به گزارش تجارت نیوز، استیضاح وزیر صمت، ۲۷ فروردین سال جاری در کمیسیون صنایع تصویب شد. البته این نخستین باری نیست که پای رضا فاطمیامین به استیضاح باز میشود و آبان سال گذشته نیز اولین استیضاح او در مجلس انجام شد. آشفتگی بازار کشور، رشد بیسابقه قیمت خودرو و ناتوانی وزارت صمت در ساماندهی صنعت خودرو از جمله دلایلی به شمار میرود که وزیر محبوب رئیسی را بار دیگر در آستانه خروج از کابینه قرار داده است.
سال گذشته قیمت خودرو همواره با افزایش چشمگیری همراه بود و این روند در سال جاری نیز ادامه یافت و تا روزهای پایانی فروردین بازار انفجار قیمتی را تجربه کرد.
گرچه وزارت صمت وعده پیشین خود در رابطه با کاهش قیمت خودرو را پس گرفت و اعلام کرد به جز عرضه چشمگیر خودرو، هیچ ابزاری برای کنترل بازار ندارد، اما بررسیها نشان میدهد که از زمان تصویب استیضاح فاطمیامین در کمیسیون صنایع، روند افزایش قیمت خودرو متوقف شد. گویا وزیر فارغ از طرح واردات خودروهای کارکرده و دست دوم، راهکار جدیدی را برای فرار از استیضاح به کار گرفته است.
کاهش ۷۰ میلیون تومانی دنا بعد از استیضاح وزیر صمت
بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمت خودرو از روز تصویب استیضاح رضا فاطمیامین توسط کمیسیون صنایع، ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ تا آخرین روز کاری هفته جاری، یعنی چهارشنبه، ششم اردیبهشت ۱۴۰۲ با تغییرات قابل توجهی همراه شده است.
گرچه در خودروهای اقتصادی نظیر پراید، کوئیک یا پژو ۲۰۷ قیمتها همچنان افزایشی ماند، اما سرعت رشد آنها به شکل محسوسی کاهش یافت. اما مدلهای بالاتر نظیر رانا و دنا افت محسوسی را تجربه کردند.
ابتدا باید به سراغ اقتصادیترین و ارزانترین خودروی این روزهای بازار رفت. پراید ۱۱۱ از آغاز کار بازار در سال جدید ۳۶۰ میلیون تومان قیمت داشت. این خودرو در کمتر از یک ماه رکوردهای جدیدی را ثبت کرد و به ۳۸۰ میلیون تومان رسید. اما این روند افزایش قیمت ادامهدار نبود و هفتهها این خودرو در بازه ۳۸۰ میلیون تومان ثابت مانده است.
در این میان، خودروهایی نیز بودند که با کاهش قیمت همراه شدند. دنا پلاس اتوماتیک که ۲۷ فروردین یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان قیمت داشت، طی ۱۰ روز، ۷۰ میلیون تومان ارزان شد و به یک میلیارد و ۳۰ میلیون تومان رسید. یعنی بهطور متوسط این خودرو روزانه هفت میلیون تومان ارزان شده است.
رانا پلاس نیز از ۶۲۸ میلیون تومان به ۵۷۵ میلیون تومان در مدت مشابه رسیده و بهطور میانگین، روزانه پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تومان با کاهش قیمت همراه شده است.
باید این نکته را یادآور شد که خودروهایی هم در بازار وجود داشتند که روند صعود قیمتی خود را حفظ کردند. برای مثال، پژو ۲۰۷ دندهای طی ۱۰ روز ۹۳ میلیون تومان گران شد و به ۷۹۰ میلیون تومان رسید. به نظر میرسد مدلهای مختلف پژو ۲۰۷ تحت تاثیر خبر توقف تولید پژو ۲۰۶ در بازار همچنان در حال افزایش قیمت هستند.
کنترل دقیقه ۹۰ قیمت خودرو برای فرار از استیضاح
در حال حاضر این پرسش مطرح میشود که وزارت صمت چگونه طی ماههای اخیر اقدامی برای کاهش قیمتها انجام نداده است و حال به فکر کنترل بازارها افتاده است؟
همانطور که اشاره شد، رشد قیمتها تا زمان تصویب استیضاح وزیر صمت ادامه داشت، اما حال رشد قیمتها متوقف شده است. درحالی که پیش از این کارشناسان و فعالان حوزه صنعت خودرو معتقد بودند که هیچ عاملی برای کاهش قیمت در بازار وجود نداشته است.
بدین ترتیب به نظر میرسد فاطمیامین در صورت اخذ سومین رای اعتماد مجلس در روز دهم اردیبهشت، مجدداً دست از کنترل قیمت خودرو در بازار آزاد بکشد و بازار خودرو با موج مجدد گرانی مواجه شود.
- 12
- 4