگری، اگاهی بیشتری پیدا کنند و بدانند که صنعت جهانگردی در اقتصاد، فرهنگ، سیاست و جامعه چه تاثیری دارد.
تاریخچه ی جهانگردی
تاریخچه ی جهانگردی به گذشته های دور برمی گردد. چنانكه برخی از یونانیان و رومیان در دوران پیش از اسلام، به ایران سفر میكردند. سفرنامه هایی توسط “هردوت” و “گزنفون” نوشته شده است که موضوع آن دیدار از ایران است. “بنیامین تودلای” نخستین فرد اسپانیایی بود كه در دوران بعد از اسلام، از مغرب زمین به ایران سفر كرد و سفرنامه هایش به كشورهای مختلف از جمله ایران در سال ۱۱۵۹م را نوشته است.
به مردانی، سیاح می گفتند كه در گذشته های دور، جسارت رویارویی با مشكلات را به جان می خریدند و از میان راه های پرخطر در بیابان ها و صحراها در مدت زمان زیادی رد میشدند تا به شهر و دیاری برسند و از آن ها میتوان به ابن بطوطه، ناصر خسرو، ماركوپولو و ... اشاره کرد.
از اصطلاح جهانگرد یا توریست به جای سیاح در قرن نوزدهم استفاده شد. اشراف زادگان فرانسوی که به آن ها توریست می گفتند؛ در زمان قدیم به مسافرت می رفتند تا تحصیلات خود را تكمیل کنند و برای زندگی، تجربه های لازم را بدست آورند. پس از گذشت مدتی به كسانی که به کشور فرانسه به قصد سرگرمی، وقت گذرانی و گردش، سفر میكردند؛ توریست اطلاق میشد. به تدریج به مسافرت های خارج از فرانسه نیز اصطلاح توریست را نسبت دادند؛ یعنی افرادی، توریست بودند كه به خارج از كشور محل اقامتشان مسافرت می كردند. بنابر اطلاعات تاریخی، مسافرت، از اوایل قرن شانزدهم میلادی به منظور استراحت و تفریح شروع شده است.
انواع جهانگردی
انواع جهانگردی برحسب اهداف مردم عبارتند از:
> جهانگردی تفریحی:
به افرادی كه با هدف تفریح، استراحت، گذراندن تعطیلات از سرزمین خود سفر میکنند؛ جهانگردی تفریحی می گویند.
> جهانگردی فرهنگی:
وقتی که هدف از مسافرت افراد، آشنایی با فرهنگ و هنر و اداب و رسوم ملل مختلف، آثار تاریخی و مطالعه علمی است؛ به چنین حالتی جهانگردی فرهنگی می گویند.
> جهانگردی درمانی:
اصطلاح جهانگردی درمانی برای افرادی بکار میرود كه سفرهایی به قصد استفاده از تغییرات آب و هوا، با هدف پزشكی و درمانی و استفاده از آبهای معدنی داشته باشند.
> جهانگردی ورزشی:
به هر نوع مسافرتی با هدف انجام فعالیتهای ورزشی، جهانگردی ورزشی می گویند که از این سفرها می توان به كوهنوردی، شكار، شركت در مسابقات و تماشای مسابقات و… اشاره کرد.
> جهانگردی مذهبی:
به سفرهایی نظیر بازدید از اماکن مذهبی مثل مساجد و کلیساها و معابد قدیمی، زیارت اماکن مقدسه، شرکت در مراسم عبادی و … جهانگردی مذهبی می گویند.
> جهانگردی سیاسی:
جهانگردی سیاسی یعنی افراد در جشن های بین المللی و مراسم خاص و كنگره ها و كنفرانسها شرکت میکنند.
> جهانگردی تجاری:
جهانگردی تجاری به مسافرتهایی اطلاق میشود كه افراد در بازارها و نمایشگاهای كالا و صنایع تاسیسات كارخانه ای و نظایر آن شركت می کنند.
سازمان جهانی گردشگری
یکی از نمایندگی های سازمان ملل که در شهر مادرید اسپانیا میباشد ، سازمان جهانی گردشگری نام دارد که صنعت گردشگری را هدایت میکند. کشورها در سازمان جهانی گردشگری درباره سیاست ها و تجارب عملیشان درخصوص دانش گردشگری با یکدیگر صحبت میکنند. این سازمان در ترفیع وضعیت تعهد و توانایی های موجود کشورهای پیشرفته در زمینه گردشگری، نقش مرکزی و مهمی دارد.
شعار متفاوت روز جهانی گردشگری ۲۰۲۰
سازمان جهانی گردشگری از سال ۱۹۸۰ شعاری را برای شعار سال خود انتخاب کرد که هر کدام از اهمیت خاصی در زمان خود برخوردار بود و بیانگر مدل های توسعه گردشگری است اما سازمان جهانی گردشگری برای انتخاب شعار سال ۲۰۲۰، کار سختی داشت. از طرفی گردشگری به خاطر شیوع بیماری کووید ۱۹ در سراسر دنیا تعطیل شد و از طرفی دیگر، یونسکو تأکید داشت که روستاها رونق پیدا کنند. در نهایت شعار سال ۲۰۲۰،« گردشگری و توسعه روستایی» بود.
این شعار باعث شوکه شدن بسیاری از فعالان این صنعت شد، چون انتظار نداشتند که این شعار، با شرایط حاکم بر صنعت گردشگری مرتبط بود. گردشگری در چین، تحتتأثیر خبر کشف ویروس همه گیر جدید قرار گرفت. این صنعت، تمام فعالیت های مرتبط با گردشگری را با از دست دادن بزرگ ترين بازار چین و شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان تعطیل کرد.
توسعه جهانگردی برای رشد اقتصادی و اجتماعی
جهانگردی از خاصیّت ویژه ای برخوردارست كه در تمام كشورها به منزله ی نیروی محرك توسعه اقتصادی می باشد. همه ی كشورها برای توسعه جهانگردی، مواد اولیّه لازم دارند. جاذبه جهانگردی باعث متمایز شدن كشورها از یکدیگر میشود. طرحهای جهانگردی از طریق ارائه كمك های فنی و مالی در كشورهای در حال توسعه، مورد حمایت سازمانهای مالی بین المللی و دفاتر تأمین كننده كمكهای اقتصادی و مالی جهانی قرار گرفته است.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 19
- 2